logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Premiera in Brasov, la Spitalul Sf. Constantin: chirurgia laparoscopica SILS
24.11.2011 11:41 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Nu lasati afectiunile endocrine sa scape de sub control!

Nu lasati afectiunile endocrine sa scape de sub control!


un articol de Dr. Serban Vasile, medic primar chirurg, Spitalul Sf. Constantin

Afectiunile chirurgicale endocrine pot fi acum tratate la Spitalul Sf. Constantin


Multiple afectiuni endocrine cum ar fi gusa, nodulii tiroidieni, tumorile glandelor paratiroide sau suprarenale pot impune intr-un anumit stadiu de urmarire clinica sau ca prima intentie curativa interventia chirurgicala. Este vorba in general despre afectiuni care deseori nu au o simptomatologie evidenta si sunt descoperite incidental la examene de rutina. Gusa este in general bine tolerata dar va primi indicatie chirurgicala in momentul in care nu mai poate fi controlata eficient functia tiroidei, cand devine inestetica sau cand apar complicatii evolutive generate de volumul prea mare, compresia pe structurile vecine sau aparitia unor noduli suspecti. Tumorile glandulare odata depistate impun interventia chirurgicala atat pentru precizarea diagnosticului cat si a atitudinii ulterioare. Interventia chirurgicala poate fi efectuata pe cale clasica sau minim invaziva pentru afectiunile glandelor tiroida si paratiroide si predominant laparoscopic pentru glandele suprarenale.


Particularitatea acestui domeniu chirurgical este pregatirea minutioasa preoperatorie a pacientului pentru a evita multiple complicatii (intra si postoperatorii) ce tin de functia secretorie a glandei afectate cat si de absenta ei in perioada postoperatorie. Aducerea pacientului intr-o stare optima pentru operatie se face prin actiunea conjugata a unei echipe de medici formata din endocrinolog, anestezist si chirurg.

Pregatirea preoperatorie poate dura chiar 4 luni


Pentru o pacienta de 41 de ani diagnosticata cu o gusa giganta cu dezvoltare partial intratoracica, pregatirea preoperatorie a durat circa 4 luni pentru normalizarea functiei tiroide. Pacienta a fost operata cu succes in data de 10.11.2011 cadrul Sectiei de Chirurgie a Spitalului Sf. Constantin, interventia chirurgicala fiind efectuata de dr. Serban Vasile impreuna cu dr. Dumitru Pocreata si constand in ablatia in intregime a glandei tiroide. Evolutia postoperatorie a fost rapid favorabila, pacienta fiind externata in a treia zi postoperator.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped