logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Spitalul Sf. Constantin Brasov, singurul centru din tara in care se efectueaza interventii chirurgicale combinate pentru Sindromul de Apnee in Somn
27.08.2014 15:57 Vechime: 4 yrs
Categorie: Urologie

Nicio incizie si minim durere - tratamentul modern pentru pietrele la rinichi!

Pacientii cu pietre la rinichi au sansa unui tratament modern si fara bisturiu!


In prezent, aproximativ 25% in populatie se confrunta cu problema calculilor renali, cazurile cele mai  complicate fiind specifice barbatilor, insa si numarul femeilor care au aceasta problema a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani.  Totusi, indiferent de sex sau varsta, un lucru este comun tuturor cazurilor:  starile intense de durere, care de obicei apar subit, fara a fi insotite de alte simptome. 

„Aparitia pietrelor la rinichi  este favorizata in primul rand de deshidratare. Asa cum suntem sfatuiti in mod constant, ca pentru o viata sanatoasa trebuie sa consumam doi litri de lichide, aceasta cantitate de apa este necesara in primul rand mentinerii sanatatii aparatului urinar, respectiv rinichilor. Stagnarea urinii in aparatul urinar favorizeaza aparitia si depunerea nisipului la nivelulv acestuia : incepand de la rinichi, uretere si vezica urinara. Un alt factor determinant pentru aceasta afectiune il reprezinta tulburarile de metabolism ale calciului: un aport crescut de calciu in apa sau sinteza deficitara a oxalatilor proveniti din alimente. In afara acestor cauze externe, exista si posibilitatea ca pacientul sa se prezinte cu malformatii congenitale inca de la nastere, care produc o incetiniere a fluxului urinar in eliminarea depunerilor minerale. Acestea pot fi diverse stenoze ureterale sau chiar adenomul de prostata”,  explica specialistul urolog in cadrul Spitalului Sf. Constantin,  Dr. Vitalie Mogoreanu. 

Calculii renali –  o afectiune cu simptome silentioase si dureri puternice

In ceea ce priveste bolile tractului urinar, calculii renali reprezinta a treia cea mai intalnita afectiune a acestui sistem, dupa infectiile urinare si dereglarile prostatei. 

Calculii renali sunt de fapt depozite minerale care se depun la nivelul rinichilor si se formeaza in conditiile in care exista o concentratie mare de cristale minerale in urina, cauzata de absorbtie sau eliminarea ineficienta a acestora de catre organism. 

Marimea calculilor renali variaza de la un graunte de nisip la formatiuni ce determina blocaje ale rinichiului. In functie de dimensiune si pozitionare, simptomatologia acestora poate fi complet neexistenta pana la dureri intense in zona lombara, in partile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, ale pelvisului sau organelor genitale insotite de stari de greata sau voma, oboseala nejustificata, transpiratie excesiva si prezenta urinei in sange, un semn al iritatiilor canalului urinar. In general, intensitatea durerilor difera de la un sex la altul, intrucat barbatii au tractul urinar mai lung, astfel ca depunerile necesita un timp mai indelungat pentru a fi eliminate din organism.  

Litotritia extracorporeala ESWL – O denumire complicata pentru un tratament simplu al calculilor renali 

In prezent, eliminarea calculilor renali poate fi realizata printr-o procedura moderna, neinvaziva, ce nu necesita anestezie si  se poate aplica pacientilor indiferent de varsta.  

In cadrul sectiei de urologie a Spitalului Sf. Constantin, litiaza renala este tratata cu ajutorul procedurii de litotritie extracorporeala ESWL, prin care pietrele la rinichi sunt sfaramate fara incizii sau interventie endoscopica, prin aplicarea undelor mecanice, acestea fiind ulterior eliminate din organism pe cale naturala. Aceasta tehnica este putin dureroasa, in multe cazuri fiind efectuata chiar fara anestezie,  dureaza in jur de 45-60 de minute si nu nencesita intotdeauna internarea pacientului. Desi poate varia in functie  de compozitia, marimea si localizarea calculilor renali, rata de succes a acestui tip de interventie este foarte mare, astfel ca intre 75% si 90% dintre pacientii cu litiaza renala  sunt supusi tratamentului extracorporeal cu unde de soc.

Sectia de urologie a Spitalului Sf. Constantin cuprinde saloanele pentru internare continua (rezerve cu doua paturi), ambulatoriul de specialitate: cabinetul de consultatii urologice, dotat cu aparatura specializata pentru diagnosticare precisa, sala de tratament si Departamentul de Litotritie extracorporeala (ESWL) cu spitalizare de zi. La acestea se adauga sala de operatie cu dotari specifice pentru interventiile chirurgicale urologice. Pentru mai multe detalii  despre sectia de urologie, programul si echipa de medici urologi ai Spitalului Sf. Constantin din Brasov, accesati: spitalulsfconstantin.ro/index.php  sau pagina de Facebook Spitalul Sf. Constantin


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped