logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Spitalul Sf. Constantin, performanta medicala dublata de responsabilitate sociala
05.01.2012 22:16 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Chirurgia pancreatica marcheaza noi realizari la Spitalul Sf. Constantin

Chirurgia pancreatica marcheaza noi realizari la Spitalul Sf. Constantin


Chirurgia pancreatica si hepatica reprezinta domenii de varf in chirurgia generala si in special cea oncologica. Interventiile chirurgicale din aceste domenii au un gradul cel mai ridicat de dificultate, motiv pentru care sunt efectuate doar in cateva centre medicale din tara. Pe langa o tehnica chirurgicala bine definita si aplicata ca atare, aceste operatii au nevoie atat de o foarte buna pregatire preoperatorie cat si de perioade intra si postoperatorii atent monitorizate si manageriate de catre echipa de anestezie si terapie intensiva.

In data de 06.12.2011 echipa chirurgicala a Spitalului Sf. Constantin formata din Dr. Serban Vasile si Dr. Dumitru Pocreata a efectuat o dubla interventie chirugicala la o pacienta superobeza (Index de masa corporala – 48, greutate – 130 kg): pancreatectomie stanga cu prezervarea splinei pentru o tumora pancreatica corporeo-caudala si cura chirurgicala a unei eventratii mediane giganta postoperatorie incarcerata.

Pacienta G.A. in varsta de 65 ani cu patologie respiratorie si cardiaca in antecedentele personale, s-a prezentat la Spitalul Sf. Constantin pentru eventratia mediana subombilicala incarcerata asociata cu fenomene subocluzive. Efectuarea unui CT abdominal a pus in evidenta atat sacul de eventratie cat si o tumora solida pancreatica corporeo-caudala de 5 cm diametru cu calcificari periferice si adenopatii peripancreatice. Biochimic pacienta se situa in limitele fiziologice iar markerii tumorali au avut valori normale. Dupa obtinerea consimtamantului informat de la pacienta, prin explicarea atat a beneficiilor cat si a riscurilor potentiale ale unei interventii chirurgicale de amploare, s-a decis efectuarea procedurii chirurgicale. Preoperator au fost necesare consulturi interclinice cardiologic si pneumoftiziologic date fiind patologiile cu risc asociate.

Interventia chirurgicala a avut dublu abord abdominal cu incizii separate pentru cele doua afectiuni chirurgicale concomitente: incizie subcostala stanga bransata la dreapta pentru pancreas si incizie mediana subombilicala pentru eventratie. A fost practicata pancreatectomie corporeo-caudala cu prezervarea splinei, procedura justificata de efectuarea intraoperator a unui examen histopatologic extemporaneu care a evidentiat o tumora benigna dar cu potential ridicat de malignizare. Interventia a prezintat un grad ridicat de dificultate deoarece pancreasul si splina au o vascularizatie comuna, efortul constand in excizia tumorii dar cu pastrarea vaselor sangvine ale splinei si implicit a acesteia, vase ce trec peri si intrapancreatic. In timpul al doilea a fost rezolvata eventratia incarcerata prin plastie parietala cu plasa de substitutie montata properitoneal. Durata interventiei a fost de cca 8 ore si nu a fost inregistrat nici un incident intraoperator chirurgical sau anestezic.

Chirurgia pancreatica marcheaza noi realizari la Spitalul Sf. Constantin

Evolutia intra si postoperatorie favorabila a fost posibila prin colaborarea cu echipa ATI condusa de Dr. Luminita Cimpeanu in efortul de a mentine pacienta in parametrii fiziologici. Monitorizarea permanenta atat in sectia de terapie intensiva cat si pe sectia de chirurgie si administrarea unei terapii medicamentoase complexe adaptata afectiunilor multiple ale pacientei au facut posibila externarea la 13 zile postoperator in conditiile unei vindecari chirurgicale cu recomandarea de a ramane sub observatia echipei de medici ai acestui spital.

Nu mai sunt o noutate interventiile chirurgicale cu inalt grad de dificultate in cadrul spitalului privat Sf. Constantin. Acest spital a fost creat ca sa ofere performanta cu o gama completa de operatii ce vor culmina probabil cu introducerea transplantului de organ. Interventiile chirurgicale de anvergura au fost efectuate in special in domeniul oncologic in cazuri care de multe ori au fost considerate depasite iar rezultatele postoperatorii nu pot fi decat imbucuratoare pentru pacienti. 


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped