logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Transplant renal in premiera la Spitalul Sf. Constantin Brasov
03.12.2016 12:32 Age: 3 yrs
Category: Generale

Update: Primul transplant renal efectuat la Spitalul Sf. Constanin Braşov

Transplantul a fost efectuat cu succes în urma unei intervenţii de 10 ore, pacientii sunt în stare foarte bună, rinichiul implantat funcţionează în parametri normali


Interventie prelevare rinichi donor

Interventie prelevare rinichi donor

Interventie nefrectomie primitor

Interventie nefrectomie primitor

Pregatire rinichi prelevat pentru transplant

Interventie transplant

Conferinta de presa 2 decembrie

Echipa profesori Geneva

In data de 1 decembrie 2016 a avut loc in cadrul Spitalului Sf. Constantin Brasov – Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, primul transplant renal efectuat intr-o unitate medicala privata din Romania. Sub coordonarea Dlui Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie si al doilea chirurg roman cu diploma de certificare europeana ESOT pentru transplantul multiorgan, o echipa complexa ce a reunit peste 20 de medici romani si elvetieni, chirurgi specializati in transplant, chirurgie vasculara, urologie, anestezisti, nefrologi, imunologi, infectionisti, au efectuat cu succes transplantul de la donor viu inrudit, in cazul unui cuplu tata-fiica din Miercurea-Ciuc, Jud. Harghita. Interventia chirurgicala a durat 10 ore, partea de prelevare a rinichiului de la donor s-a incheiat la ora 14:00, iar interventia pacientei primitoare, putin dupa ora 18:00. Costurile acestui prim transplant vor fi suportate de catre Fundatia Clinica Sf. Constantin.

„Ma simt bine dupa operatie, sunt fericit ca fata mea nu trebuie sa mai faca dializa si vreau sa multumesc domnului Dr. Moldovan si echipei lui, ca au realizat un vis pentru noi, ne-au dat o noua sansa. Acum avem sperante” – acestea au fost primele cuvinte ale tatalui dupa interventia chirurgicala. Pacienta, in varsta de 21 de ani, care primit grefa de la tatal ei, este stabila si se afla sub supraveghere in sectia de terapie intensiva post-transplant a Spitalului Sf. Constantin. Rinichiul transplantat functioneaza in parametri normali: „Ambii pacienti sunt foarte bine in aceasta dimineata, ceea ce este cel mai important, rezultatul este extraordinar. Domnisoara noastra a urinat de ieri pana astazi aproape 8 litri, aseara urina 1,5 litri pe ora, cat ar urina un om normal in 24 de ore; nivelul creatininei de astazi este la 1,4, valoarea normala fiind pana la 1, deci suntem foarte multumiti” a spus Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant de la Spitalul Sf. Constantin, in cadrul conferintei de presa care a avut loc vineri, 2 decembrie, la sediul spitalului. Interventia de transplant reprezenta singura sansa a tinerei paciente la o viata normala, ea fiind sub hemodializa pentru insuficienta renala cronica, din cauza unei maladii de reflux vezico-ureteral. Pacienta mai avea un singur rinichi, nefunctional, care a fost de asemenea extirpat in cadrul interventiei din data de 1 decembrie.

Dr. Mihaela Verzan, medic primar nefrolog, a adaugat: „Pacienta primeste tratament imunosupresor pentru ca organismul ei sa nu respinga rinichiul transplantat. Imunosupresoarele se ajusteaza in functie de diversi parametri, iar dupa externare ea va continua sa primeasca tratament imunosupresor toata viata. Isi va putea relua viata normala. In momentul de fata pacienta se simte bine, zambeste, se bucura pentru reusita operatiei.”

Prof. Dr. Eduardo Schiffer, seful sectiei ATI si responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva a declarat in cadrul conferintei de presa: „Nu am avut parte de provocari deosebite, intrucat echipele care au realizat ieri acest transplant au toate competentele necesare, au fost instruiti atat in Romania, cat si la Geneva. As putea spune mai degraba ca a fost o provocare faptul ca am participat pentru prima oara la un transplant in Romania. Interventia a durat mai mult decat s-a preconizat initial, pentru ca ne-am confuntat cu o anatomie neasteptata a donorului, iar dorinta noastra a fost sa obtinem cel mai ridicat standard de calitate in toate etapele interventiei." Rinichiul a fost prelevat laparoscopic de la tatal fetei, in varsta de 42 de ani, de echipa chirurgicala formata din Dr. Christophe Iselin, seful sectiei de urologie si responsabil prelevare renala in cadrul Spitalului Universitar Geneva, Dr. Marius Nedelcu, medic chirurg la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog la Spitalul Sf. Constantin. Metoda-minim-invaziva selectata pentru prelevarea organului are rolul de a asigura o recuperare rapida si traumatisme minime, astfel incat donorul sa fie cat mai putin afectat. 

Prof. Dr. Christophe Iselin, seful sectiei de urologie si responsabil prelevare renala in cadrul Spitalului Universitar Geneva a explicat in cadrul conferintei de presa: „Operatia de prelevare a organului a decurs foarte bine, scopul nostru a fost sa o efectuam minim-invaziv, pentru ca donorul trebuie sa sufere cat mai putin. Donorul este o persoana sanatoasa, iar daca interventia este efectuata clasic el poate ramane cu cicatrici si leziuni in urma operatiei, lucru pe care il putem evita folosind metode minim-invazive, chiar daca dureaza mai mult. Acesta a fost primul motiv pentru care interventia a depasit durata preconizata. Al doilea motiv a fost faptul ca ne-am confruntat cu cateva aderente ale tesutului din jurul rinichiului si am vrut sa ne asiguram ca prelevam organul la un standard cat mai ridicat de calitate, fara a-l afecta deloc. Timpul interventiei nu este deloc important, importanta este calitatea acesteia. Azi dimineata am avut si dovada ca toata aceasta munca de echipa la care am participat impreuna cu Dr. Moldovan si colectivul de aici a functionat perfect si totul este bine. Donorul va avea de acum inainte o viata normala; inainte de prelevare efectuam foarte multe investigatii pentru a ne asigura ca este sanatos, ca rinichiul celalalt functioneaza bine, ca donorul poate suporta interventia si poate trai tot restul vietii doar cu rinichiul ramas.”

Echipa care a asigurat transplantul rinichiului prelevat a fost compusa din Dr. Bogdan Moldovan, sef sectie chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Christian Toso, medic adjunct al Departamentului de transplant de la Spitalul Universitar Geneva, Dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculara SCJ Tg. Mures, Dr. Dumitru Pocreata, medic primar chirurg. Anestezia pacientei a fost asigurata de Dr. Lucian Baila, medic primar ATI, sef sectie ATI SCJ Tg. Mures si Prof. Dr. Eduardo Schiffer, seful sectiei ATI si responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva.

Un proiect in parteneriat romano-elvetian

Inca de la inaugurarea oficiala a Spitalului Sf. Constantin din 2011, intreaga echipa de transplant a Spitalului Universitar din Geneva si-a exprimat deschis disponibilitatea de a sustine acest proiect, colaborand pe toate planurile cu medicii brasoveni in decursul celor 5 ani, colaborarea fiind concretizata prin comunicare permanenta si sprijin reciproc, prin sesiuni de instruire si perfectionare desfasurate la Brasov si Geneva: „Am venit aici in Romania in primul rand pentru Dr. Bogdan Moldovan, care s-a perfectionat la noi in Geneva in domeniul transplantului renal si hepatic si ne-a invitat sa demaram impreuna un program de transplant, program pentru care medicii romani s-au instruit in Elvetia, in cadrul parteneriatului nostru”, a precizat Prof. Dr. Eduardo Schiffer, seful sectiei ATI la Spitalul Universitar Geneva.

Planuri de viitor

Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, inaugurat oficial in luna mai 2016 in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, detine Acreditarea Agentiei Nationale de Transplant nr. 5/26.04.2016 pentru efectuarea transplantului renal, precum si Acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, tesuturi si celule, obtinuta prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1121/30.09.2014. Insa pregatirile pentru activitatea de transplant au fost initiate cu maxima seriozitate inca din primul an de activitate al spitalului brasovean. In cursul lunii decembrie este asteptat pentru evaluare un nou cuplu care ar putea fi transplantat la inceputul anului viitor.

Spitalul Sf. Constantin, distins de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu premiul Hand Hygiene Excellence Award 2013, este un spital privat cu profil multidisciplinar, avand in total 92 de paturi in 12 sectii cu saloane pentru spitalizare continua si de zi, o sectie ATI cu 13 paturi, un ambulatoriu de specialitate si un laborator de analize. In cei 5 ani de activitate, cu peste 6500 de interventii chirurgicale, mai mult de 30.000 de pacienti internati si 140.000 de servicii de ambulatoriu efectuate, Spitalul Sf. Constantin a adus in Romania o noua viziune asupra actului medical, atat ca mod de abordare a pacientilor, cat si din punctul de vedere al metodelor de tratament si investigatie. Spitalul urmeaza sa se extinda intr-o noua locatie in cursul anului 2017, extindere ce va aduce cu sine o diversificare a gamei de servicii oferite, investitia anuntata ridicandu-se la 18-19 milioane de euro. 


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE: