logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Nu lasati afectiunile endocrine sa scape de sub control!
09.12.2011 11:31 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Chirurgia printr-o singura incizie – ultima reduta in chirurgia minim invaziva?

Chirurgia printr-o singura incizie – ultima reduta in chirurgia minim invaziva?


un articol de Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, Spitalul Sf. Constantin

Chirurgia minim invaziva a debutat cu peste 30 de ani in urma prin aparitia chirurgiei laparoscopice, initial fiind folosit un instrumentar rudimentar si avand o arie foarte ingusta de proceduri chirurgicale. De notorietate este colecistectomia, care a fost prima interventie efectuata laparoscopic si care ramane si astazi prima procedura cu care debuteaza orice nou domeniu al chirurgiei minim invazive.

Abordul chirurgical laparoscopic a fost conditionat de mai multi factori: dorinta perpetua a chirurgilor de a reduce agresivitatea interventiilor asupra pacientului; dezvoltarea accelerata, galopanta, a tehnologiilor medicale, cu aparitia unui instrumentar din ce in ce mai sofisticat si mai ergonomic, dar in acelasi timp mai accesibil. In prezent, majoritatea unitatilor spitalicesti au in arsenalul terapeutic propriu proceduri laparoscopice.

Interventiile chirurgicale laparoscopice sunt efectuate prin intermediul unor porturi de acces sau trocare prin intermediul carora sunt introduse instrumentele specifice interventiei. Numarul trocarelor utilizate variaza de la 3 la 7 in functie de complexitatea procedurii. Urmatorul pas in evolutia chirurgiei minim invazive a fost de a reduce numarul de trocare si implicit de incizii abdominale, astfel ca un numar important de proceduri sunt efectuate astazi cu numai doua sau trei trocare.

 

De multe ori, interventiile laparoscopice sunt efectuate in pozitii dificile atat pentru operatorul principal cat si pentru asistenti, astfel incat dupa aceste operatii chirurgii se plang de dureri musculare, articulare, torticolis.

Din dorinta de a crea un confort superior chirurgilor si implicit de a creste calitatea actului operator, a aparut un nou domeniu al chirurgiei minim invazive – chirurgia robotica. Rezultat initial din cercetarile NASA pentru proceduri medicale efectuate pe statiile orbitale sau in teatrele de razboi, sistemul chirurgical robotic a fost implementat ulterior si in clinicile medicale. Avand initial o gama redusa de interventii, chirurgia robotica respecta aceleasi principii si tehnici din chirurgia laparoscopica si a ajuns sa fie utilizata in toate domeniile chirurgicale si cu preponderenta in chirurgia abdominala. Printre avantajele acestui abord sunt imaginea intraoperatorie de inalta definitie, cu posibilitatea de vizualizare tridimensionala si mult mai multe grade de libertate ale mainii chirurgului comparativ cu procedura laparoscopica.

S-a obtinut astfel o acuratete superioara a disectiei cu rezultate deosebite in special in tratamentul chirurgical al cancerului. A fost sporit in acelasi timp si confortul operatorului principal care efectueaza interventia stand intr-un scaun ergonomic, la distanta de pacient, si manipuland doua joystick-uri ale unei console.

 

Reducand progresiv numarul porturilor de acces (trocare) atat in laparoscopie cat si in chirurgia robotica, evolutia naturala a fost catre interventii chirurgicale efectuate printr-o singura cale de acces in cavitatea abdominala. Astfel apare un nou domeniu chirurgical, si anume chirurgia printr-o singura incizie. Initial aceasta incizie a fost efectuata prin orificiile naturale ale organismului uman: la nivel gastric prin abord transesofagian, la nivelul vaginului sau rectului. Acest tip de chirurgie, care a primit numele generic de NOTES (natural orifice translumenal endoscopic surgery) nu a avut evolutia asteptata din cauza reticentei pacientilor de a fi tratati prin aceasta metoda, ea ramanand apanajul in principal al centrelor de cercetare.

 

Ulterior ajutorul a venit din partea tehnologiei medicale avansate care a creat un port unic de acces in cavitatea abdominala si un set de instrumente laparoscopice speciale curbate. Acest port este prevazut cu 3 sau 4 cai de acces pentru instrumentele specifice si se insereaza la nivelul peretelui abdominal printr-o mini-incizie ombilicala. Intreaga interventie chirurgicala este efectuata prin acest port unic iar piesa operatorie rezecata este extrasa din abdomen tot pe aceasta cale. Acest tip de chirurgie a avut un succes mult mai mare si a fost rapid utilizata pentru multe patologii abdominale, primind in final numele de LESS (laparoscopic endoscopic single site surgery) sau SILS (single incision laparoscopic surgery).

 

Reprezinta acest ultim procedeu ultimul pas in reducerea traumei si cresterea eficientei actului chirurgical? Ritmul rapid de aparitie si implementare a noilor tehnici chirurgicale cu concursul producatorilor de tehnologii medicale ne determina sa credem ca nu se poate da un raspuns in acest moment. Scopurile acestor noi proceduri noi ar trebui sa convearga catre un singur punct: cresterea satisfactiei pacientului. 

In Spitalul Sf. Constantin chirurgia LESS a debutat recent prin colecistectomii dar aria afectiunilor ce pot fi tratate prin aceasta metoda va cuprinde: hernia si eventratia, apendicita, tumorile chistice ovariene, fibromatoza uterina precum si alte afectiuni benigne sau maligne in cazuri selectate.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped