logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Implanturile pentru artroplastia de sold si genunchi sunt decontate acum prin CAS, in limita fondurilor disponibile!
21.08.2014 00:50 Vechime: 4 yrs
Categorie: Chirurgie generala

O noua operatie in premiera pentru Brasov si pentru sistemul privat din Romania la Spitalul Sf. Constantin: exenteratie pelvina pentru recidiva de cancer de col uterin

Echipa formata din Dr. Bogdan Moldovan, Conf. Dr. Mihai Capilna (Ginecologie I Tg.Mures), Dr Fodor Decebal, Dr. Nagy Botond medic specialist urolog si echipa ATI: Dr. Luminita Cimpeanu si Dr Nicolae Roadevin, realizand aceasta interventie "eroica" in cca 7 ore.


"Un cosmar", asa isi caracteriza viata o pacienta de 57 de ani din Brasov, al carei istoric medical incepe in anul 2008 cand i se depisteaza un cancer de col uterin relativ avansat. Este operata la Tg. Mures unde i se extirpa formatiunea tumorala, dupa care urmeaza radioterapia si chimioterapia. O recidiva a bolii i se depisteaza in anul 2012, recidiva ce invadeaza vezica urinara si rectul, cu evolutie progresiva, rezistenta la radio si chimioterapie.

Singura solutie si speranta terapeutica: o noua interventie chirurgicala numita “Exenteratie pelvina infralevatoriana”, o operatie in urma careia toate organele afectate din micul bazin se indeparteaza: vezica urinara impreuna cu uretra si portiunea terminala a ureterelor, vaginul si vulva, rectul si anusul.

În Romania acest tip de interventii sunt efectuate de 2 echipe: una din Bucuresti si una combinata Tg. Mures-Brasov, pana in present interventiile fiind efectuate exclusiv in spitale de stat datorita complexitatii mari, riscului de complicatii si costurilor ridicate.

De aceasta data, interventia s-a desfasurat la Brasov, la Spitalul Sf. Constantin, o premiera pentru sistemul privat chirurgical din Romania si din Europa de Est. Echipa formata din Dr. Bogdan Moldovan, Conf. Dr. Mihai Capîlna (Ginecologie I Tg-Mures), Dr Fodor Decebal, Urolog Dr Nagy Botond si echipa ATI: Dr Luminita Cîmpeanu si Dr Nicolae Roadevin, realizând aceasta interventie “eroica” in cca 7 ore. Pe langa dificultatea legata de îndepartarea formatiunii tumorale monobloc cu organele din bazin, elementul cheie al interventiei este realizarea unui rezervor urinar din intestinul subtire (”neovezica Bricker”) in care se implanteaza cele doua uretere si care se deschide la piele ca un “anus contra naturii pentru urina”, urina fiind colectata intr-o punga speciala. De asemenea, dupa indepartarea rectului si orificiului anal, intestinul gros se exteriorizeaza la piele intr-un al doilea anus contra naturii pentru fecale.

Evolutia pacientei este una favorabila, urmand sa fie externata la cca 10 zile postoperator. Desi operatia presupune un grad de handicap pe restul vietii, aceasta interventie permite o rata de remisie a bolii (supravietuire) de peste 40% la 5 ani cu sanse de vindecare, fata de 0% în absenta ei.

Prin aceasta interventie Spitalul Sf. Constantina Brasov isi reconfirma statutul de centru onco-chirurgical de avangarda in Romania si Estul Europei, oferind solutii cazurilor netratabile in alte centre din tara.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped