logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Tumoare de cap de pancreas operata la Spitalul Sf.Constantin
26.09.2011 12:34 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Obezitatea, o problema majora de sanatate

Obezitatea, o problema majora de sanatate


un articol de: Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala la Spitalul Sf. Constantin

Considerata pana nu demult o problema de sanatate a tarilor occidentale si de peste ocean, obezitatea la varsta adulta a inregistrat o crestere alarmanta a numarului de cazuri in Romania ultimilor ani. Unele statistici ne plaseaza pe locul 3 in Europa cu 50% din populatie persoane peste greutatea normala si cca 25% obeze, fata de locul 23 pe care-l ocupam in 2003. Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon” estimeaza un numar de cca 4 milioane de obezi la varsta adulta in Romania, fenomen explicat prin lipsa unei culturi a educatiei fizice, sedentarism exagerat, stress-ul cotidian, alterarea obiceiurilor alimentare cu tendinta la mese dezorganizate si cu alimente semipreparate sau de tip fast-food.

Excesul ponderal este evaluat in functie de indicele de masa corporala- IMC (calculat ca fiind greutatea corporala in kilograme impartita la patratul inaltimii in metri) si imparte persoanele cu greutate peste normal in persoane supraponderale cu IMC sub 30 si obeze peste 30. Cand IMC depaseste 40 vorbim despre obezitate morbida, situatie care pune probleme majore de sanatate : aparitia diabetului, a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace, hepatice si altele.

Fenomenul obezitatii are astfel consecinte nefavorabile atat de natura sociala, cu dificultati de integrare a individului in societate , la locul de munca, cat si medicale. Complicatiile obezitatii incarca sistemul national de sanatate cu patologii care ar putea fi evitate atat prin programe de preventie cat si, mai nou, prin tratamente adecvate.

Pentru persoanele supraponderale revenirea la o greutate aproape de standard ar putea fi realizata prinr-un program riguros de activitati sportive, normalizarea dietei cu controlul numarului de calorii ingerate zilnic, terapii medicamentoase, diminuarea stress-ului , consiliere din partea medicului nutritionist, endocrinolog si psiholog.

In cazul persoanelor obeze toate aceste masuri devin ineficiente. In 2008 Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat obezitatea morbida ca fiind o boala incurabila, singurul tratament eficient fiind cel chirurgical. Acest tip de tratament urmareste nu scaderea in greutate ci ajungerea la o greutate standard raportata la inaltime.

Procedeele chirurgicale utilizate in tratamentul obezitatii urmaresc fie restrictionarea dramatica a cantitatii de alimente ingerate fie reducerea absortiei intestinale a alimentelor sau ambele. Aceste tehnici chirurgicale sunt efectuate prin abord minimal invaziv laparoscopic sau robotic. Cele mai utilizate procedee sunt inelul gastric, gastric sleeve sau rezectia longitudinala a stomacului si by-pass-ul gastric.

Spitalul Sf. Constantin din Brasov a initiat cu succes in urma cu cateva luni un program de chirurgie bariatrica, aici putand fi efectuata toata gama de interventii descrisa. Pacientii operati de obezitate morbida au avut o scadere ponderala substantiala in perioada postoperatorie in absenta complicatiilor.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped