logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Cu mainile curate... aducem sanatate!
29.05.2015 12:51 Vechime: 4 yrs
Categorie: ORL Adulti si Copii

Spitalul Sf. Constantin - deschizator de drumuri in chirurgia ORL

Indiferent daca vorbim despre afectiuni ale sinusurilor, probleme de auz, tumori la nivelul corzilor vocale sau chiar sforaitul in timpul somnului, chirurgia ORL ofera solutii moderne si eficiente pentru tratamentul tuturor maladiilor sinusurilor paranazale si nasului, gatului si urechilor.


In cei peste 4 ani de activitate, Spitalul Sf. Constantin din Brasov a contribuit esential la marirea numarului de premiere medicale in domeniul chirurgiei, inclusiv cel al chirurgiei ORL. Doua dintre cele mai importante astfel de interventii asigura tratamentul chirurgical minim invaziv pentru multiple boli ale gatului sau ale nasului prin tehnologia Coblation, dar si pentru problemele aparatului auditiv prin interventia cu balon BTE (Balloon Eustachian Tuboplasty), aceasta din urma fiind realizata in premiera in Romania in 2011 de Dl. Dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin. 

Coblatia – alternativa chirurgiei clasice si cu laser

Aceasta metoda moderna de tratament chirurgical este o optiune preferata interventiei clasice realizata cu bisturiul, dar si celei cu laser, intrucat nu cauzeaza sangerarea post-operatorie ce apare in cazul chirurgiei clasice si nici nu produce arderi ale tesuturilor ca in cazul laserului. Tehnologia Coblation permite eliminarea tintita cu plasma a tesuturilor bolnave, fara a le afecta pe cele sanatoase din jur, ceea ce o recomanda in interventiile ORL de mare finete (amigdalectomii, adenoidectomii, obstructii nazale, epistaxis, leziuni laringiene), si pentru tratamentul adultilor dar si al copiilor.

“De exemplu, atunci cand vorbim de operatia de indepartare a amigdalelor prin Coblatie, pacientul va observa diferente majore: durerile postoperatorii sunt minime, iar perioada de recuperare este redusa la cateva zile prin comparatie cu chirugia cu bisturiul (7 – 14 zile). Mai mult decat atat, riscul de sangerare este in multe cazuri absent sau foarte mic, lucru exclus in cazul chirurgiei clasice. Toate acestea inseamna si un timp de recuperare mai scurt, astfel ca se recomanda control a doua zi dupa operatie, apoi la 4 zile , 7 zile si apoi la 1 luna. Aceasta metoda este eficienta nu doar pentru adulti, ci in special la copii, unde amigdalele asigura protectie imunitara impotriva infectiilor. Astfel ca in cazul celor mici devine cu atat mai importanta doar micsorarea volumului acestora si nu indepartarea lor in totalitate“, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. Tehnologia Coblation a fost introdusa in premiera in Romania in anul 2007 de Dr. Valeriu Bronescu si Dr. Lucian Oncescu, iar cu ajutorul acestei tehnici chrirurgicale pot fi tratati pacientii care sufera de boli ale gatului (amigdalele, vegetatiile adenoide, omuletul, valul palatin) sau ale nasului, inclusiv cei care se confrunta cu problema sforaitului, precum si patologia de apnee in somn.

Problemele de auz dispar in 10 minute prin interventia cu balon BTE

Persoanele care aud mai slab sau se confrunta cu obstructii auditive isi pot redobandi auzul normal, printr-o procedura chirurgicala ce dureaza 10 minute, are o perioada de recuperare de 8 saptamani si o rata de succes de 98% in tratamentul hipoacuziei de transmisie. 

Interventia cu balon BTE (Baloon Eustachian Tube) a fost efectuata in premiera pentru Romania in 2011, in Brasov, de catre Dr. Valeriu Bronescu in cazul unei paciente diagnosticate cu otita cronica. Aceasta procedura consta in dilatarea trompei lui Eustachio si este utila celor care sufera de hipoacuzie (auz slab) prin transmisie, care au epuizat celelalte metode de tratament medicamentos sau chirurgical clasic.

“Este important sa reamintesc ca interventia este destinata celor care aud „infundat”, si nu celor care si-au pierdut auzul. In cazurile de otita seroasa cronica, din cauza anumitor infectii ce nu sunt intotdeauna sesizate de pacienti, in ureche se acumuleaza lichid. Sunetul, în mod normal, se transmite prin aer. Dar la pacientii cu otita sunetul se transmite prin acest lichid. De aici senzatia de ureche infundata. Operatia BTE - Balloon Eustachian Tuboplasty urmareste sa dilate trompa lui Eustachio pe un stent, prin endoscopie sub control video. Aceasta interventie asigura ca trompa va ramane deschisa, lichidul acumulat va fi eliminat, iar dupa 8 saptamani pacientul va auzi normal“, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL. De un an de zile, aceasta procedura se practica si la copii ca alternativa la aeratoarele transtimpanale, aceasta interventie avand avantajul pastrarii integritatii timpanului.


Sectia ORL a Spitalului Sf. Constantin dispune de o dotare de varf care ajuta in stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe si laringe, videofibroscop, microscop, sistem pentru microchirurgie ORL prin Coblatie. Consultatiile, micile interventii din cabinet si interventiile chirurgicale se adreseaza atat copiilor cat si adultilor.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped