logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Pacientul zilei la ATI - 12.07.2013
04.09.2013 10:41 Vechime: 5 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Chimioterapia Hipertermica intraperitoneala (CHIP-HIPEC) pe cale laparoscopica

Premiera medicala pentru Romania la Spitalul Sf. Constantin Brasov


Spitalul Sf. Constantin din Brasov a lansat in luna iunie 2013 un proiect unic in Romania si in Europa de Est: „Chimioterapia Hipertermica Intraperitoneal?” (CHIP-HIPEC) dedicata pacientilor cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneala, ce realizeaza asa-numita „carcinomatoza peritoneala”. Operatia presupune indepartarea chirurgicala a tuturor maselor tumorale abdominale, urmata de instilarea in abdomen a unui citostatic (selectat in functie de tipul de cancer) ce se recircula printr-o tubulatura spreciala folosind o pompa de circulatie extracorporeala ce realizeaza si incalzirea lichidului la 41-42 de grade. Aceasta combinatie de citostatic si temperaturi inalte are un efect antitumoral extrem de important.

Chimioterapia hipertermica intraperitoneala este una dintre cele mai complexe interventii din chirurgia abdominala, necesitand de cele mai multe ori deschiderea larga a abdomenului. Fideli principiilor introduse inca de la debutul activitatii brasovene, ce a permis realizarea a peste 8 tipuri de operatii minim invazive in premiera na?ionala, chirurgii Spitalului Sf. Constantin au adaptat aceast? operatie „maxim invaziva” la „chirurgia minim invaziva” laparoscopica.

Pacientul operat, un brasovean de 78 de ani(!!), intr-o forma fizica foarte buna, a fost operat in luna aprilie 2013 de catre aceeasi echipa, pentru o tumoare situata pe colonul drept in vecinatatea apendicelui, realizandu-se indepartarea laparoscopica a jumatatii drepte a colonului si a unui segment de 15 cm de intestin subtire. In cursul interventiei initiale au fost identificate 2 depozite tumorale de cativa milimetri la nivelul peritoneului, deci un aspect de carcinomatoza peritoneala incipienta, depozitele fiind indepartate in timpul primei interventii.

Pacientul a urmat o chimioterapie conventionala in Sectia de Oncologie a Spitalului Sf. Constantin (Dr. Banu Eugeniu), urmata la 3 luni de interventia de CHIP-HIPEC pe cale laparoscopica.

La sfarsitul lunii august 2013, echipa medicala formata din chirurgii: Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Pocreata Dumitru si anestezistele Dr. Luminita Cimpeanu si Dr. Andreea Cantor, a realizat aceasta interventie dificila ce reprezinta prima CHIP-HIPEC laparoscopica din Romania, la pacientul cel mai varstnic din Europa la care se propune o astfel de procedura si intr-o echipa 100% romaneasca, echipa din Modena ce coordona functionarea pompei de HIPEC fiind substituita cu succes de As. Med. Angela Cotoara si As. Med. Monalisa Oltean.

Evolutia postoperatorie a fost extrem de simpla, pacientul fiind externat la 3 zile de la operatie. De remarcat este faptul ca aceasta procedura creste supravietuirea acestor pacienti  de la 0% la 2 ani la o medie de peste 5 ani si ca la acest stadiu incipient al carcinomatozei, CHIP-HIPEC combinata cu chimioterapia de consolidare postoperatorie poate avea chiar viza curativa. Nu in ultimul rand, pacientul de 78 de ani este in continuare activ in campul muncii si a solicitat la externare 2 saptamani de concediu medical!!! 

CHIP-HIPEC laparoscopic


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped