logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Spitalul Sf. Constantin reia campania operatiilor ORL pentru copii, sponsorizate de Fundatia Clinica Sf. Constantin
23.01.2012 21:17 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Doi pacienti de 200 de kilograme, operati cu succes la Spitalul Sf. Constantin

Doi pacienti de 200 de kilograme, operati cu succes la Spitalul Sf. Constantin


La Spitalul Sf. Constantin s-au efectuat cu succes, 17 si 18 ianuarie 2012, doua interventii de chirurgie bariatrica pe cale laparoscopica (chirurgia obezitatii morbide), pentru pacienti cu o greutate de 200 de kilograme. Ambii pacienti, cu varsta de 31 de ani, au fost operati prin procedura „Gastric sleeve”.

Echipa chirurgicala, formata din dr. Bogdan Moldovan, dr. Serban Vasile, dr. Dumitru Pocreata, impreuna cu medicii anestezisti: dr. Luminita Cimpeanu, dr. Adriana Badea si dr. Ovidiu Jeder, au efectuat astfel o premiera medicala la nivelul judetului Brasov, datorita greutatii mari a pacientilor. La Spitalul Sf. Constantin seria interventiilor de chirurgie bariatrica „Gastric sleeve” a debutat in luna iunie 2011, pana in prezent fiind operate in total 11 cazuri.Procedura „Gastric sleeve”

Primul caz din 2012, cu greutatea de 200 de kilograme, operat in data de 17 ianuarie, a fost adus in atentia sefului sectiei de chirurgie generala, Dr. Bogdan Moldovan, de catre un reprezentant al mass-media, fiind vorba totodata de un caz social. Avand in vedere ca obezitatea ii punea viata in pericol iar posibilitatile materiale ale familiei nu i-ar fi permis efectuarea interventiei, firma furnizoare a kitului necesar pentru interventie, SC Medical Technologies & Research SRL – reprezentant Johnson&Johnson Romania a decis sa-l sponsorizeze pe Marian, oferindu-i un kit gratuit, iar restul costurilor presupuse de spitalizare si interventie au fost sponsorizate de Fundatia Clinica Sf. Constantin. Pacientul se confrunta cu aceasta grava problema de sanatate inca din copilarie, in ciuda numeroaselor eforturi de a slabi, a dietelor si a tratamentelor naturiste pe care le-a urmat.


„Inca de mic am suferit de obezitate, insa in urma cu trei ani am inceput sa iau in greutate foarte mult, cu toate ca am facut eforturi sa slabesc si am urmat un tratament naturist si diete alimentare stricte. Ajunsesem la un moment dat la 210 de kilograme, astfel ca diagnosticul actual este de super-super obezitate. Viata mea a devenit un calvar. Ma deplasez foarte greu, mi-a disparut cheful de viata, din care cauza mi-am rarit mult si iesirile cu prietenii de altadata, desi imi place foarte mult muzica si mi-as dori sa mixez in club. Dar, sunt atat de complexat din cauza aspectului fizic, incat nici nu ma pot privi in oglinda”, spunea Marian inainte de interventie.

Dr. Bogdan Moldvan: „Este cel mai voluminos om pe care l-am operat pana acum, cu o greutate de 200 de kilograme, la 1,70 m inaltime, reprezentand un Indice de Masa Corporala de 63, normalul fiind sub 25. Interventia a durat mai putin de doua ore si a decurs fara niciun incident. In acest caz, vorbim de un pacient de 31 de ani, cu o speranta de viata de 10-15 ani, daca nu se intervenea chirurgical. S-a realizat gastrectomia longitudinala laparoscopica – Gastric Sleeve, care consta in indepartarea a peste 80% din stomac, lasand in circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse, cu o capacitate de 60-80 ml. Procedura „Gastric sleeve”

Operatia are doua mecanisme de actiune: cel restrictiv, in fapt limitarea cantitatii de alimente ce poate fi ingerata, si cel de manipulare hormonala, prin rezecarea unei parti semnificative a stomacului, fiind eliminat si hormonul foamei (secretia de grelina)”.

Evolutia post-operatorie


Marian a fost externat in data de 19 ianuarie, ocazie cu care Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Serban Vasile si Dr. Luminita Cimpeanu au organizat o conferinta de presa.Dr. Cimpeanu Luminita, medic sef secie ATI a evaluat starea pacientului dupa interventie: „La 15 minute dupa operatie pacientul a fost constient, a colaborat foarte bine cu noi. A contat foarte mult faptul ca era motivat si a avut o evolutie mai mult decat multumitoare.”Pacientul a pierdut deja 13 kilograme in cele 5 zile postoperator si va fi monitorizat 30 de zile, timp in care i se va impune o dieta stricta, la inceput doar cu lichide, apoi cu alimente pasate, de fapt un regim mixt restrictiv doar cantitativ. In prima luna va slabi foarte accelerat, apoi mai incet, greutatea la care ar trebui sa ajunga dupa un an fiind in jurul a 100 de kilograme. La externare Marian a declarat: „Multumesc din suflet celor de la Spitalul Sf. Constantin, medicilor, Fundatiei, ca mi-au redat sansa la o viata normala. Acum voi lua legatura cu un medic nutritionist pentru o dieta, iar cand organismul imi va permite, voi incepe un program sportiv.”Dr. Bogdan Moldovan: „In reusita acestei interventii sunt foarte importante motivatia personala si comportamentul ulterior al persoanei operate. Practic, este sansa vietii sale. S-a redus semnificativ riscul ca pacientul sa dezvolte complicatiile cunoscute ale obezitatii, precum diabetul, cardiopatia ischemica sau hipertensiunea. Speram ca de acum incolo viata lui sa fie una normala. Fiind vorba de un caz social, un muncitor onest, care nu-si permitea costurile acestei interventii, insa avea nevoie disperata de ea, fundatia Clinica Sf. Constantin, impreuna cu firma furnizoare a materialelor medicale, SC Medical Technologies & Research SRL – reprezentant Johnson&Johnson Romania, i-a oferit aceasta interventie cu titlu gratuit. Mai departe, depinde de el”.

Al doilea caz de 210 kilograme, in aceeasi saptamana


Cel de-al doilea pacient, operat in data de 19.01, in cursul diminetii, suferea de acelasi tip de obezitate dar cantarea cu 10 kilograme mai mult decat Marian (avand un Indice de Masa Corporala de 66). Cea de-a doua operatie a fost de asemenea un succes, pacientul fiind externat in data de 21 ianuarie.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped