logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Participare romaneasca la Semmelweis Conference Viena
18.03.2015 17:25 Vechime: 4 yrs
Categorie: Generale

O alinare pentru pacientii oncologici - camerele implantabile pentru chimioterapie

Un dispozitiv cu beneficii multiple si usor de intretinut in timpul tratamentului de chimioterapie


Tratamentele oncologice sunt in majoritatea cazurilor procese indelungate si complexe ce imbina multiple terapii si in ciuda faptului ca aduc beneficii vitale pacientului, solicita organismul in mod repetat. Administrarea repetata a perfuziilor cu citostatice, transfuziile  si recoltarile de sange sau tratamentele injectabile cu antibiotice - toate acestea supraincarca in mod constant venele pacientului si distrug treptat integritatea venoasa, astfel incat dupa un anumit numar de sedinte,  gasirea venelor functionale devine tot mai dificila, iar tratamentul tot mai dureros. 

Intocmai pentru a asigura un confort sporit pacientilor in timpul tuturor acestor proceduri, medicii Spitalului Sf. Constantin recomanda implantarea unui dispozitiv special ce permite administrarea repetata a tratamentului cu citostatice cu ajutorul unei camere implantabile ce asigura acces la sistemul venos central. 

Camera implantabila pentru chimioterapie - un dispozitiv inovator cu impact major pentru pacienti

Aceste dispozitive constituie cea mai eficienta si comoda solutie pentru pacientii oncologici, intrucat diminueaza suprasolicitarea sistemului venos, ajuta la protectia acestuia impotriva substantelor toxice si iritante continute de tratamentul cu citostatice si previne sclerozarea sau blocarea venei. 

Aceste camere (Sistem Port-A-Cath) sunt implantabile subcutanat, intr-o zona accesibila, dar care sa nu jeneze activitatea cotidiana, se pot perfuza repetat cu substante citostatice si  scutesc pacientul de perfuziile endovenoase periferice, astfel ca  terapia cu citostatice devine substantial mai confortabila. In functie de durata tratamentului, camera implantabila (PAC) poate fi pastrata luni sau chiar ani de zile si se poate scoate dupa terminarea sedintelor de chimioterapie printr-o simpla incizie facuta sub anestezie locala. In plus, materialele din care e realizat dispozitivul sunt usor de  tolerat de organism: titaniu si silicon, iar prezenta acestuia nu interfereaza efectuarea investigatiilor imagistice de tip CT, RMN, PET, permite expunerea la apa si  trecerea prin detectoarele de metale ale sistemelor de securitate din aeroporturi.

Un dispozitiv cu beneficii multiple si usor de intretinut in timpul tratamentului de chimioterapie

„Implantarea sistemului PAC presupune o interventie chirurgicala simpla, realizata in  general cu anestezie locala, durata estimativa a interventiei fiind de 40 de minute. Dispozitivul este plasat complet subcutanat, incizia este suturata intradermic, astfel incat dupa vindecarea plagii, va ramane observabila doar o usoara bombare a pielii deasupra dispozitivului. In cadrul Spitalului Sf. Constantin, realizez frecvent implantarea acestor camere, care sunt primite pozitiv de catre pacientii oncologici, in special pentru ca necesita minime ingrijiri intre utilizari si asigura un confort deosebit in timpul tratamentelor. Cand camera nu este folosita, cu exceptia primei saptamani de la implantare (cand pacientii vor avea un pansament ocluziv cu folie protectoare), zona poate fi spalata  fara probleme. Totusi, anumite activitati fizice, care implica miscari excesive sau repetitive necesita o atentie deosebita: inotul, ridicarea de greutati, jocul de golf, pot duce la distrugerea camerei prin decuplarea cateterului. Un alt sfat important este sa nu rasuciti sau sa nu balansati acul odata ce a fost inserat in camera implantabila, iar tubulatura sa nu ramana  deschisa atunci cand nu exista tratament în curs, deoarece poate aparea pericolul de embolie gazoasa”, explica Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generala, medic sef sectie Chirurgie Generala in cadrul Spitalului Sf. Constantin. 

Avantajele incontestabile ale acestui sistem au transformat camerele implantabile pentru chimioterapie intr-o procedura tot mai frecventa in cazul pacientilor oncologici de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, care beneficiaza astfel de confort si eficacitate suplimentara in timpul tratamentelor premium realizate de echipa de medici oncologi ai Spitalului Sf. Constantin.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped