logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Am fost nominalizati in campania ProTV “Doctore, esti un erou!”
11.12.2011 11:21 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Tumoare hepatica de 10 cm operata printr-o tehnica de varf la Spitalul Sf.Constantin din Brasov

Tumoare hepatica de 10 cm operata printr-o tehnica de varf la Spitalul Sf.Constantin din Brasov – laparoscopia asistata manual prin Gelport


In cursul saptamanii trecute, in premiera pentru Brasov si pentru spitalele private din Romania, a fost folosit la Spitalul Sf.Constantin un nou procedeu chirurgical inovativ: extirparea unei formatiuni tumorale de 10 cm folosind laparoscopia asistata manual. Echipa operatorie a fost formata din Dr. Bogdan Moldovan si Dr. Dumitru Pocreata, impreuna cu anestezistii Dr.Luminita Cimpeanu si Dr.Ovidiu Jeder.


Pacientul, in varsta de 29 de ani din Ploiesti, fusese diagnosticat in urma cu 3 luni cu o hiperplazie nodulara focala, o tumoare benigna a ficatului, de 10 cm pe lobul stang, care era vizibila si palpabila prin peretele abdominal si care-i provoca dureri si limitari in activitatea cotidiana.


S-a luat decizia de a se extirpa formatiunea tumorala printr-un procedeu minim-invaziv, care combina avantajele laparoscopiei (incizii mici, traumatism minim, recuperare rapida, dureri reduse, avantaj estetic), cu siguranta operatiilor clasice, chirurgul avand mana stanga introdusa in abdomen printr-o mica incizie de cca 7-8 cm, care-i permite explorarea corecta a leziunii, controlul mai bun al hemoragiei prin compresia asupra tesutului hepatic, expunerea perfecta a transei de sectiune hepatice, dar si extragerea tumorii la sfarsitul operatiei.

 

Prin alte 2 incizii de cate 1 cm s-au introdus camera video si instrumentele cu care chirurgul sectioneaza ficatul folosindu-se de mana dreapta. Pentru a realiza un sistem de lucru etans, se foloseste sistemul GELPORT Applied, un cilindru de gelatina care se muleaza pe marginile plagii chirurgicale si pe mana chirurgului.

 

In final, in locul unei incizii subcostale bilaterale de 20 de cm, pacientul a avut 3 incizii mai mici, recuperarea fiind extrem de rapida, cu externare in ziua a 2-a postoperator (sejurul in cazul operatiilor clasice fiind in general de 6-7 zile). Aceasta tehnica este folosita si la prelevarea rinichilor de la donatorul viu pentru transplant, operatia efectuata de echipa de la Sf. Constantin fiind astfel o buna repetitie inaintea lansarii programului de transplant renal.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped