logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Excelenta in ORL la Spitalul Sf. Constantin Brasov
28.11.2012 17:18 Vechime: 6 yrs
Categorie: Chirurgie generala

O noua abordare pentru tumorile hepatice: chirurgia LESS transombilicala, fara cicatrici

Cronica unei noi premiere chirurgicale la Spitalul "Sf.Constantin" din Brasov


Chirurgia fara cicatrici este unul dintre dezideratele considerate utopice de-a lungul  istoriei medicinei. In ultimii 10 ani, progresele tehnologice au facut posibile dezvoltarea a doua ramuri chirurgicale noi, “fara cicatrici”: chirurgia prin orificii naturale (NOTES) si chirurgia prin ombilic (LESS-SILS).
 
Chirurgia LESS/SILS a fost lansata in premiera la Brasov in urma cu exact un an de catre echipa chirurgicala de la Spitalul Sf.Constantin. De la prima interventie pana astazi, peste 70 de pacienti au beneficiat de acest tip de chirurgie. Echipa de la Spitalul Sf. Constantin se mandreste cu 7 premiere pe tara in acest tip de chirurgie : chirurgia obezitatii (gastric sleeve), chirurgia cancerului de rect (rezectia de rect si amputatia de rect), histerectomia LESS, chirurgia herniilor inghinale prin ombilic, splenectomia LESS si acum hepatectomia (rezectia ficatului) LESS.

O pacienta de 28 de ani din Brasov a fost diagnosticata la o examinare ecografica si apoi tomografica, cu un adenom hepatic de 6 cm localizat in lobul drept hepatic. Tumora benigna relativ rara, adenomul hepatic prezinta un risc de transformare canceroasa de cca 10% si un risc de 20% de ruptura spontana cu hemoragie abdominala.

Echipa anestezico-chirurgicala formata din Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Dumitru Pocreata, Dr. Andreea Cantor, As. Angela Cotoara si As. Camelia Gecse, au realizat rezectia formatiunii tumorale prin ombilic, folosind dispozitivul QuadPort.

Adenom hepatic
Dispozitiv QuadPort Sf. Constantin

Interventia a decurs fara incidente, a durat cca 90 de minute, pentru sectionarea ficatului folosindu-se platforma Ligasure Atlas Force Triad si cauterul cu Argon. In cursul interventiei s-a indepartat si vezica biliara din considerente de tactica chirurgicala (vecinatatea cu formatiunea tumorala). Tumora hepatica s-a extras din abdomen folosind un saculet special, prin cicatricea ombilicala. Evolutia pacientei a fost favorabila, aceasta fiind externata la mai putin de 48 de ore de la operatie, ca dupa o operatie simpla de colecist.

Echipa chirurgicala Sf. Constantin - rezectie hepaticaRezectie hepatica - Aspect postoperator

Este o noua afirmare a rolului de pionierat in medicina de varf si « noile tehnologii » pe care echipa chirurgicala de la Spitalul Sf.Constantin si-a asumat-o inca de la inceputul activitatii in mai 2011. Cu peste 880 de operatii fara decese si fara complicatii importante, echipa chirurgicala de la Spitalul Sf.Constantin se dovedeste a fi una dintre cele mai performante din Romania, un imens castig pentru brasoveni si nu numai.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped