logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Gastric sleeveChirurgia roboticăChirurgia fara cicatriciAvantaje si dezavantaje

Tehnica aplicatã la Spitalul Sf. Constantin

Gastrectomia longitudinala laparoscopica, “Gastric sleeve”

  • Indeparteaza marea curbura gastrica (peste 2/3), reducand capacitatea de rezervor a stomacului la 100-120 ml
  • Indeparteaza zona responsabila de producerea hormonului foamei, “Grelina”, situata în fundusul gastric
  • Nu influenteaza circuitul alimentar normal, pacientii putand consuma orice aliment dar in cantitati mici
  • Nu lasa pe loc segmente digestive excluse si are putine inconveniente pe termen mediu si lung comparativ cu tehnicile derivative
  • Procedura “Gastric sleeve” este disponibila inclusiv prin metoda laparoscopica SILS/LESS - ”chirurgia fara cicatrici”, efectuata prin orificiul ombilical

DE CE GASTRIC SLEEVE?

Gastric Sleeve Laparoscopic sau Gastrectomia Longitudinală (Gastrectomia “în manşon”-fr.), este ultima tehnică bariatrică intrată în arsenalul terapuetic în anul 2000. Introdusă de către M. Gagner initial ca prim timp al Diversiei Biliopancreatice la pacienţii hiperobezi cu risc crescut operator, operaţia şi-a dovedit imediat eficacitatea ca tehnică de sine-stătătoare, reprezentând astăzi peste 90% din procedurile bariatrice din România şi peste 50% din procedurile bariatirce din Occident. Romania, neavând o tradiţie în chirurgia bariatrică în anii 89-90, a preluat direct tehnicile noi: inelul gastric şi apoi sleevul, de unde şi diferenţa faţă de centrele occidentale, cu veche tradiţie de By-Pass, care au trecut mai greu la tehnicile noi.

Modificările aduse tehnicii originale Gastric Sleeve şi anume: “Sleevul  lung” ce porneşte de la 2-3 cm de pilor (faţă de 6 cm original) şi calibrarea pe sondă mai îngustă (30 Fr peste 40 BMI şi 34 Fr sub 40 BMI, faţă de sonda de 40-42 în original), au ameliorat eficacitatea bariatrică a sleevului, au scăzut rata de eşec secundar prin dilatarea ulterioară a stomacului, la acest moment sleevul fiind comparabil cu By-passul ca eficienţă bariatrică, fără neajunsurile induse de By-pass.

Despre Gastric Sleeve - Dr. Marius Nedelcu, medic specialist chirurg

I. Prezentare

Gastrectomia longitudinala sau sleeve este o procedură de chirurgie laparoscopică prin care se îndepartează parţial porţiunea verticală a stomacului, obţinându-se reducerea volumului acestuia cu aproximativ 80-85%, stomacul fiind transformat dintr-un rezervor într-un tub gastric (cu capacitatea de 80 – 100ml) care continuă esofagul, fara sa se intervina asupra continuitatii tubului digestiv. Nu influenteaza circuitul alimentar normal, pacientii putand consuma orice aliment dar in cantitati mult mai mici. In general, de la o farfurie normala se trece la o farfurie „desert”

Sleeve-ul actioneaza atat prin mecanismul restrictiv, evident, dar si prin efect metabolic, deoarece pe de o parte bolul alimentar ajunge mai rapid in intestinul subtire, declansand o activitate hormonala care explica rezultatele benefice asupra diabetului chiar inainte ca pacientii sa piarda in greutate. Pe de alta parte, prin rezectia fundusului stomacului, se indeparteaza zona responsabila de producerea hormonului foamei, "grelina”. Prin indepartarea completa a fundusului gastric pacientul are o scadere importanta a senzatiei de foame.

Este interventia pentru chirurgia obezitatii care este cea mai practicata la nivel mondial. Din 2011 a devenit cea mai frecventa procedura in Franta , iar din 2013 in SUA. Actualmente sleeve-ul reprezinta peste 65% din totalul interventiilor bariatrice in Franta si peste 50% In SUA. In Romania, in ultimul raport al IFSO (International Federation of Society of Obesity), sleeve-ul reprezinta peste 80% din procedurile bariatrice (693 din 861) In tara noastra, sleeve-ul a devenit mult mai repede cea mai frecventa interventie pentru tratamentul obezitatii.

II. Descrierea tehnica

Procedura se poate realiza prin 5 incizii (procedura standard), prin 3 incizii („Reduced Port Surgery”) sau prin incizie unica („SILS – single incision laparoscopic surgery”). Procedura incepe prin mobilizarea completa a marii curburi. Dupa mobilizarea completa a stomacului, se realizeaza sectionarea acestuia cu ajutorul „staplerelor” care prezinta mai multe randuri de agrafe.  

III. Beneficii

Interventia chirurgicala pentru obezitate cu un bun raport risc/ beneficiu

Induce o scadere ponderala comparabila cu procedurile tip bypass care poate ajunge la 100% si stabila in timp, la nivel individual cu ameliorarea calitatii vietii (scaderea depresiei si cresterea increderii in sine)

Prezintă o componenta metabolica prin ameliorarea/ vindecarea comorbidităților asociate obezității (ex. diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemie, sindromul de apnee in somn)

Nu necesita corpi străini (vs inel gastric) sau derivarea bolului alimentar (vs. gastric bypass)

Determina modificări hormonale care determina suprimarea senzației de „foame” cu diminuarea apetitului si cu sațietate precoce (datorita scăderea volumului gastric)

Beneficiile intervențiilor laparoscopice: limitarea durerilor postoperatorii cu durata de spitalizare redusa (aprox. 2 zile), reducerea perioadei de convalescenta cu reintegrare sociala rapida, scăderea complicațiilor parietale pe termen lung.

IV. Complicații

Cele 2 complicații precoce chirurgicale principale ale gastrectomiei „sleeve” sunt reprezentate de hemoragia sau de fistula de la nivelul liniei de agrafare. 

Ambele complicatii au scazut considerabil (< 1%) pe de o parte datorita progreselor materialelor utilizate (tehnologia Tristaple cu trei linii de agrafe diferite adaptate la grosimea stomacului sau prin intarirea liniei de agrafare) dar si cu cresterea experientei in chirurgia bariatrica.

Complicatiile tardive mult mai reduse decat in cazul altor interventii de chirurgie a obezitatii (principalul avantaj al gastrectomiei „sleeve”) sunt reprezentate de: refluxul gastro-esofagian si reluarea in greutate.

V. Indicatii si contraindicatii 

Indicatiile pentru gastric sleeve sunt foarte largi,  motiv pentru care aceasta interventie a devenit cea mai frecventa. Se vorbeste mai mult despre eventuale contraindicatii sau pacienti la care rezultatele gastric sleeve nu sunt atat de spectaculoase. In aceasta categorie introducem urmatoarele:

- Pacienti cu simptomatologie severa de reflux gastro esofagian (esofag Barrett, esofagita grad C si D) Datorita riscului de agravare a acestei simptomatologii (postoperator) cat si datorita riscului de malignizare (cand stomacul rezecat este esential pentru tratamentul cancerului de esofag), pentru aceste cazuri o interventie de tip gastric sleeve este discutabila si o interventie de tip gastric bypass este mult mai indicata. Pentru pacientii cu hernie hiatala si fara simptomatologie severa de reflux discutia intre cele 2 proceduri este deschisa in functie de severitatea herniei hiatale.

- Pacientii cu diabet zaharat prezinta rezultate spectaculoase, mai ales in cazul unui diabet diagnosticat recent si care nu necesita insulina. Pentru pacienti cu un diabet sever (care necesita insulina), greu de controlat cu tratament medical (hemoglobina glicata ridicata >10), o interventie derivativa de tip bypass sau minibypass poate obtine rezultate superioare.

 PACIENTUL, in functie de comorbiditati, de bilantul preoperator, de discutia despre beneficiile si dezavantajele fiecarei proceduri, DECIDE pentru un anume tip de interventie, chirurgia bariatrica reprezentand o chirurgie functionala cu care pacientul traieste tot restul vietii. 

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped