logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Conferinta Medicala de Oncologie organizata de Taurus Media
27.02.2015 16:56 Vechime: 4 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Interventie chirurgicala complexa, efectuata cu succes, intr-o situatie clinica extrem de delicata

Diagnosticul pacientei: cancer ovarian cu carcinomatoza peritoneala, ocluzie intestinala prin invazie de intestin subtire si tromboza venoasa profunda acuta de ax ilio-femuro-popliteu


Exenteratie pelvina posterioara (rezectie in bloc a organelor genital si a rectului impreuna cu colonul sigmoid)

Hemicolectomie dreapta-îndepartarea portiunii terminale a intestinului subtire invadat de tumora si a cecului-apendicelui si colonului drept

HIPEC : introducerea in abdomen si recircularea unui volum de 4 litrii de solutie incalzita la 43 de grade, continand un citostatic, cu ajutorul unui dispozitiv similar celui de dializa, Performer LT (Italia)

O echipa multidisciplinara a Spitalului Sf. Constantin din Brasov a realizat in urma cu 6 zile o interventie extrem de complexa, intr-un caz disperat. O pacienta de 57 de ani din Brasov, suferind de un cancer de ovar operat in urma cu 2 ani (indepartarea doar a ovarelor bolnave), recidivat in ciuda tratamentului oncologic-chimioterapic aplicat, cu o maladie extrem de avansata intraabdominal, extinsa la uter, rect, colon, intestin subtire, ficat, ganglioni si peritoneu, prezentand ca o complicatie a bolii o ocluzie intestinala prin obstructia intestinului subtire terminal si o tromboza venoasa profunda acuta de ax ilio-femuro-popliteu stang, cu risc major de embolie, care in mod formal contraindica orice interventie chirurgicala.

In Spitalul Sf. Constantin functioneaza din vara anului 2013 singurul program de Chirurgie Citoreductiva si Chimioterapie Hipertermica Intraperitoneala (HIPEC) din Romania. In trecut, aceste forme de cancer erau considerate „boala generalizata”, depasite chirurgical si li se propunea un tratament paleativ-suportiv. Astazi, carcinomatoza peritoneala, fara metastaze în afara abdomenului este considerata „boala loco-regionala” si face subiectul chirurgiei citoreductive asociate cu HIPEC, cu supravietuiri importante la distanta.

Echipa chirurgicala condusa de Dr Bogdan Moldovan si cea anestezica, coordonata de Dr Luminita Cîmpeanu, au avut de optat intre a propune interventia chirurgicala majora la o saptamana de la debutul trombozei venoase profunde cu risc major de embolie pulmonara sau temporizarea interventiei datorita trombozei venoase, dar cu riscul de a pierde pacienta prin ocluzie intestinala.

A urmat o interventie chirurgicala de 9 ore, în urma careia s-au extirpat in bloc organele din pelvis afectate de boala: rect, colon sigmoid, uter, intestin subtire, apendice, colon drept, alaturi de toti ganglionii din micul bazin, peritoneul de pe peretii abdominali si de pe vezica urinara  in totalitate, metastazele din ficat, colecistul, epiplonul, ganglionii arterei aorte si ai venei cave, ganglionii ficatului. S-a continuat apoi cu Chimioterapia Hipertermica Intraperitoneala-HIPEC timp de 60 de minute, cu Doxorubicin la 43 grade Celsius, având ca scop distrugerea celulelor tumorale care eventual au ramas intraabdominal dupa extirparea bolii vizibile macroscopic.

Evolutia pacientei a fost extrem de rapida si de favorabila, cu externare la doar 5 zile postoperator (vineri operatia, miercuri externarea). Chirurgia Citroreductiva si HIPEC fac parte din arsenalul multimodal de lupta impotriva cancerului, fiind o tehnica extrem de redutabila. Pacienta va urma postoperator un nou tratament oncologic, care urmeaza sa fie stabilit în urma analizelor genetice facute din piesele operatorii, un alt element de relativa noutate, extrem de important pentru pacientii care au urmat tratamente citostatice în trecut, existând posibilitatea testarii sensibilitatii tumorilor la citostatice, în asa fel încât sa se evite folosirea de chimioterapice fata de care exista rezistenta nativa sau dobândita.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped