logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< De astazi, ne vedem pe biciclete!
28.05.2015 11:55 Vechime: 3 yrs
Categorie: Boli Infectioase

Cu mainile curate... aducem sanatate!

Andreea Moldovan, medic la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, si coordonatoarea programului Vigigerme, prin care Spitalul Sf. Constantin a primit titlul de cel mai curat spital din Europa, din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este implicata in acest moment in campania nationala "Maini curate pentru Sanatate", menita sa transmita mai departe mesajul lansat, prin programul Vigigerme.


Campania „Maini curate pentru Sanatate”, lansata la începutul lunii mai, este o campanie de educatie sanitara, cu privire la riscurile asupra sanatatii care pot aparea ca urmare a igienei precare a mâinilor, campanie derulata de Fundatia Clinica Sf. Constantin din Brasov, cu sprijinul Ropharma si B. Braun.

De unde a pornit initiativa de a derula o astfel de campanie?

Pur si simplu din dorinta de a face cunoscute si a aplica si la noi în tara reguli simple, putin costisitoare, însa care salveaza vieti. De ce sa nu stim si noi ce avem de facut, atata timp cat aceste proceduri au fost studiate, verificate în multe centre medicale si si-au dovedit utilitatea? Igiena mainilor este poate cel mai simplu si la îndemana gest pe care îl putem face pentru a preveni aproximativ 70% din infectiile nozocomiale, ceea ce ma duce cu gândul la numarul mare de vieti salvate prin prevenirea acestor infectii de temut. Nu ma refer doar la costurile materiale, le-as sublinia în primul rând pe cele morale. Ca o paralela, se spune ca numarul deceselor prin infectii nozocomiale este egal cu cel care s-ar obtine daca un avion Boeing 747 s-ar prabusi în fiecare zi. Si atunci, daca putem sa le prevenim cu un singur gest, eficient si repetabil ori de câte ori este indicat, e pacat sa nu o facem.

Care sunt obiectivele pe care Fundatia Sf. Constantin îsi doreste sa le atinga?

În primul rând, cu ajutorul moral si material al Fundatiei, dorim sa sensibilizam doua segmente importante de populatie în ceea ce priveste importanta igienei mâinilor: în primul rând, personalul medical, unde igiena mâinilor este primordiala si de importanta vitala, iar în al doilea rând populatia non-medicala, generala, unde spalatul simplu pe mâini previne un numar mare de îmbolnaviri, în special digestive, ce pot fi usor ocolite. Rutina secundara învatarii, reflexul care se formeaza prin repetarea unui gest sau al unei actiuni, duce la implementarea regulior corecte. Fundatia ne ajuta sa avem sprjinul logisitc necesar organizarii de cursuri în spitalele din tara (din toate regiunile tarii), de sesiuni stiintifice în spitalul nostru, de participare ca si co-organizatori la manifestari internationale cu tematica a igienei spitalicesti si a mâinilor, precum si la sustinerea campaniilor de informare în masa a populatiei pe teme medicale de importanta majora. În mod direct, ne ajuta sa ne punem în practica ideile si aspiratiile noastre.

Cine sunt cei implicati în aceasta campanie?

În primul rând suntem noi, angajatii Spitalului Sf.Constantin. Avem cunostintele necesare, idei pe care dorim sa le punem în practica, multa motivatie. Suntem ajutati în demersul nostru de prieteni dragi, epidemiologi din Brasov, care au aderat la aspiratiile noastre. De asemenea, ne sustin si producttorii de materiale de dezinfectie a mainilor, care doresc sa faca si ei cunsocuta utilitatea si importanta produselor de buna calitate.

Care sunt actiunile pe care le-ati desfasurat pâna în acest moment?

Primele actiuni au început în anul 2011, anul inaugurarii spitalului nostru. Atunci am început cu cursuri de instruire, teoretice si practice, pentru personalul nostru, astfel încât debutul functionarii spitalului a coincis cu aceste cursuri, urmate de punerea lor în practica în mod unitar, de catre întreg personalul, de la începutul începuturilor. Subliniez în mod expres acest lucru, deoarece este importanta o dinamica unitara, care sa implice absolut întreg personalul medical, fara exceptie, similar cu principiul dominoului. Ulterior, din aproape în aproape, am continuat cu acele cursuri de instruire în spitale mai mici sau mai mari din tara, cu sesiuni de audit si consultanta pe acest subiect celor dornici sa îl implementeze, cursuri pentru medici si asistente organizate de catre Spitalul Sf.Constantin în sala noatsra de cursuri, actiuni în scoli sau comunitati defavorizate, participari la manifestari stiintifice nationale sau internationale.

Igiena mâinilor e un crez pe care dorim sa îl facem cunsocut si sa îl împartasim si altor colegi din sistemul sanitar. Însa nu ne-am rezumat doar la atât: ne-am îndreptat actiunile si asupra populatiei generale, participând la emisiuni de TV si radio în care am discutat subiecte importante de preventie, de care din pacate se vorbeste din ce în ce mai putin. Ultima actiune pentru populatie a fost organizata în data de 5 mai, Ziua Internationala a Igienei Mâinilor, în Piata Sfatului din Brasov, organizând un stand cu produse informative referitoare la igiena mâinilor si preventia bolilor transmise prin mâini murdare, cu solutii hidr-alcoolice si mteode deverificare a calitatii spalarii mâinilor. A fost o actiune reusita, au aprticipat de la copii mici pâna la persoane în vârsta. Am fost ajutata de voluntari, colegi din spital si studenti la medicina, carora le multumesc si pe aceasta cale.

Pentru lansarea campaniei am întâmpinat publicul din Brasov cu câteva metode ingenioase protectie si preventie, legate de igiena mâinilor. Astfel, trecatorii din Piata Sfatului au avut parte de „testul cutiei negre”, respectiv un recipient umplut cu FluoRub, o solutie fluorescenta cu ajutorul careia prezenta microbilor poate fi observata cu ochiul liber. Înainte si dupa ce s-au spalat, clasic, pe mâini, participantii la campanie au fost invitati sa le introduca în „cutia neagra”, iar rezultatul a fost incredibil: microbii au continuat sa existe si dupa spalare, chiar daca în numar mai mic! Pentru a se asigura ca aceasta situatie nu se va repeta, voluntarii i-au învatat pe trecatori cum sa se spele CORECT pe mâini si le-au oferit mostre de SoftaMan, o solutie dezinfectanta produsa de compania B-Braun. Geluri igienizante au primit toti cei care au acceptat provocarea Hi 5 for Healthy Life!, un „joc al igienei”, ale carui reguli sunt simple: îti dezinfectezi mâinile, apoi bati palma cu sustinatorii campaniei. Jocul continua pe retelele de socializare, unde, cei care au fost provocati trebuie sa încarce fotografiile realizate în timpul hi5-ului, sa adauge hashtag-ul: #hi54life si sa provoace, la rândul lor, alti trei prieteni sa faca acelasi lucru, pentru a intra în ”Clubul Mâinilor Curate”. Cei care primesc provocarea, dar nu vor sa o îndeplineasca trebuie sa ofere un gel igienizant persoanei care i-a provocat.

Care sunt actiunile viitorare pe care le urmariti?

Dorim sa continuam pe acest drum, care uneori e putin mai anevoios. E necesara schimbarea mentalitatii, a acelui „eu asa am lucrat de când ma stiu si nu am avut probleme”. Nu e adevarat acest lucru, problemele trebuie recunoscute si asumate, pentru a le preveni pe viitor. Îmi doresc mult ca oamenii sa constientizeze importanta  igienei mâinilor, doar asa vom reusi sa schimbam modul de lucru, calitatea actului medical. E nevoie de multa munca, rabdare, perseverenta, însa stiu ca vom reusi sa diseminam aceste actiuni si informatii.

Pe lânga acestea, ne pregatim sa organizam un mars al igienei, în Brasov. Legat de jocul igienei: ne dorim ca actiunea Hi 5 for Healthy Life sa ajunga la cat mai multe persoane, fapt care se si întâmpla, multumita receptivitatii oamenilor, de care suntem profund impresionati! Saptamâna aceasta, în urma monitorizarii, am observat cu bucurie ca miscarea ajunge la tot mai multe persoane si speram sa continue în acelasi ritm.

Care a fost reactia publicului la lansarea campaniei?

Lumea a fost curioasa initial, nestiind despre ce e vorba. Pe masura ce ne-am facut cunoscut mesajul, am avut din ce în ce mai multi aderenti la ideile si actiunile noastre. Din fericire, igiena mâinilor e „contagioasa”, o data ce îti dai seama ca e vitala nu mai renunti la ea (si nici ea la tine). Deja avem reflexul dezinfectarii mâinilor în momentele cheie, nu mai constientizam în sine gestul, doar necesitatea efectuarii lui.

Cum se pot implica cei care sunt interesati în aceasta campanie?

Oricine doreste sa ne ajute e binevenit. Avem multi voluntari în echipa noastra, cu ajutoul carora actiunile noastre prind viata mai usor si mai interactiv. Si mai ales mai direct. Îi instruim alaturi de personalul nostru, apoi ne bazam pe ei.

În mediul online, cei care vor sa se implice trebuie sa urmeze „ritualul” de igienizare si sa se fotografieze în timp ce dau ”Hi 5” cu un prieten. Urmatoarea miscare este postarea fotografiei pe retelele de socializare, adaugând hashtag-ul: #hi54life. Jocul igienei nu se opreste aici: participantii trebuie, mai departe, sa îsi provoace 3 prieteni sa faca acelasi lucru si sa intre astfel în ”Clubul Mâinilor Curate”. Cei care primesc provocarea, dar nu vor sa o îndeplineasca (Termenul fiind de 24 de h), vor trebui sa ofere un gel igienizant persoanei care i-a provocat.

Cum se pozitioneaza medicii Spitalului Sf. Constantin vis-a-vis de aceasta idee?

În limita timpului de care dispun, ma ajuta si ma sustin, si moral, si prin participarea la actiuni, unde datorita lor vizibilitatea evenimentului creste mult. Însa cred ca ajutorul cel mai de pret pe care mi-l dau consta în respectarea regulilor de igiena impuse în spital.

Cum credeti ca va influenta o asfel de campanie comportamentul social, pe viitor?

Cred mult în schimbarea în bine, în informarea si instruirea corecta a populatiei, atât medicale cât si generale. Cred în tendinta spre evolutie, îmbogatirea cunostintelor si a informatiilor utile si corecte. La implementarea unor reguli simple, verificate, care nu fac decât sa ne ajute. Sa nu mai cautam sa inventam roata deja inventata, sa învatam sa ne folosim de ea! Cred ca perseverând vom reusi, nu stiu în cât timp (ani?) sa schimbam mentalitatea în acest subiect. Sa nu uitam ca se salveaza vieti printr-o igiena corecta a mâinilor!!! Si atunci, de ce nu?

Interviu publicat in Revista Bulevard, realizat de Andrada Borda


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped