logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Litotritia extracorporeala ESWL este acum disponibila in contract cu CAS
25.11.2012 14:10 Vechime: 6 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Chirurgia bariatrica, solutia pentru slabirea definitiva

Cel mai nou si dinamic program de chirurgie bariatrica din Romania, acum la Brasov


Bariatric Club

Majoritatea celor care se confrunta cu probleme de greutate au constatat de-a lungul vietii ca dietele, pastilele de slabit si infometarea nu sunt decat metode temporare de a scadea in greutate, kilogramele in plus fiind foarte greu de alungat, iar temutul efect de “yo-yo” aducand cu sine atat kilograme in plus, cat si scaderea moralului. Odata trecut pragul obezitatii, este foarte greu pentru persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune sa redevina normoponderale, motiv pentru care metodele moderne de chirurgie s-au dezvoltat foarte mult in ultima perioada.


A aparut astfel o ramura a chirurgiei menita sa trateze drastic si definitiv obezitatea, ramura numita “chirurgie bariatrica”. Termenul “bariatric” a fost introdus in secolul XX si isi are originile in grecescul “baros” (greutate) + “-iatros” (tratament medical). Astfel, chirurgia bariatrica (sau “chirurgia obezitatii”) include o varietate de proceduri adresate pacientilor care sufera de obezitate. Scaderea drastica in greutate este realizata prin reducerea dimensiunii stomacului, prin diferite metode chirurgicale.

 

Chirurgie Bariatrica pe maini bune


Prin echipa chirurgicala calificata a Spitalului Sf. Constantin, alaturi de dotarile si conditiile de spitalizare la nivel international, spitalul brasovean reprezinta o alternativa viabila pentru un numar mare de pacienti in cautare de servicii medicale la nivel calitativ ridicat, certificate ISO 9001 de catre prestigiosul organism international Tuv Thuringen. Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale cu supraspecializare in transplant multiorgan si chirurgie oncologica, detinand diplome UEMS pentru transplant hepatic si renal, a profesat in Elvetia, la Spitalul Universitar Geneva si are de asemenea experienta la Clinica de Chirurgie Tg. Mures. Dr. Serban Vasile, medic primar chirurg, doctorand in stiinte medicale a practicat chirurgia la Institutul Clinic Fundeni si beneficiaza de asemenea de supraspecializare in chirurgie oncologica, laparoscopica si robotica in urma stagiilor efectuate la IRCAD Strassbourg. Echipa care a operat in total peste 500 de cazuri numai in primul an de activitate al spitalului privat este completata de Dr. Dumitru Pocreata, medic specialist chirurg si de echipa de patru anestezisti condusa de Dr. Luminita Cimpeanu, medic primar ATI cu vasta experienta la Clinica de chirurgie Tg. Mures.
Intregul colectiv medical al Spitalului Sf. Constantin a acceptat relocarea la Brasov pentru a-si desfasura activitatea in acest spital de nivel international cu program full-time, dedicandu-se total pacientilor internati si fiind mereu la dispozitia lor.

De stiut:


 • Obezitatea este o boala incurabila (Declaratia Organizatiei Mondiale a Sanatatii din anul 2000);
 • Obezitatea morbida este prima cauza de deces ce poate fi evitata (Organizatia Mondiala a Sanatatii, 2008);
 • Obezitatea este primul factor etiologic in aparitia diabetului de tip II (concept modern numit “diabezitate”), a hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice, sindromului de apnee in somn, hipercolesterolemiei;
 • Obezitatea este un factor favorizant in aparitia mai multor forme de cancer (mamar, uterin, pancreatic, colo-rectal);
 • Speranta de viata a unei persoane care sufera de obezitate morbida este cu 20 de ani mai mica decat a populatiei generale.

BMI (Body Mass Index) sau IMC (Indicele de Masa Corporala) reprezinta cel mai fidel indicator al statusului nutritional al unei persoane


IMC fiind egal cu Greutatea/Inaltimea2

In ce categorie te incadrezi?


 • 25-30 = Supraponderal
 • 30-35 = Obezitate moderata
 • 35-40 = Obezitate severa
 • 40-50 = Obezitate morbida
 • 50-60 = Super-Obezitate morbida
 • Peste 60 = Super-Super-Obezitate morbida

Indicatia tratamentului chirurgical


 • BMI peste 40: indiferent de prezenta sau absenta co-morbiditatilor
 • BMI intre 35 si 40: doar in prezenta unor co-morbiditati (diabet tip II, HTA, cardiopatie, apnee in somn)
 • BMI intre 30 si 35: indicatie noua in caz de diabet tip II. In acest caz, la Spitalul Sf. Constantin Brasov este posibila efectuarea interventiei prin tehnica moderna LESS/SILS (“chirurgia fara cicatrici”, efectuata prin orificiul ombilical)

Tehnica aplicata la Spitalul Sf. Constantin Brasov: Gastrectomia longitudinala laparoscopica, “Gastric sleeve”


Procedeele chirurgicale utilizate in tratamentul obezitatii urmaresc fie restrictionarea dramatica a cantitatii de alimente ingerate, fie reducerea absortiei intestinale a alimentelor sau ambele. Aceste tehnici chirurgicale sunt efectuate prin abord minim- invaziv laparoscopic. Cele mai utilizate procedee sunt inelul gastric, gastric sleeve (sau rezectia longitudinala a stomacului) si by-pass-ul gastric.
Spitalul Sf. Constantin din Brasov a initiat cu succes in anul 2011 un program de chirurgie bariatrica, in cadrul spitalului privat putand fi efectuata toata gama de interventii pentru tratarea obezitatii. Echipa de chirurgi de la Brasov aplica preferential procedura Gastric Sleeve, pe cale laparoscopica sau transombilicala intrucat, pe baza experientei anterioare si a rezultatelor obtinute, s-a constatat ca este cea mai eficienta. Pacientii operati de obezitate morbida au avut o scadere ponderala substantiala in perioada postoperatorie in absenta complicatiilor, principalele avantaje ale procedurii Gastric Sleeve fiind:

 • Indeparteaza marea curbura gastrica (peste 2/3 din stomac), reducand capacitatea de rezervor a stomacului la 100-120 ml
 • Indeparteaza zona responsabila de producerea Grelinei (“hormonul foamei”), zona situata in fundusul gastric
 • Nu influenteaza circuitul alimentar normal, pacientii putand consuma orice aliment, dar in cantitati mici
 • Nu lasa pe loc segmente digestive excluse si are putine inconveniente pe termen mediu si lung in comparatie cu tehnicile derivative
 • Procedura “Gastric sleeve” este disponibila inclusiv prin metoda laparoscopica SILS/LESS, “chirurgia fara cicatrici”, efectuata prin orificiul ombilical si avand un efect cosmetic deosebit

Experienta Spitalului Sf. Constantin


 •  28 iunie 2011, Primul caz Gastric Sleeve de la Spitalul Sf. Constantin, interventie introdusa in premiera la Brasov
 • Octombrie 2012: 35 cazuri operate, 8 prin abord transombilical
 • 6 aprilie 2012: primul Gastric Sleeve LESS: chirurgie transombilicala fara cicatrici, in premiera pentru Romania; orice pacient cu BMI sub 40 este candidat pentru aceasta tehnica
 • BMI maxim: 70, greutate maxima:210 kg
 • mortalitate:0; reinterventii:0; transfuzii:0; conversii la clasic: 0
 • 8 pacienti au atins BMI sub 25, “normoponderabilitate”
 • pacientii cu Super-super-obezitate morbida au pierdut peste 50 de kilograme si continua scaderea treptata in greutate (timp de pana la 2 ani)
 • se confirma rata de vindecare a comorbiditatilor (diabet, hipertensiune, apnee in somn), in peste 80% din cazuri

Bariatric Club: sustinere si consiliere post-Gastric Sleeve


Unicul proiect gratuit de consiliere pe probleme de obezitate din Romania a fost lansat la inceputul anului, la initiativa echipei de chirurgi Dr. Bogdan Moldovan si Dr. Serban Vasile. Conceptul clubului raspunde in primul rand nevoilor pacientilor operati pentru obezitate, prin metoda Gastric Sleeve efectuata la Spitalul Sf. Constantin; dupa interventie, acesti pacienti au nevoie de monitorizare, de consultanta permanenta din partea chirurgilor si a nutritionistilor, precum si de evaluarea scaderii in greutate. In al doilea rand, Clubul Bariatric se adreseaza si altor persoane care sufera de obezitate, dar nu au curajul sa faca pasul interventiei chirurgicale, precum si medicilor de familie, diabetologi si nutritionisti care trateaza pacienti din aceasta categorie. Participand la acest club persoanele interesate au ocazia sa afle mai multe detalii despre procedura chirurgicala atat de la medici, cat si de la pacientii care acum incep sa se bucure de rezultate. Clubul Bariatric are loc la Spitalul Sf. Constantin o data la doua saptamani, iar inscrierile se pot face gratuit la adresa contact@spitalulsfconstantin.ro.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped