logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
<  Spitalul Sf. Constantin a fost desemnat cel mai curat spital din Europa:
13.06.2013 12:20 Vechime: 6 yrs
Categorie: Chirurgie generala

O noua sansa pentru pacientii cu cancere abdominale avansate. Premiera medicala la Spitalul Sf. Constantin din Brasov

Lansarea programului de Chimioterapie Hipertermica Intraperitoneala (CHIP)


In cursul zilei de joi 06.06.2013, echipa anestezico-chirurgicala a Spitalului Sf. Constantin din Brasov a mai realizat o interventie in premiera pentru medicina brasoveana si in acelasi timp a consfintit lansarea unui program unic in Romania si in Europa de Est, chimioterapia hipertermica intraperitoneala.

Carcinomatoza peritoneala este stadiul cel mai avansat al cancerelor abdominale si consta in prezenta de depozite tumorale pe seroasa peritoneala, foita ce tapeteaza toate organele abdominale si peretele intern abdominal. Odata aparuta, carcinomatoza peritoneala are o evolutie extrem de nefavorabila, supravietuirea acestor pacienti reducandu-se dramatic, in general, sub un an.

Interventia chirurgicala consta în Peritonectomie (indepartarea in totalitate a peritoneului afectat, atat de pe peretele abdominal cat si de pe organele afectate, ceea ce impune adesea indepartarea organelor respective), urmata de instilarea in abdomen printr-o tubulatura speciala a 5-7 litri de solutie ce contine un citostatic, lichidul fiind incalzit la 41-42 de grade si recirculat timp de 60-90 de minute de catre o pompa de circulatie extracorporeala.

In anumite forme de cancere abdominale cu biologie relativ  favorabila: ovar, colon, apendice, mezoteliom peritoneal sau pseudomixoma peritoneala, aceasta tehnica permite o supravietuire de 50-80% la 5 ani fata de aproape 0 la 1 an fara tratament. Tehnica nu se aplica la pacientii cu forme agresive de cancer de stomac, pancreas, la pacientii care au tumori multiple, voluminoase in toate cadranele abdomenului si la pacientii care au metastaze in afara abdomenului.

Echipa Spitalului Sf. Constantin formata din Dr. Bogdan Moldovan, Dr.Capilna Mihai, Dr. Pocreata Dumitru si anestezistii Dr. Luminita Cimpeanu si Dr. Adriana Badea, alaturi de Umberto Carletti din partea Rand Modena, producatorul pompei de hipertermie intraperitonela, au operat o pacienta de 45 de ani, suferind de un cancer ovarian (operat in noiembrie 2012) cu metastaze pe suprafata ficatului si pe peritoneul diafragmului, realizand extirparea in totalitate a peritoneului diafragmatic si 4 rezectii de ficat, urmate de procedura CHIP timp de 70 de minute. Interventia, ce a durat 6 ore, a decurs fara probleme, evolutia pacientei fiind extrem de favorabila.

Prin aceasta interventie, Spitalul Sf. Constantin devine singurul centru activ din Romania si din Europa de Est care pune la dispozitia pacientilor oncologici un astfel de tip de operatie, intrand intr-un grup select de 100 de centre din lume unde tehnica este practicata. Prin bunavointa firmei Rand Modena, aparatul de hipertermie intraperitoneala a fost lasat in custodia Spitalului Sf. Constantin pentru ca un numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de astfel de interventii de top.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped