logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Chirurgia pancreatica marcheaza noi realizari la Spitalul Sf. Constantin
05.01.2012 22:41 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Prima rezectie hepatica total laparoscopica pentru cancer

Prima rezectie hepatica total laparoscopica pentru cancer


Chiurgia laparoscopica a cancerului hepatic reprezinta un domeniu de varf al chirurgiei in general (al chirurgiei laparoscopice in special) si este de regula apanajul centrelor dedicate chirurgiei minim invazive. Rezectia hepatica laparoscopica este o interventie ce necesita deopotriva o selectie adecvata a cazurilor, o pregatire minutioasa preoperatorie, tehnologie chirurgicala de ultima ora si echipe de chirurgi cu experienta in abordul minim invaziv.

Cancerul hepatic se dezvolta in majoritatea cazurilor in cadrul unei ciroze hepatice, deci la un pacient cu un ficat cu putine resurse functionale, cu risc mare de sangerare si cu multiple tare asociate. Interventia chirurgicala pentru astfel de afectiune trebuie precedata de o reechilibrare complexa a pacientului ce vizeaza functiile hepatica, cardiaca si renala, corectia anemiei si a parametrilor de coagulare. In cazul abordului laparoscopic pe cazuri selectate, beneficiile interventiei depasesc riscurile asociate si previn neajunsurile unei interventii clasice deschise (incizii mari delabrante, complicatii postoperatorii, spitalizare de lunga durata, recuperare lenta).

In data de 14 decembrie a fost efectuata la Spitalul Sf. Constantin prima rezectie hepatica total laparoscopica pentru cancer hepatic. Pacienta P.M., in varsta de 75 ani din Sibiu a fost internata in Sectia de Chirurgie a Spitalului Sf. Constantin pentru tumora hepatica de lob stang voluminoasa, de cca 10 cm diametru, pe fondul unei ciroze hepatice avansate prin infectie cu virus hepatitic C. In urma colocviului onco-anestezico-chirurgical, s-a stabilit ca optiunea terapeutica principala era interventia chirurgicala avand in vedere ca o chimioterapie efectuata pe o tumora voluminoasa si cu o functie hepatica alterata de prezenta cirozei ar fi fost ineficienta si cu risc de agravare a disfunctiei hepatice. Trei zile preoperator pacienta a fost reechilibrata biologic si hematologic, astfel incat interventia chirurgicala sa fie efectuata la riscul minim posibil.

Echipa operatorie formata din dr. Serban Vasile si dr. Dumitru Pocreata, cu concursul echipei de anestezie condusa de dr. Campeanu Luminita, a efectuat o rezectie hepatica atipica de lob stang pe cale total laparoscopica. Abordul laparoscopic a fost cel standard cu utilizarea a 4 trocare prin care au fost introduse camera video si instrumentele specifice. Rezectia hepatica a fost realizata cu ajutorul disectorului LigaSure-AtlasTM iar hemostaza a fost finalizata prin utilizarea plasmei de Argon.


Interventia a durat cca 2 ore cu pierderi sangvine minime si fara incidente intraoperatorii. Tumora hepatica a fost extrasa prin incizia unui trocar. Au fost necesare 2 tuburi de dren care au fost suprimate dupa 48 ore.

Evolutia postoperatorie a fost net favorabila cu mobilizare precoce in prima zi postoperator si externarea pacientei dupa 4 zile cu cicatrici abdominale minime specifice abordului laparoscopic. Examenul histopatologic definitiv a confirmat prezenta cancerului hepatic (carcinom hepato-celular).

Echipa de medici a Spitalului Sf. Constantin a demonstrat inca odata disponibilitatea pentru chirurgie avansata prin cele mai moderne si eficiente metode. Experienta pe care dr. Serban Vasile a acumulat-o in cadrul Institutului Clinic Fundeni Bucuresti in rezectiile hepatice minim invazive laparoscopice si robotice i-a permis implementarea acestor tehnici si in Spitalul Sf. Constantin Brasov.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped