logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Obezitatea infantila – un pericol cu greutate ce poate fi mostenit
26.08.2014 10:47 Vechime: 4 yrs
Categorie: ORL Adulti si Copii

Spitalul Sf. Constantin Brasov, singurul centru din tara in care se efectueaza interventii chirurgicale combinate pentru Sindromul de Apnee in Somn

Sindromul de Apnee in Somn (SAS) este o problema de sanatate publica, el afectand 1/5 barbati si 1/9 femei dupa varsta de 30-40 de ani. Se manifesta prin sforait si pauze in respiratie ce depasesc 10 secunde, numarul lor depasind 5 pauze pe ora (apnee moderata) sau chiar peste 50/ora (forma severa).


Sindromul de apnee in somn este asociat cu un risc cardiovascular ridicat, riscul de accident vascular cerebral fiind de 3-4 ori mai mare decat la populatia generala, la fel riscul infarctului miocardic este cu 20% mai mare. Majoritatea pacientilor cu apnee in somn sunt obezi (peste 80%) si hipertensivi. In anul 2013, un numar de 78 de persoane si-au pierdut viata in cele 200 de accidente rutiere provocate de persoanele care au adormit la volan, SAS fiind o cauza majora a acestui fenomen.

Tratamentul standard al SAS era reprezentat pana nu demult doar din asistarea ventilatorie cu aer sub presiune pe timpul noptii (Sistemul CPAP).

Chirurgia obezitatii si-a dovedit de-a lungul anilor eficienta in tratamentul SAS prin scaderea ponderala marcata si diminuarea adipozitatii din zona gatului. De asemenea, in chirurgia ORL exista tehnici specifice pentru tratamentul SAS, mai precis a componentei de obstructie nazo-faringiana.

In Spitalul Sf. Constantin Brasov functioneaza singurul centru din Romania unde se realizeaza intr-un singur timp, în aceeasi anestezie, aceste interventii combinate chirurgie-ORL: gastric sleeve combinat cu tratementul obstructiei nazale (deviatie de sept, coblatia cornetelor nazale) si faringiene (uveo-palato-plastie UPP prin coblatie). Echipa formata din Dr. Bogdan Moldovan(chirurgie), Dr Valeriu Bronescu(ORL), Dr Lucian Oncescu(ORL) si  Dr Luminita Cîmpeanu(ATI) a realizat in luna august mai multe astfel de interventii combinate, cu evolutie postoperatorie  foarte buna.

Rezultatele chirurgiei sunt net superioare rezultatelor tratamentului conservator cu CPAP, rata de remisie a SAS fiind de peste 90%. Tratementul se efectueaza într-o singura internare de 5 zile, fata de CPAP (aparat cu masca faciala) care se recomanda noapte de noapte pe viata.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped