logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< O noua operatie in premiera pentru Brasov si pentru sistemul privat din Romania la Spitalul Sf. Constantin: exenteratie pelvina pentru recidiva de cancer de col uterin
26.08.2014 01:02 Vechime: 4 yrs
Categorie: Generale

Obezitatea infantila – un pericol cu greutate ce poate fi mostenit

Considerata "boala secolului modern", obezitatea a devenit in ultimii ani un pericol tot mai pronuntat, "castigand" din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii statutul de boala incurabila.


Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala

Dr. Liliana Marin, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestia cel putin 300 de milioane sunt deja diagnosticati ca fiind obezi, iar in Romania statisticile raman la fel de ingrijoratoare. In prezent,  aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani, iar cresterile ponderale progreseaza si in randul copiilor sub 5 ani, numarul acestora marindu-se cu 18% in ultimii zece ani.

„Este absolut normal ca cei mici sa castige kilograme in plus pe masura ce cresc, insa daca  aportul caloric depaseste necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proportionala cu inaltimea specifica varstei, in acest caz putem vorbi de obezitatea infantila. La nivel european, numarul copiilor supraponderali creste anual cu 400.000 si desi statisticile sunt alarmante, nu par sa ingrijoreze pe nimeni. Totusi, obezitatea infantila este o problema care nu trebuie ignorata, deoarece reprezinta precursorul aparitiei bolilor de sanatate specifice varstei adulte: tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afectiunile cardiace.”, explica Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin din Brasov. 

Obezitatea infantila - agravata de factorii genetici sau alimentatie deficitara?

Obezitatea poate aparea la orice varsta si poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, insa majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor: alimentatia nesanatoasa este in exces, iar activitatile fizice sunt minime. Copiii se afla in perioada de dezvoltare, astfel ca, spre deosebire de adulti, au nevoie in mod constant de o rezerva suplimentara calorica si nutritionala, care sa le alimenteze necesarul zilnic atat pentru dezvoltare, dar si pentru procesul de crestere. Insa, atunci cand cei mici ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, vor incepe sa acumuleze kilograme in plus. 


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped