logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Spitalul Sf. Constantin a fost certificat de catre SenoNetwork
10.11.2011 12:08 Vechime: 8 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Debut in forta al chirurgiei hepatice la “Spitalul Sf.Constantin” din Brasov

Debut in forta al chirurgiei hepatice la “Spitalul Sf.Constantin” din Brasov – o noua speranta pentru pacientii cu metastaze hepatice


In data de 31.10.2011, o echipa multidisciplinara formata din chirurgii Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Serban Vasile, Dr. Dumitru Pocreata si anestezistii Dr. Luminta Cimpeanu si Dr. Ovidiu Jeder, a realizat o operatie in premiera pentru Brasov si pentru sistemul privat de sanatate din Romania si anume, o indepartare a peste 50% din volumul ficatului (interventie numita “Hepatectomie dreapta anatomica”).


Pacienta, in varsta de 75 de ani, domiciliata in Tg.Mures, avand in antecedente doua tipuri de cancer operate: cancer de san si sarcom de uter, dar si o tumoare de 17 cm pe coapsa stanga, descopera in cursul monitorizarii oncologice o metastaza hepatica de 15 cm in lobul hepatic drept, ce invadeaza vena hepatica dreapta si adera la vena cava inferioara, fiind intim fixata la diafragm.

Metastaza voluminoasa ce adera si comprima vena cava inferioaraFormatiunea tumorala ocupa in intregime ficatul drept si adera intim la diafragm
Metastaza voluminoasa ce adera
si comprima vena cava inferioara
Formatiunea tumorala ocupa in intregime ficatul drept
si adera intim la diafragm (Radiolog Dr. Paul Biris).


In ciuda varstei inaintate si a bolilor asociate, colocviul onco-chirurgical al Spitalului Sf. Constantin decide pentru o interventie chirurgicala de indepartare in acelasi timp operator a celor doua tumori, la nivelul ficatului si la nivelul coapsei, singura varianta in masura sa creasca sansele de supravietuire ale pacientei.


Din punct de vedere tehnic, operatia a impus o excludere din circulatie selectiva a ficatului drept, cu conservarea circulatiei in lobul stang restant (“Abord extraglissonian Tagasaky”). De asemenea, s-a utilizat o tehnica imprumutata din transplantul hepatic si anume “abordul anterior dupa Belghiti”, ce consta in sectionarea primara a ficatului pe un ghid trecut intre ficat si vena cava, la peste 2 cm distanta de marginea tumorii, mobilizarea tumorii de pe diafragm fiind lasata la sfarsitul interventiei, cand toate vasele de drenaj al ficatului purtator de tumoare sunt legate, riscul de a mobiliza celule tumorale in circulatie fiind astfel minim. Piesa operatorie cantarea 1400g, in conditiile in care ficatul normal cantareste cca 1800 g. Ficatul are insa capacitatea unica de a se regenera dupa orice injurie, inclusiv dupa cea chirurgicala, dupa circa 14 zile volumul sau revenind la normal. In ceea ce priveste extirparea tumorii de pe coapsa care s-a realizat in acelasi timp operator, aspectul macroscopic pledand pentru un liposarcom, probabil “tumora mama” a celei hepatice.


Evolutia postoperatorie a pacientei a fost extrem de simpla, cu externare la o saptamana postoperator, urmand ca dupa obtinerea rezultatului histopatologic sa urmeze tratamentul oncologic adjuvant sub coordonarea Dr.Banu Eugeniu.
Aceasta interventie completeaza panoplia de interventii de anvergura efectuate la Spitalul Sf.Constantin din Brasov, dupa chirugia colo-rectala clasica si laparoscopica, chirurgia cancerului gastric si a cancerului de pancreas, unitatea brasoveana facandu-si incet dar sigur loc in randul centrelor de excelenta in lupta contra cancerului. Cazul are si o valoare de simbol, dupa ce zeci de ani pacientii brasoveni se operau la Tg-Mures, a venit momentul in care pacientii din alte centre universitare, cum ar fi Tg. Mures, Cluj, Bucuresti, Iasi sau Sibiu sa vina pentru operatii de anvergura la Brasov.


Si nu in ultimul rand, e de subliniat ca o parte din costurile interventiei au fost suportate de Fundatia “Clinica Sf. Constantin”, fiind vorba despre o interventie complexa la o pacienta pensionara, fara posibilitati financiare.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped