logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Cum putem trata hernia de disc fara incizii?
24.09.2012 14:57 Vechime: 6 yrs
Categorie: Neurochirurgie

Interviu cu Dr. Dan Bentia, medic specialist neurochirurg


R: Domnule doctor, sunteti cel mai nou membru al echipei medicale de la Spitalul Sf. Constantin. Ne puteti spune cateva cuvinte despre dvs.?
Dr. Bentia:
Am 38 de ani, m-am nascut in Bucuresti, orasul in care mi-am si format pregatirea profesionala si provin dintr-o familie de bucuresteni. Am fost student la UMF Carol Davilla, Medicina Generala in perioada 1993-1999, ofiter student la Institutul Medico-militar Bucuresti in perioada 1993-1999, medic stagiar la Spitalul Militar Central 1999-2001, medic rezident neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca in perioada 2001-2008, medic specialist neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca in perioada 2008-2012, asistent cercetare stiintifica neurochirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca in perioada 2001-2012.
Mi-am desavarsit pregatirea profesionala in marile centre neurochirurgicale din Romania: Spitalul Bagdasar-Arseni, in domeniul neurochirurgiei infantile, sub indrumarea Profesorului Vlad Ciurea, Institutul de Boli cerebro-vasculare – neurochirurgie vasculara si tumorala, sub indrumarea prof. Leon Danaila, Spitalul Bagdasar – Arseni, sectia vertebro-medulara – patologie spinala, sub indrumarea Academicianului Florin Exergian, si nu in ultimul rand, specializare in neuro-traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca sub indrumarea Dr. Adrian Cristescu, sef sectie neurochirurgie.
La Spitalul Floreasca, facand parte din colectivul de cercetare, am efectuat monitorizarea presiunii intracraniene (ICP), potentiale evocate auditive de trunchi cerebral, potentiale evocate vizuale, studii EEG, studii Doppler pe vase cervicale si cerebrale. Am elaborat peste 14 lucrari si comunicari la congrese si in reviste romanesti si din strainatate. In aceeasi linie de perfectionare si specializare continua, se adauga participari la zeci de congrese neurochirurgicale din Romania si din strainatate.
R: Spuneti-ne ceva despre fostul loc de munca, Sectia neurochirurgie a Spitalului de Urgenta Floreasca.
Dr. Bentia: Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca este cel mai mare spital de urgenta din tara si a fost profilat inca de la infiintare pe traumatologie. In acest sens, pe sectia de neurochirurgie a spitalului au fost rezolvate in principal cazuri de patologie traumatica craniana si vertebro-medulara, avand un grad mare de dificultate, atat datorita patologiei traumatice cat si asocierii frecvente cu politraumatisme. Am rezolvat de asemenea cu succes cazuri in patologia degenerativa spinala, implementarea noilor tehnici de microchirurgie in patologia tumorala cerebrala si spinala, patologia vasculara cerebrala si spinala, de asemenea cazuri cu hidrocefalie, interventii reparatorii neurochirurgicale.
R: De ce ati ales Brasovul si de ce Spitalul Sf. Constantin?
Dr. Bentia: Pentru un bucurestean este dificil sa-si paraseasca orasul natal; in cazul meu a fost o decizie grea, profesionala si familiala. Totusi, Brasovul si Spitalul Sf. Constantin au oferit argumente forte ce m-au determinat sa iau aceasta decizie. In primul rand, Brasovul este un oras minunat, in inima Romaniei, cu acces pe principalele rute ale tarii, cu un mare potential economic si social, pe drept cuvant fiind numit cel mai frumos oras al tarii.
In al doilea rand, Spitalul Sf. Constantin m-a atras prin generozitatea proiectului, seriozitatea si corectitudinea investitorilor, dinamismul si implicarea totala, cu multa abnegatie a managerului general in acest proiect, faptul ca Spitalul Sf. Constantin isi propune excelenta ca si carte de vizita, oferind pacientilor acces la ultimele performante in domeniul medical. Ma simt onorat sa fac parte din aceeasi echipa cu Dr. Mihail Dancescu, o personalitate a neurochirurgiei si un om deosebit. Nu in ultimul rand, am fost atras de caracterul multidisciplinar si integrat al proiectului, asigurand asistenta medicala completa, de la investigatii, diagnostic, act operator, pana la ingrijirile post-operatorii la domiciliu.
R: Ce ne puteti spune despre sectia de neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin?
Dr. Bentia: Desi tanara, sectia fondata cu aproximativ un an in urma sub conducerea d-lui Dr. Dancescu, o personalitate cunoscuta tuturor brasovenilor, a deservit un numar de peste 200 de cazuri, pacienti operati si externati cu succes, beneficiind de un personal tanar si dinamic, bine pregatit profesional, deschis noilor idei ce guverneaza lumea neurochirurgicala actuala. Dotarea salii de operatie a sectiei de neurochirurgie este la cele mai inalte standarde profesionale in domeniu, beneficiaza de un microscop operator de ultima generatie, Carl Zeiss OPMI Vario 700 din 2011 cu comanda vocala, o masa operatorie moderna care permite abordarea tuturor tipurilor de patologie neurochirurgicala, instrumentar neurochirurgical performant si materiale de sutura atraumatice moderne. Dotarile ultramoderne de care beneficiem sunt completate de politica stricta de prevenire a infectiilor si aplicarea normelor de sterilitate si curatenie, blocul operator fiind validat conform standardelor internationale pentru camere curate. Sistemul de management al calitatii spitalului este certificat conform SR EN ISO 9001:2008 si de asemenea conditiile de cazare pentru pacienti se ridica la nivelul unui hotel de 4 stele.
R: Ce vreti sa aduceti nou la SSC?
Dr. Bentia: Prin venirea mea in spital, prin venirea celui de-al doilea neurochirurg pe sectie, atat spitalul cat si eu personal dorim sa dezvoltam sectia de neurochirurgie, sa o aducem la adevaratul potential pe care il are, dorim sa o transformam intr-una din cele mai dezvoltate sectii de neurochirurgie din Romania, un exemplu de urmat in activitatea neurochirurgicala din sistemul privat.
In primul rand, vrem sa dezvoltam neurochirurgia spinala, inceputa cu un an in urma, prin aducerea celor mai noi modalitati interventionale din lume in orasul Brasov, si aici tin sa exemplific: tehnica minim-invaziva in hernia de disc, numita nucleoplastie, cu spitalizare de doua ore, recuperare imediata, rezultate favorabile in 90% din cazuri, o alternativa importanta la operatia deschisa pentru hernia de disc, in cazuri bine selectionate. Procedura minim-invaziva in tasarile vertebrale osteoporotice, traumatice si tumorale, vertebroplastia, ce presupune injectarea de ciment in corpul vertebral printr-un trocar, de asemenea fara chirurgie deschisa, ameliorarea simptomatologiei fiind imediata, rapida si spitalizarea durand de asemenea doua ore cu mobilizare precoce. Tin sa mentionez ca procedurile mentionate beneficiaza de preturi minime, as putea spune conform eveluarii mele, cele mai mici din sistemul privat.
Implementam de asemenea o varianta imbunatatita a vertebroplastiei, numita chifoplastie, ce presupune injectarea cimentului in corpul vertebral prin cavitati obtinute prin umflarea unui balonas, metoda ce se adreseaza corpurilor vertebrale mult tasate si beneficiaza de asemenea de pretul cel mai mic de pe piata la ora actuala.
Ca proceduri chirurgicale deschise, realizam cu succes fixari ale coloanei vertebrale dupa traumatisme vertebro-medulare, in spondilolistezis. Rezolvam cu succes afectiuni degernerative – hernie de disc lombara, hernie de disc cervicala, cu microscopul operator, cu rezultate favorabile in peste 80% din cazuri, spitalizare de doua zile, recuperare rapida; stenoza de canal lombar, procedand la operatia de decompresiune a canalului prin laminectomie, de asemena spitalizare de doua zile si recuperare rapida. Operam cu succes tumori vertebrale, realizand decompresiunea si stabilizarea coloanei vertebrale.
R: Neurochirurgia se mai ocupa si cu tratarea afectiunilor cerebrale. Ce proceduri doriti sa dezvoltati in domeniul neurochirurgiei cerebrale?
Dr. Bentia: Al doilea motiv, dar nu cel din urma pt care am venit la Spitalul Sf. Constantin este dezvoltarea neurochirurgiei cerebrale. Ne propunem sa operam patologie tumorala, vasculara, cerebrala, prin tehnici microchirurgicale, cu microscopul operator foarte performant pe care l-am mentionat anterior. Vom aduce si in patologia cerebrala operatii in premiera la Brasov, cum este cazul hidrocefaliei, pe care intentionam sa o rezolvam, la cazurile care se preteaza, prin procedura endoscopica.
In concluzie, vrem sa oferim servicii complete neurochirurgicale pacientului internat, astfel incat vizitele potentialilor pacienti in centrele universitare neurochirurgicale din tara sa nu se mai justifice, noi putand rezolva aici la Brasov toata patologia din domeniul neurochirurgiei.
R: Cum apreciati evolutia serviciilor medicale private din Romania in ultima perioada?
Dr. Bentia: Cred ca evolutia sistemului medical romanesc privat este ascendenta. Odata cu noua Lege a sanatatii care va fi aprobata, casele de asigurari private vor colabora cu mai multi operatori in piata medicala romaneasca de stat si privata, oferind o competitivitate reala intre diversi operatori de stat sau privati, de marime medie sau mare. Sunt convins ca segmentul de mijloc al populatiei Romaniei, care se dezvolta din ce in ce mai mult in ultimii ani, a observat ca sistemul medical de stat functioneaza din pacate cu mari lipsuri si nevoi, cu mari eforturi din partea clasei medicale de a mentine un act medical, facut in avarie, la un anumit nivel calitativ.
Sistemul medical privat in Romania nu va deveni dupa pareerea mea o alternativa, ci o optiune de urmat in viata, de a fi tratat in conditii civilizate, cu medici competenti si daruiti, cu aparatura medicala de inalta clasa.
R: Ce mesaj aveti pentru viitorii pacienti de la Spitalul Sf. Constantin?
Dr. Bentia: Spitalul Sf. Constantin ofera acum, pentru brasoveni si pacientii din celelalte judete ale tarii, garantia Excelentei in Medicina: cele mai bune servicii medicale, cea mai noua aparatura medicala pe specialitati, cele mai bune conditii de cazare, preturile cele mai mici de pe piata privata si nu in ultimul rand, un devotament total adresat pacientului de catre tot personalul, incepand cu managerul si terminand cu personalul auxiliar.
Pacientii nu trebuie sa mai stea pe ganduri si trebuie sa ne solicite permanent, noi le vom sta zi si noapte la dispozitie.

AICI puteti afla mai multe detalii despre Dr. Dan Bentia si sectia de Neurochirurgie a Spitalului Sf. Constantin Brasov (Interviu in cadrul emisiunii realizate in colaborare cu RTT Brasov)


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped