logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Simpozion cu participare internationala "Chimioterapia hipertermica intraperitoneala"
02.10.2015 16:22 Vechime: 3 yrs
Categorie: Generale

Simpozionul cu participare internationala "Chirurgia citoreductiva si chimioterapia hipertermica intraperitoneala"

Spitalul Sf. Constantin Brasov a organizat, in 29-30 septembrie 2015 Simpozionul cu participare internationala "Chirurgia citoreductiva si chimioterapia hipertermica intraperitoneala (HIPEC)"


Tema centrala a evenimentului a constituit-o interventia HIPEC (Chimioterapia hipertermica intraperitoneala), un proiect unic pentru un spital privat in Romania si in Europa de Est, lansat in iunie 2013 la Brasov si dedicat pacientilor cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneala (asa-numita "carcinomatoza peritoneala").

Evenimentul, organizat in parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brasov, a adus impreuna 100 de participanti, personalitati de renume in domeniu, reprezentanti ai centrelor de chirurgie oncologica din Milano (Prof. Marcello Deraco) si Geneva (Prof. Frederic Ris), medici chirurgi, oncologi, ginecologi si radiologi din principalele centre chirurgicale din Romania, alaturi de cativa dintre cei 36 de pacienti care au beneficiat deja de procedura CRS-HIPEC la Spitalul Sf. Constantin din Brasov. 

„Ideea de a organiza acest eveniment a pornit chiar de la pacientii nostri. Prin intermediul lor am aflat ca in Romania procedura HIPEC este foarte putin cunoscuta, iar multi dintre ei cauta solutii peste hotare. Pe langa popularizarea disponibilitatii procedurii in Romania, ne dorim de asemenea sa sustinem deschiderea de noi centre HIPEC in Romania si ne exprimam disponibilitatea de  a colabora cu colegii din alte spitale si a impartasi experienta noastra din cei trei ani de activitate HIPEC la Brasov. Nu in ultimul rand, speram ca pe aceasta cale sa aducem un nou argument cu privire la introducerea procedurii HIPEC in Programul National de Oncologie, sa ne sustinem impreuna cauza prin actiuni permanente de lobby avand ca scop final imbunatatirea calitatii vietii pacientului roman”, a declarat in deschiderea simpozionului Managerul General al Spitalului Sf. Constantin, dna Camelia Samota.

Pe langa prezentarile invitatilor din strainatate, si-au impartasit experienta si membrii echipelor de chirurgie oncologica de la Institutul Fundeni (Dr. Leonard David), UMF Tg. Mures (Conf. Dr. Mihai Capilna si Conf. Dr. Dorin Marian), UMF Iasi (Dr. Ionut Hutanu), acesta din urma prezentand demersurile intreprinse pentru infiintarea unui centru HIPEC in cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi.

Invitatii prezenti la simpozionul de la Brasov au adus argumente pentru introducerea procedurii HIPEC in Programul National de Sanatate si implicit decontarea acesteia de catre CNAS: „Prezentarea pe care am sustinut-o la simpozion a fost o pledoarie pentru existenta unor centre in Romania, cu chirurgi specializati in chirurgia cito-reductiva si HIPEC, o pledoarie pentru introducerea intr-un sistem institutionalizat, oficial, pe programe de chirurgie oncologica prin care sa se asigure trusele necesare si instruirea chirurgilor pentru aceasta tehnica” a declarat Conf. Dr. Dorin Marian de la UMF Tg. Mures, care a sprijinit in urma cu cativa ani aducerea in Romania a aparaturii pentru HIPEC, incercand de asemenea sa obtina finantare pentru achizitionarea truselor necesare.

Dr. Bogdan Moldovan, medic sef sectie chirurgie si coordonatorul proiectului HIPEC la Spitalul Sf. Constantin a declarat: „Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care aceasta procedura nu este decontata de sistemul de asigurari de stat, sau este pseudo-decontata la tariful pe caz rezolvat identic pentru o apendicita, pentru o hernie sau pentru un HIPEC; practic in acest fel exista o discriminare a pacientilor dupa criteriul financiar – cei care isi pot perimite aceasta procedura si cei care nu isi pot permite.”   

Interventie chirurgicala transmisa live

In cea de-a doua zi a simpozionului a fost efectuata cu succes o interventie chirurgicala CRS-HIPEC de catre echipa italiano-romana formata din Prof. Dr. Marcello Deraco si Dr. Bogdan Moldovan, in cazul unei paciente in varsta de 50 de ani din Bucuresti, diagnosticata cu mesoteliom peritoneal. In ciuda stadiului foarte avansat al bolii, interventia chirurgicala a durat doar 6 ore si a presupus in prima etapa rezecarea tuturor formatiunilor tumorale din abdomen si ulterior irigarea cavitatii abdominale cu un citostatic preincalzit la temperatura înalta.

Lansarea campaniei „Se poate si acasa, Romania evolueaza!”

Dorinta de a oferi mai multa vizibilitate medicilor dedicati, dar si de a face cunoscute opiniei publice noile tehnologii si proceduri medicale este unul dintre motivele pentru care, astazi, prin acest simpozion, Spitalul Sf. Constantin lanseaza campania nationala ”Se poate si acasa, Romania evolueaza!” O campanie care isi propune sa refaca preconceptia generalizata privind sistemul medical romanesc, conform careia ”…tara duce lipsa de servicii medicale de exceptie, iar paleta de afectiuni care pot fi tratate ”acasa” este una restrânsa si slab sustinuta de aparatura si tehnologie”.

O campanie care isi propune sa-i tina pe romani în tara, sa le ofere posibilitati de tratament asemenea celor din Occident. O campanie cu si pentru medici romani, care isi doreste sa trezeasca spiritul de implicare în fiecare dintre acestia.

Urmariti mai jos doua materiale video pe tema simpozionului:

Stirile RTT Brasov:

Stirile Digi24:


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped