logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Tratament inovativ al incontinentei urinare de efort
25.08.2011 12:49 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Succes notabil in tratamentul chirurgical al neoplaziilor avansate

Succes notabil in tratamentul chirurgical al neoplaziilor avansate


Chiar daca Spitalului Sf. Constantin nu este un spital de urgenta, interventiile chirurgicale fiind efectuate pe baza de programare, toate dotarile existente permit interventia si reactia rapida in cazuri de urgenta pentru pacientii deja internati. Un astfel de caz delicat a pus la incercare viteza de reactie si competentele echipelor medicale din trei departamente ale Spitalului Sf. Constantin. Bolnavul cu neoplazie (cancer) avansata necesita o abordare terapeutica complexa coordonata de un colocviu multidisciplinar format din chirurg oncolog, specialistul in anestezie si terapie intensiva, oncolog, si alte specialitati medicale in functie de caz. Din cauza multiplelor complicatii ce pot surveni pe parcursul bolii tratamentul chirurgical de urgenta cu grad inalt de risc poate deveni prioritar pentru a evita agravarea starii bolnavului.

La inceputul lunii iunie s-a prezentat la Sectia Oncologie Medicala a Spitalului Sf.Constantin, in vederea initierii chimioterapiei, o pacienta in varsta de 67 ani cu o tumora ovariana incomplet operata in alta unitate medicala. Pacienta luata in evidenta sub indrumarea Dr. Eugeniu Banu, medicul sef al sectiei de oncologie, prezenta multiple tare asociate: cardiopatie ischemica cu insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral recent cu sechele. Investigarea bolnavei a evidentiat doua tumori voluminoase pelvine, una uterina si a doua restanta in urma interventiei chirurgicale precedente precum si litiaza veziculara multipla cu colecistita acuta. La scurt timp de la internare pacienta a inceput sa sangereze abundent pe cale vaginala cu deteriorarea rapida a starii generale. Dupa o reechilibrare rapida a bolnavei si transfuzii sangvine a fost necesara interventia chirugicala de urgenta pentru stoparea hemoragiei.Dr. Serban Vasile in echipa cu Dr.Dumitru Pocreata, sprijiniti de echipa de anestezie alcatuita din Dr.Luminita Cimpeanu si Dr.Ovidiu Jeder, au efectuat rezectia dificila a ambelor formatiuni tumorale ce constituiau cauza hemoragiei . Interventia chirurgicala a durat cca 6 ore, pe parcursul careia pacienta a beneficiat de anestezie generala cu monitorizare complexa si a fost incheiata cu succes.

Desi obstacolul initial fusese trecut, cruciala a fost ingrijirea postoperatorie in sectia de Terapie Intensiva, sub supravegherea Dr.Luminita Cimpeanu, medic primar ATI si Dr. Adriana Badea, medic specialist ATI. Tratamentul complex s-a adresat controlului starii septice si combaterii disfunctiei respiratorii asociate acesteia, corectiei parametrilor hemodinamici, corectiei deficientelor nutritionale, prevenirii complicatiilor (fenomenelor de tromboza care ar fi putut sa apara la pacienta imobilizata la pat si cu teren neoplazic).Dupa 12 zile bolnava s-a externat in conditii bune, urmand ca, dupa o perioada de convalescenta cu monitorizarea parametrilor biologici in cadrul Spitalului Rupea si controale chirurgicale periodice, sa revina in spitalul nostru pentru efectuarea chimioterapiei. Dr. Serban Vasile, medic primar chirurg, cu o experienta notabila in chirurgia oncologica atat deschisa cat si minim invaziva acumulata in Institutul Clinic Fundeni Bucuresti (peste 300 neoplazii operate laparoscopic si robotic), continua efortul echipei de doctori a Spitalului Sf. Constantin de a aduce in Brasov chirurgia de avangarda in domeniul oncologic si nu numai.


LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped