logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Spitalul Sf. Constantin este in finala pentru desemnarea celui mai curat spital din Europa
16.05.2013 16:02 Vechime: 6 yrs
Categorie: ORL Adulti si Copii

Spitalul Sf. Constantin Brasov reia seria implanturilor cohleare

In cadrul Spitalului Sf. Constantin vor fi efectuate sambata, 18.05.2013, doua interventii chirurgicale, pacientii fiind doua fetite de 5 si 8 ani ce sufera de hipoacuzie profunda.


Interventiile de complexitate ridicata vor fi efectuate de echipa ORL a Spitalului Sf. Constantin (Dr. Sorin Sabau si Dr. Claudia Boldea), cu asistenta unei echipe din Austria. 

Primele implanturi cohleare de la Brasov, ce au marcat inaugurarea primului centru privat specializat in implant cohlear din Romania, au fost efectuate in aprilie 2012 de aceeasi echipa, cu echipamentele din dotarea spitalului. Pacientii, doi copii de 5 si 6 ani, au acum, datorita implantului, sansa unei vieti normale, fiind complet integrati in societate.

Centrul de implant cohlear din cadrul Spitalului Sf. Constantin beneficiaza de investitii de peste 300.000 de euro, fiind dotat cu aparatura de ultima generatie produsa de lideri mondiali in domeniu, precum si cu un centru de audiologie si protezare auditiva pentru diagnosticarea si corectarea deficientelor de auz la orice varsta. 

Interventii de mare complexitate

Implantul cohlear are indicatie in cazurile de surditate neurosenzoriala profunda, in care urechea interna este nefunctionala; este un dispozitiv electronic cu mai multe componente, care preia sunetele din mediu, le codifica si le transmite in final sub forma de impulsuri electrice direct nervului auditiv, printr-un electrod introdus in urechea interna (cohlee) nefunctionala. Interventia chirurgicala de mare complexitate este numai primul pas in reabilitarea auditiv-verbala a pacientilor, urmand apoi activarea implantului, reglaje periodice, sedinte de logoterapie si implicarea familiei. In cazul copiilor diagnosticati cu acest tip de afectiune, cu cat implantul cohlear este efectuat mai devreme, cu atat rezultatele obtinute in reabilitarea pacientilor sunt mai bune, motiv pentru care este deosebit de importanta investigarea auzului nou-nascutilor. Acest tip de implant poate fi insa indicat si adultilor care sufera de surditate neurosenzoriala profunda dobandita pe parcursul vietii.

 „Efectuarea unui implant cohlear presupune existenta unor resurse materiale si umane importante. Fara o dotare complexa a departamentului de audiologie, a salilor de operatie si fara o echipa de profesionisti (Dr. Luminita Cimpeanu, medic sef sectie ATI si colegii mei Dr. Claudia Boldea si Ing. Audiolog Cristian Grigorita) nu am fi reusit primele implanturi cohleare la Brasov. Toate aceste conditii se reunesc la Spitalul Sf. Constantin. Atat pentru primele cazuri de anul trecut, cat si pentru cele doua fetite de acum, ne bucuram de sustinerea colaboratorilor si prietenilor nostri din Austria si a tehnicienilor companiei MED-EL, furnizorul implanturilor” a declarat Dr. Sorin Sabau, seful sectiei ORL, coordonatorul proiectului de implant cohlear din cadrul Spitalului Sf. Constantin. 

Experienta castigata de Dr. Sorin Sabau in stagii de perfectionare in clinici din strainatate a fost materializata mai intai prin initierea si coordonarea Programului National de Implant Cohlear la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures in perioada 2007 – 2011. 

Echipa de specialisti austrieci cu renume international in domeniu, invitati cu ocazia interventiilor de anul trecut, Prof. Dr. Georg Sprinzl si Dr. Astrid Wolf-Magele, si-au declarat admiratia fata de conditiile spitalului brasovean si de modul in care s-au desfasurat interventiile si au fost incantati sa revina la Brasov pentru acest eveniment.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped