logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< 30-31 ianuarie 2019, lansarea cartii Care dintre noi, Chris Simion
29.01.2019 16:43 Age: 1 year
Category: Chirurgie generala

Spitalul Sf Constantin din Braşov între primele 10 centre de transplant din Europa care au lansat transplantul asistat de robotul DaVinci

Ziua de 12 Ianuarie 2019 este data la care în România s-a realizat primul transplant asistat robotic, fiind de fapt o premiera est europeana, Spitalul Sf Constantin din Braşov intrând într-un club select de 10 centre din Europa în care acest tip de intervenţii pot fi efectuate.


 

În urmă cu 3 ani făcea senzaţie în lumea medicală europeană vestea primului transplant renal asistat robotic (RAKT-„robotic assisted kidney transplantation”). Prelevarea rinichiului de la donator folosind robotul DaVinci era deja o tehnică bine codificată, în schimb implantarea robotică, sutura vaselor si a ureterului cu ajutorul robotului, era o provocare extraordinară pentru chirurgii de transplant.

Ziua de 12 Ianuarie 2019 este data la care în România s-a realizat primul transplant asistat robotic, fiind de fapt o premiera est europeana, Spitalul Sf Constantin din Braşov intrând într-un club select de  10 centre din Europa în care acest tip de intervenţii pot fi efectuate.

Intervenţia de transplant renal RAKT a debutat la ora 9.30 cu prelevarea robotica a rinichiului de la donor (soţia pacientului primitor). Intervenţia de implantare robotică a început la ora 15.30 şi a durat 3 ore şi jumătate, timp în care vasele iliace ale primitorului au fost disecate, rinichiul de la donor a fost introdus în abdomen printr-o incizie de 5 cm la nivelul ombilicului, apoi intervenţia a continuat robotic cu implantarea vaselor rinichiului la nivelul vaselor iliace ale primitorului şi a ureterului în vezica primitorului. Rinichiul a produs urină încă de pe masa de operaţie.

Intervenţia de transplant renal robotic a fost realizată de o echipă formată din Profesor Karel Decaestecker de la Spitalul Universitar din Gent (Belgia), Dr Bogdan Moldovan, Coordonatorul Centrului de Transplant „Profesor Gilles Mentha” Sf Constantin Braşov şi Profesorul Christophe Iselin de la Spitalul Cantonal din Geneva.

Intervenţia RAKT din 12 Ianuarie a încheiat „maratonul de transplant renal” de la Centrul „Gilles Mentha” Braşov , ce a însemnat 4 intervenţii de transplant renal şi 4 intervenţii robotice de prelevare renală de la donatorii familiali în 3 zile, reprezentând 28 de ore de timp operator efectiv, la care au participat 27 de medici din 5 centre universitare din Elveţia, Belgia şi Romania- Braşov, Cluj-Napoca, Tg-Mureş.

Echipa multidisciplinară care a realizat intervenţiile de transplant a cuprins: echipa ATI formată din Dr Luminiţa Cîmpeanu, Dr Sorin Paşcanu, Dr Lucian Băilă, Dr Vlad Untaru, Dr Mihai Chiloflischi, echipa de prelevare robotică: Prof Christophe Iselin(Geneva), Prof Ioan Coman, Conf Nicolae Crisan, Dr Florentin Dobrotă, DrCristian Manea, Dr Andrei Dumitrescu, echipa de transplant: Prof Karel Decaestecker(Gent), Prof Thierry Berney(Geneva), Dr Bogdan Moldovan, Dr Costel Rad, Dr Viorel Rusu, Dr Gabriel Serac, Dr Lucian Toma, Nefrolog Dr Mihaela Verzan, Cardiologie – Doppler peroperator: Dr Simona Marin şi Dr Dragoş Lupu, Infecţionist Dr Andreea Moldovan, Medic de Laborator Laura Dobrin, Farmacist Carmen Răuţă, echipa de asistenţi instrumentari (Angela Cotoară, Anca Jecan , Sabrina Comaniţă, Miruna Buţu). Alţi peste 30 de asistenţi medicali şi infirmiere au asigurat îngrijirea pacienţilor la Reanimare şi pe Secţia de Transplant, efortul  logistic fiind unul deosebit.

Câteva cuvinte despre pacienţi, veniţi din cele 4 puncte cardinale, Chişinău, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti. Marius (34) este din Iaşi şi suferă de boală polichistică renală ereditară, sub dializă din 2017, soţia Mihaela (29) donându-i rinichiul drept.

Ionuţ (33) este din Sibiu, face dializă de aproape 10 ani, a avut 2 accidente vasculare cerebrale, ultimul soldându-se cu o operaţie pe creier, mama sa, Maria (54) donându-i rinichiul stâng.

Dumitru (50) este din Chişinău, face dializă de un an din cauza unei boli polichistice ereditare, are 3 copiii dintre care 2 bolnavi, soţia incompatibilă, donatorul fiind cumnatul Anatolie (soţul surorii sale).

Laurenţiu (24) face dializă de 3 luni datorită unei unei boli autoimune renale (Boala Berger), donatorul fiind soţia Florentina. Este mandru de statutul de prim transplantat renal prin tehnica RAKT în Europa de EST.

De menţionat că toţi cei 8 pacienţi operaţi sunt asiguraţi CAS în România şi cu toate acestea nu au beneficiat de decontarea intervenţiilor prin Programul Naţional de Transplant. Costurile intervenţiilor , a tratamentului şi testelor de laborator din prima lună se ridică la circa 30.000 Euro pentru fiecare cuplu donator-primitor, transplantul DaVinci fiind cu circa 10.000 Euro mai costisitor. Familiile pacienţilor, colegii de muncă, prietenii de pe reţelele de socializare au facut eforturi supraomeneşti pentru adunarea sumelor necesare. Fundaţia Sf Constantin a contribuit cu peste 20.000 Euro din donaţii iar echipele medicale au lucrat pro bono.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE: