logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Peste 500 de brasoveni au acceptat provocarea Mainilor Curate pentru Sanatate
06.05.2015 16:54 Vechime: 3 yrs
Categorie: Neurochirurgie

Cum tratam hernia de disc, cu Dr. Mihail Dancescu

Una dintre problemele cu o incidenta tot mai mare in randul populatiei o reprezinta hernia de disc. Urmare a deformatiilor coloanei vertebrale, aceasta afectiune este cat se poate de serioasa, preventia, diagnosticul precoce si tratamentul corespunzator fiind deosebit de importante in astfel de cazuri.


Despre acest subiect, si nu numai, am discutat cu Dr. Mihail Dancescu, medic primar neurochirurg la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, care a prezentat, pe larg, ultimele metode de tratament în chirurgie spinala minim invaziva.

Inainte de toate, sa clarificam ce este hernia de disc. Vertebrele sunt legate între ele prin discuri intervertebrale, care amortizeaza socurile si ofera elasticitate coloanei, protejand-o, astfel, de eventualele daune provocate de miscarile ample. Deteriorarea discului poate duce la ruperea acestuia sau iesirea în exterior, moment in care se instaleaza hernia de disc. Aceasta se manifesta, în principal, prin presarea nervilor sau a maduvei spinarii, provocand dureri atat la nivelul spatelui, cat si la nivelul membrelor superioare sau inferioare, in functie de localizarea discului lezat.

In stadii avansate, singura optiune a pacientului este tratamentul neurochirurgical. De-a lungul evolutiei stiintei si a medicinei, interventiile de acest gen au devenit tot mai sigure, usurand totodata si procesul de recuperare.

Chirurgia spinala minimi invaziva, sau MISS – Minimally Invasive Spinal Surgery, cum este cunoscuta, presupune ca accesul catre zona care trebuie operata sa fie facut printr-o incizie foarte mica, de pana la 2-2.5 cm, distrugand cat mai putin din musculatura. Prin acest tip de procedura se poate aborda coloana pentru o varietate de afectiuni degenerative ale coloanei, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind hernia de disc. Ca interventii din spectrul chirurgiei minim invazive, acestea pot fi de mai multe tipuri.

1. Microdiscectomia – chirurgia sub microscop operator

În cele mai multe centre de neurochirurgie se abordeaza coloana cu microscopul, ceea ce asigura o acuratete mult mai ridicata a abordului, luminozitate crescuta si o mai buna vizualizare a structurilor. Cu ajutorul microdiscectomiei, putem opera pe 1-2 nivele printr-o incizie de numai 2-2.5 cm. „Înainte, inciziile erau de 6-8-10 cm, în functie si de volumul pacientului, ceea ce implica si o recuperare mai dificila. Acum, în schimb, incizia e mai mica, scad pierderile de sânge, spitalizarea e mai scurta si integrarea socio-profesionala a pacientilor are loc într-un interval de timp mai scurt, ceea ce, consider eu, reprezinta o serie de avantaje cu greutate.”, explica Dr. Mihail Dancescu.

2. Chirurgia endoscopica

Multa lume e familiarizata cu chirurgia endoscopica abdominala, cu incizii mici si putine, în jur de 3 la numar. S-a reusit, la Spitalul Sf. Constantin, o interventie de acest fel printr-o singura incizie. În tratamentul afectiunilor coloanei, chirurgia endoscopica se face prin 2-3 incizii si se poate ajunge la nivelul pe care trebuie sa lucram prin incizii de 8-10 mm. 

O procedura specifica este chirurgia endoscopica ghidata prin tub, care foloseste un dispozitiv anume, produs de o firma de varf, numit Matrix. Principiul se numeste tub în tub, iar operatia decurge în felul urmator: se face o mica incizie, de maxim 2 cm, dupa care se introduc tuburi de diametre succesiv crescânde, care largesc aceasta incizie, ajungându-se pana la 2.6-2.8 cm, dupa care se lucreaza cu ultimul tub, sub microscop operator si cu instrumentar de microchirurgie specific.

3. Nucleoplastia

Aceasta procedura se realizeaza fara incizie! Pe scurt, se abordeaza discul intervertebral printr-un ac de nucleoplastie, cu anestezie locala, sub ecran radiologic. „Iradierea nu este mare, întrucât nu apelam decat la câte o fotografie, atunci cand este nevoie, si avem grija ca atat pacientul, cat si personalul sa fie bine protejati”, explica domnul dr. Mihail Dancescu. Se patrunde, cu anestezie locala, in discul lezat cu un ac mai gros si se introduce astfel un dispozitiv numit DeKompressor, care scoate cateva grame din nucleul pulpos degenerat.

Intreaga interventie dureaza 20 de minute, urmata de 3-4 ore de recuperare la pat si 2-3 saptamani de activitate fizica redusa si tratament cu anti-inflamatorii.

4. Vertebroplastia sau chifloplastia

Aceste interventii se realizeaza prin introducerea unor ace în mijlocul vertebrelor, afectate de osteoporoza, formatiuni tumorale, tasare sau fracturi, prin care se injecteaza un tip special de ciment, care la temperatura corpului se expandeaza si se întareste, conferind stabilitate acelui corp vertebral si diminuând semnificativ durerile resimtite de pacient. 

Acul intra în os, de asemenea, ghidat radiologic, dar unele vertebre sunt atat de fragile, incat se poate introduce acul cu mana, sau cu un ciocanel, avand permanent grija la formatiunile vasculare si neurologice care nu trebuie atinse.

Peste tot în lume se încearca implementarea acestui tip ce chirurgie spinala minim invaziva, datorita raportului costuri-beneficii foarte avantajos. „Beneficiul principal al pacientului este timpul scurt necesar recuperarii, ceea ce implica o durata mai scurta de spitalizare si un numar mai mic de absente medicale de la locul de munca. În plus, rana de la operatia clasica nu mai reprezinta o problema sau un motiv de îngrijorare, iar impactul psihologic asupra pacientului si apropiatilor este mult mai mic.”, subliniaza Dr. Mihail Dancescu.

Cu toate ca hernia de disc nu este tocmai un subiect preferat de discutie, este bine sa stim ca avem alternative de genul celor minim-invazive, care sa ne permita tratarea sigura si facila a acestei afectiuni.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped