logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Chirurgia cranio-cerebrala la Spitalul Sf. Constantin
10.06.2013 16:56 Vechime: 6 yrs
Categorie: Generale

Spitalul Sf. Constantin a fost desemnat cel mai curat spital din Europa:

EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013, in cadrul Primei Campanii Globale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Siguranta Pacientului: CLEAN CARE IS SAFER CARE


Echipa de audit: Prof. Didier Pittet si Prof. Maria Moro, impreuna cu reprezentantii Spitalului Sf. Constantin

Conferinta de presa, 6 iunie 2013. Invitat: Primarul Municipiului Brasov, Dl. George Scripcaru

Dr. Andreea Moldovan, medic primar boli infectioase la Spitalul Sf. Constantin sustinand prezentarea pentru decernarea premiului in cadrul ICPIC Geneva 2013

Inmanarea premiului: Prof. Didier Pittet si Dr. Andreea Moldovan

Echipa Spitalulul Sf. Constantin la ceremonia de premiere din cadrul ICPIC 2013

Premiul obtinut in cadrul competitiei internationale reprezinta incununarea tuturor eforturilor pentru implementarea unui program complex de prevenire si control al infectiilor intraspitalicesti, program demarat inca de la inaugurare, in anul 2011, Spitalul Sf. Constantin Brasov stabilindu-si ca obiectiv „Excelenta in sanatate”. Eforturile personalului si investitiile in infrastructura au fost canalizate catre acest scop, de a institui si de a mentine un act medical la standarde ridicate de calitate. Sistemul integrat de masuri ce privesc atat personalul medical, cat si pacientii, cu caracter de unicat in Romania, a fost dezvoltat dupa modelul „Vigigerme®” de la Spitalul Universitar din Geneva si are ca finalitate siguranta pacientului conform principiului OMS „Clean Care is Safer Care”.

Coordonatoarea Vigigerme® la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Andreea Moldovan, medic primar Boli Infectioase, a prezentat rezultatele obtinute de spitalul brasovean la numeroase conferinte si congrese de specialitate din tara si strainatate, inscriind Spitalul Sf. Constantin in aceasta competitie europeana in finala careia au mai ramas alte 3 spitale din Luxemburg, Germania si Irlanda. Desemnarea castigatorului a avut loc in urma unei vizite de audit in cele 4 spitale. 

Premiul a fost acordat in 25-28 iunie 2013 la Geneva, in cadrul ceremoniei oficiale de la ICPIC 2013 (International Conference for Prevention and Infection Control).

Doua mari personalitati ale Epidemiologiei internationale in vizita de audit la Spitalul Sf.Constantin

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, experti in domeniul igienei spitalicesti, au auditat Spitalul Sf. Constantin din Brasov in cursul lunii mai, conform unor criterii cum ar fi: 

  • gradul de implementare a procedurilor si a normelor;
  • nivelul de instruire al personalului privind igiena;
  • sistemul de evaluare si control al igienei intraspitalicesti (personal, pacienti, spatii, instrumentar, sterilizare etc.);
  • siguranta climatului institutional; 
  • utilizarea ghidurilor internationale OMS in domeniu; 
  • atingerea indicatorilor de performanta prevazuti in ghidurile OMS;
  • creativitatea si inovatia in implementarea strategiilor multi-modale;
  • asumarea rolului de lider si model pentru alte institutii, prin implementarea campaniilor de promovare a igienei.

Echipa de audit a fost compusa din Profesorul Didier Pittet, „Parintele” igienei intraspitalicesti de la Geneva si initiatorul proiectului „Vigigerme®”, Directorul Programului de Control al Infectiilor din cadrul Spitalului Universitar Geneva si al Universitatii de Medicina din Geneva, Coordonatorul Programului OMS de Siguranta a Pacientilor intitulat „Clean Care is Safer Care”(„Ingrijire curata = ingrijire mai sigura”) si doamna Profesor Maria Moro, Directoarea Agentiei de Preventie si Control a Infectiilor din Regiunea Emilia Romagna, Italia.


„Acest premiu ne onoreaza in special datorita faptului ca este recunoasterea aplicarii corecte a regulilor de igiena pe care le-am implementat inca de la inceputul activitatii noastre, cat si datorita faptului ca este acordat de experti internationali, somitati in domeniul igienei spitalicesti. 

La baza sistemului implementat de spitalul nostru stau regulile corecte si complete de igiena a mainilor si igiena spitaliceasca: circuitul pacientilor, circuitul vizitatorilor, instruirea personalului medical, dezinfectia spatiilor, screeningul bacteriologic pre-operator, circuitele pentru deseuri, pregatirea pacientului si profilaxia preoperatorie – acestea au fost, de altfel, si criteriile de baza pentru evaluarea de catre expertii OMS.

Factorii care ne-au diferentiat au fost modul in care intelegem igiena mainilor si aplicarea corecta a regulilor de buna practica medicala, instruirea personalului si a pacientilor privind folosirea corecta a solutiilor dezinfectante pentru maini, toate acestea venind bineinteles in completarea unui act medical de calitate.

Acest premiu ne onoreaza, insa in acelasi timp ne obliga sa mentinem standardele ridicate si sa fim in continuare un exemplu” (Dr. Andreea Moldovan).


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped