logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Urgente chirurgie generala: luni-vineri, 08:00 - 20:00
26.06.2014 14:28 Vechime: 3 yrs
Categorie: Generale

Interviu cu Dr. Liliana Popa, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

1. Cum influenteaza dereglarile metabolice cresterea in greutate?

2. Care sunt caracteristicile unui metabolism lent si care sunt recomandarile dietetice pentru acesta?

3. Problema obezitatii infantile a devenit din ce in ce mai grava. Ce recomandari alimentare aveti pentru copiii care sufera de obezitate?

4. Care sunt bolile sau complicatiile cele mai frecvente, asociate cu cresterea in greutate?

5. Care sunt cele mai frecvente greseli alimentare si nu numai, pe care le facem atunci cand dorim sa scadem in greutate?


1. Cum influenteaza dereglarile metabolice cresterea in greutate?

Cresterea in greutate reprezinta de fapt rezultatul interactiunii dintre mai multi factori de risc, cum ar fi cei genetici, factorii care favorizeaza stilul de viata nesanatos-  de exemplu alimentatia hipercalorica, mesele neregulate, sedentarismul, stresul, consumul de alcool, deprivarea de somn, abandonarea fumatului, unii factori de mediu (calitatea, cantitatea si compozitia unor alimente, expunerea la unele substante chimice cum ar fi Bisfenolul A –BPA –prezent in  masele plastice, unele pesticide, fungicide, insecticide organoclorurate,  factorii psihosociali (depresia, anxietatea) si comportamentali cum ar fi bulimia nervosa si alte tulburari de comportament alimentar (supraalimentarea voluntara-overeating, etc) 

Pe langa acesti factori, pot exista si anumite boli endocrine cu impact asupra metabolismului, cum ar fi HIPOTIROIDISMUL, frecvent asociat cu o crestere ponderala din cauza reducerii activitatii metabolice prin deficitul de hormoni tiroidieni, SINDROMUL CUSHING, unde obezitatea asociata este datorata excesului de glucocorticoizi, SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE, asociat cu obezitatea cu distributie abdominala.

2. Care sunt caracteristicile unui metabolism lent si care sunt recomandarile dietetice pentru acesta?

Metabolismul reprezinta procesul prin care organismul nostru converteste ceea ce mancam si bem in energie. Aceasta energie este folosita pentru mentinerea functiilor noastre vitale, caloriile pe care noi le consumam in acest sens depind de  greutatea noastra, de compozitia corporala (procentul de tesut adipos, masa musculara), de varsta si de sex. Metabolismul lent este o entitate rara si de obicei este in spatele unor boli endocrine care necesita tratament specific, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul Cushing. Ca urmare, pentru ca in cele mai multe cazuri, cresterea in greutate nu este cauzata de activitatea metabolica lenta, recomandarile nutritionale sunt individualizate, in functie de indexul de masa corporala, de compozitia corporala, de activitatea fizica depusa si de eventualele boli asociate.

3. Problema obezitatii infantile a devenit din ce in ce mai grava. Ce recomandari alimentare aveti pentru copiii care sufera de obezitate?

Este adevarat ca problema cresterii ponderale si a a obezitatii la copii a devenit tot mai frecventa din cauza unui stil de viata in care sedentarismul si consumul de alimente hipercalorice sunt factori principali. Alti factori implicati sunt de ordin genetic (obezitatea parentala, Diabet zaharat gestational, Diabet zaharat la ambii parinti), factori care implica modul de alimentatie din perioada postnatala (de exemplu alaptarea la san in primele sase luni scade riscul de obezitate), greutatea la nastere, factori endocrini, socio-economici, unele medicamente, etc

In Europa, unul din cinci copii este supraponderal iar numarul este constant in crestere. 

Recomandarile in ceea ce priveste nutritia copiilor supraponderali sau obezi se refera in primul rand la  evitarea zaharului alb sau brun (se poate inlocui cu o lingurita de miere de albine pe zi), a dulciurilor rafinate si a bauturilor racoritoare din comert, la consumul redus de painea alba cu cartofi sau fara, cerealele dulci sau cu ciocolata, margarina, patiserii din comert si produse din carne procesata in exces (salam, parizer, etc). Sunt recomandate in general 3 mese principale pe zi iar intre ele 2  mici gustari (de obicei cate un fruct), necesarul caloric al fiecarui copil depinzand de varsta si de activitatea fizica. Nu sunt recomandate consumul excesiv de produse dietetice, restrictiile sau regimurile de slabire fara o supraveghere atenta medicala (dupa efectuarea unui set de analize medicale), medicamentele “pentru slabit” etc. Consumul de alimente trebuie sa fie unul moderat si variat iar activitatea fizica trebuie sa fie zilnica si placuta pentru copil, durata fiind de cel putin 30 de minute.

4. Care sunt bolile sau complicatiile cele mai frecvente, asociate cu cresterea in greutate?

Pe langa risul crescut de mortalitate, obezitatea reprezinta un important factor de risc pentru numeroase complicatii si boli, cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemia, hiperuricemia si guta, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, sindromul de apnee in somn, litiaza biliara, hernie, steatoza hepatica, infertilitatea, menstruatiile neregulate, malformatiie fetale, unele forme de cancer (de san, de col uterin, prostate, pancreas, colon, etc), osteoartozele, depresia si anxietatea.

Principalele metode prin care se poate obtine un control ponderal sunt regimurile hipocalorice (coordonate de catre medicul nutritionist), exercitiul fizic, eliminarea viciilor, asociate sau nu cu tratament medicamentos iar  in cazuri selectate este indicat tratamentul chirurgical (chirurgia bariatrica), cu eficienta demostrata in ceea ce priveste durabilitatea controlului ponderal, ameliorarea controlului glicemic la pacientii diabetici, a tensiunii arteriale la hipertensivi si a profilului lipidic in cazul dislipidemiei.

5. Care sunt cele mai frecvente greseli  alimentare si nu numai, pe care le facem atunci cand dorim sa scadem in greutate?

Atunci cand vrem sa slabim, cautam informatii in acest sens, mai ales pe internet, unde, suntem expusi de cele mai multe ori unor greseli fara sa realizam asta imediat.  Cuvantul “ dieta” este intens folosit, este la moda si nu este inteles corect. In  primul rand, nu dureaza o saptamana, o luna sau o anumita perioada aleasa fara nici o logica. Exceptie fac numai anumite conditii medicale (de exemplu postoperator), dar atunci sunteti monitorizati de catre medici.  In al doilea rand, nu exista “ dieta de slabit fara miscare”- se  numeste infometare. Sunt persoane care au slabit in acest mod asumandu-si riscurile, dar pentru a se mentine au apelat  pana la urma  tot la exercitiul fizic ! O “dieta” nu inseamna : “ azi mancati supa de varza, maine un mar, apoi toata ziua apa cu lamaie, dupa ora  18  (clasic) nu mancati nimic iar peste …o vreme mancati ce vreti dumneavoastra orice, oricat…etc”.

 In afara de faptul ca aceste “ diete hipocalorice”  au efecte negative asupra organismului (carente de vitamine si nutrienti, caderea parului, fragilitatea unghiilor, depresie, infertilitate, insomnii), produc o scadere ponderala rapida pe baza masei musculare determinand tulburari de comportament alimentar, cu perioade de “overeating”(supraalimentare), care duc in final la crestera exagerata a procentului de tesut adipos, cel muscular ramanand proportional redus .

O mare greseala aliemntara o reprezinta  si neglijarea meselor, datorita faptului ca suntem mai tot timpul ocupati sau stresati. Organismul nostru functioneaza optim si se realizeaza un control ponderal adecvat  atunci cand frecventa meselor este una corecta, adica trei mese principale  si doua gustari (fructe, sucuri naturale-storcator- de fructe si legume, iaurt, sana sau lapte). 

Activitatea fizica nu trebuie deloc neglijata, fiind un factor extrem de important in procesul de slabire. Este recomandat sa facem exercitiu fizic cel putin 30 de minute in fiecare zi. Atunci cand o persoana cu grad de obezitate experimenteaza un esec in acest proces deloc facil, alaturi de exercitiul fizic, poate veni in ajutor terapia medicala nutritionala individualizata, care  presupune  recomandarea  de catre medicul nutritionist a unei cantitati bine stabilite de glucide, proteine si lipide in functie de rata metabolica bazala (energia necesara organismului pentru a sustine functiile vitale, in repaus), necesarul caloric estimat  in functie de  activitatea fizica  si  bolile asociate (acolo unde este cazul), indicele de masa corporala (greutate, inaltime), analiza compozitiei corporale prin bioimpedanta si analizele de laborator.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped