logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Spitalul Sf. Constantin Brasov implineste 3 ani de activitate
23.03.2014 16:04 Vechime: 5 yrs
Categorie: ORL Adulti si Copii

De ce apare insomnia si cat de periculoasa este apneea de somn

Pentru stabilirea unui diagnostic concret, se recomanda consultul unui specialist ORL ce poate desfasura investigatii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia si poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii.


Functionarea optima a corpului si a mintii depinde de calitatea si cantitatea somnului. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului  si asupra modului in care acestea comunica intre ele. Principalele cauze asociate tulburarilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu  sindroamele obstructive si apneea. Netratate, acestea pot induce aparitia unor noi afectiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne.

Ce inseamna obstructia nazala si cum se manifesta? 

„Obstructia nazala sau congestia nazala reprezinta senzatia de respiratie dificila pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care totodata poate alterna de la o nara la alta. In cazul in care simptomatologia este de scurta durata, aceasta afectiune este de obicei asociata si cu o infectie virala a tractului respirator. Cu toate acestea, exista multiple cauze ale instalarii blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavitatii nazale, boli de natura inflamatorie precum sinuzita si rinita sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor”, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L. in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, doctor in stiinte medicale. 

Pentru stabilirea unui diagnostic concret, se recomanda consultul unui specialist ORL ce poate desfasura investigatii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia si poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii. 

Cabinetul de consultatii din cadrul sectiei ORL a Spitalului Sf. Constantin din Brasov dispune de o dotare de varf, care faciliteaza stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe si laringe, videofibroscop, microscop sau  sistem pentru microchirurgie ORL prin radiofrecventa. Consultatiile, interventiile chirurgicale si serviciile departamentului de audiologie se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor. Totodata, cabinetul ORL al Spitalului Sf. Constantin din Brasov este in contract cu Casa de asigurari de sanatate. 

                

Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn si cum poate fi tratata? 

Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforaitul si somnul agitat in timpul noptii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. In functie de durata si frecventa manifestarii episoadelor, aceasta afectiune poate avea diferite grade de gravitate. 

„La majoritatea pacientilor care se confrunta cu apneea de somn se pot observa mici defecte anatomice ale cailor respiratorii, ce cresc predispozitia declansarii acestei afectiuni: amigdalele hipertrofiate sau deviatia de sept.  Mai mult decat atat, instalarea apneei de somn este supusa si altor factori de risc precum: obezitatea, varsta – simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de varsta de 30 ani, factorii genetici  sau deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, care influenteaza functionarea corecta a tractului respirator si pozitia in timpul somnului”, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. 

Desi exista cazuri rare, apneea de somn la copii se manifesta prin sforait, agitatie sau treziri frecvente si poate determina in timp intarzierea in dezvoltare, comparativ cu copiii ce apartin aceleiasi grupe de varsta. 

In cazul in care simptomele se manifesta in mod constant sau devin din ce in ce mai intense, se recomanda un consult de specialitate si realizarea unor examene clinice care ajuta la stabilirea unui diagnostic detaliat si tratamentul care trebuie aplicat. 

In general, manifestarile apneei de somn pot fi imbunatatite prin schimbari ale stilului de viata sau modificari in alimentatie. Cu toate acestea, pot exista si situatii in care este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor hipertrofiate, a excesului de tesut depus la nivelul tractului respirator sau pentru corectarea anomaliilor anatomice din zona faringelui sau gurii. 

In cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, salile de operatii dedicate interventiilor chirurgicale din domeniul oto-rino-laringologiei sunt  dotate la cele mai inalte standarde din domeniul medical.  Aparatura chirurgicala, de anestezie si de masurare a functiilor vitale ale pacientului, microscopul operator de maxima precizie si intreg blocul operator respecta standardele internationale in ceea ce priveste eficienta, siguranta si sterilitatea. 

Mai multe informatii despre Sectia ORL a Spitalului Sf. Constantin din Brasov sunt disponibile la adresa spitalulsfconstantin.ro/index.php, precum si pe pagina de Facebook Spitalul Sf. Constantin din Brasov: 

https://www.facebook.com/SpitalulSfConstantin 


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped