logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Doi pacienti de 200 de kilograme, operati cu succes la Spitalul Sf. Constantin
07.02.2012 21:08 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Chirurgia printr-o singura incizie devine accesibila la Spitalul Sf. Constantin

Chirurgia printr-o singura incizie devine accesibila la Spitalul Sf. Constantin


Chirurgia printr-o singura incizie este aparuta relativ recent in arsenalul procedurilor terapeutice din centrele de chirurgie minim invaziva. Scopul ei este de a efectua printr-o singura mini-incizie aceleasi interventii chirurgicale efectuate pe cale laparoscopica dar cu minima agresiune asupra pacientului si cu efect estetic maxim. Un potential “inconvenient” al acestui procedeu este faptul ca interventia se efectueaza cu ajutorul unui dispozitiv numit port unic de acces prin care se introduc toate instrumentele chirurgicale, care prin valoarea de achizitionare ridica substantial costul interventiei.
In data de 31.01.2012 in cadrul Spitalului Sf. Constantin, echipa formata din Dr. Serban Vasile si Dr. Dumitru Pocreata, sustinuti din punct de vedere anestezic de Dr. Badea Adriana, a efectuat o colecistectomie laparoscopica printr-o singura mini-incizie cu metode conventionale laparoscopice fara a folosi portul unic de acces mai sus amintit.

Chirurgia printr-o singura incizie devine accesibila la Spitalul Sf. Constantin

Incizia cutanata a fost realizata la nivelul ombilicului si va deveni inaparenta in timp, iar instrumentele folosite apartin atat chirurgiei laparoscopice conventionale cat si celei printr-o singura cale de acces. Aceste instrumente au fost introduse in cavitatea abdominala prin patru puncte diferite la nivelul tecii dreptului abdominal la distanta de cicatricea ombilicala pentru a evita o eventuala herniere postoperatorie. Conflictul intre instrumente a fost evitat prin inlocuirea trocarelor de laparoscopie standard cu sonde flexibile siliconate de polipropilena utilizate in chirurgia toracica. Operatia a durat cca 45 minute si a decurs fara incidente.

Chirurgia printr-o singura incizie devine accesibila la Spitalul Sf. Constantin

Procedeele laparoscopice acopera mare parte din interventiile efectuate in Spitalul Sf. Constantin. Interventiile printr-o singura incizie sunt utilizate in prezent pentru colecistectomii, dar vor fi extinse si la proceduri ginecologice (histerectomia, cura chisturilor ovariene) sau cura herniilor. Avantajul acestei metode-hibrid este acela de a aduce inerventiile efectuate printr-o singura incizie la pretul celor efectuate prin laparoscopie conventionala.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped