logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Pacientul zilei la A.T.I.
01.10.2013 15:16 Vechime: 5 yrs
Categorie: Chirurgie generala

WaterJet Dissector - Tehnologie de ultima generatie la dispozitia pacientilor Spitalului Sf. Constantin Brasov

Tehnologia este disponibila in exclusivitate pentru Romania la Spitalul Sf. Constantin, iar prima interventie a fost efectuata pentru un caz de cancer de cap de pancreas


Interventie chirurgicala cu tehnologia Waterjet Dissector

De luni, 30 Septembrie 2013, Spitalul Sf. Constantin Brasov devine singurul centru chirurgical din Romania dotat cu Waterjet Dissector, o tehnologie de ultima generatie produsa de o firma din Germania, lider mondial in electrochirurgie.

Ce este Waterjet Dissector si care ii este utilitatea?

Tehnologia Waterjet a fost dezvoltata si pusa la dispozitia ramurilor chirurgicale de mare finete, permitand indepartarea tumorilor canceroase sau necanceroase de la nivelul ficatului, pancreasului, creierului, rinichiului, etc. Dispozitivul actioneaza ca un bisturiu cu un jet de apa de cativa microni grosime, sub presiune, care sectioneaza tesuturile moi expunand vasele de sange si nervii.

Spre deosebire de celelalte tehnologii de disectie existente, jetul de apa este total inofensiv fata de structurile prin care trece, nu încalzeste, nu este nociv pentru echipa care-l manipuleaza, poate fi aplicat pe vase si nervi fara sa le degradeze si permite efectuarea operatiilor cu o maxima precizie. Lichidul injectat în tesut împreuna cu celulele „spalate” sunt în acelasi timp aspirate printr-un canal separat al instrumentului.

Prima interventie cu tehnologia Waterjet Dissector a fost efectuata cu succes astazi, 01.10.2013, de catre echipa chirurgicala condusa de Dr. Bogdan Moldovan si anestezista Dr. Luminita Cimpeanu, in cazul unei paciente de 61 de ani din Brasov ce sufera de cancer de cap de pancreas. 

În chirurgia generala, principala utilizare a waterjet-ului este chirurgia hepatica. Ficatul este o arborizatie extrem de complexa de vase sanguine si biliare înconjurate de un „burete” de hepatocite (celule hepatice).

În timpul rezectiilor de ficat chirurgul trebuie sa disece, sa identifice si sa ligatureze vasele care se îndreapta catre zona bolnava, în acelasi timp sa identifice si sa conserve vasele ce se îndreapta spre restul ficatului sanatos. Tehnica este extrem de utila si la transplantul hepatic de la donor viu sau la tehnica „Split”.

O alta beneficiara a tehnologiei Waterjet este sectia de Neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin, dispozitivul permitand tratamentul cu maxima acuratete al tumorilor cerebrale si disectii complexe in chirurgia coloanei vertebrale si a nervilor spinali.

Prin aceasta achizitie unica in Romania, Spitalul Sf. Constantin devine centru zonal de expertiza si de training, pe langa utilitatea clinica extraordinara. Cazuri din ce in ce mai dificile, in special cancere, vor putea fi rezolvate în acest mod, la cele mai înalte standarde mondiale.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped