logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Evaluarea initialaDupa operatie: Dieta

Dieta dupa operatia Gastric Sleeve

Regimul recomandat pacientilor tratati la Spitalul Sf. Constantin

Dieta dupa interventia Gastric Sleeve este un subiect foarte vast, in care fiecare centru are "bucataria" proprie. Noi credem ca am ajuns la un echilibru si la rezultate foarte bune cu urmatoarele recomandari:

- Dieta are 3 etape: hidrica, piure si mixta;

- Se vor trata separat alimentatia si hidratarea;

ETAPA HIDRICA: 1-14 zile (BMI peste 40), 1-10 zile (BMI sub 40)

  • În ziua 1 postoperator, imediat după suprimarea sondei nazo-gastrice, se reia alimentaţia hidrică, cu linguriţa, fără a pune accent pe cantitate ci doar pe restabilirea toleranţei.Se consumă 2-3 linguriţe de apă plată, ceai şi supă strecurată/20-30 de minute.Cantitatea totală nu e limitată.Se va suplimenta cu perfuzabil.
  • din ziua a 2-a se sistează perfuziile şi se continuă alimentaţia hidrică.

Cantităţi:

  • volum stomac: 60-80 ml
  • o gură de lichid : 30 ml
  • o lingură: 10 ml
  • o linguriţă : 5 ml

Se va incuraja alimentaţia cu lingura / linguriţa şi sorbitura mică în detrimentul înghiţirii cu gura plină.

Alimentaţie: 5 mese pe zi a 60-80 ml

  • 3 mese:  supă strecurată din legume  şi carne la alegere
  • 1 masă: iaurt de băut cu conţinut redus de grăsimi
  • 1 masă: zeamă de compot neîndulcit de mere, alte fructe mai puţin dulci

Hidratare:

  • 2-3 linguri/sorbituri la 10-20 de minute.
  • Cantitate totală minimum 500 ml în ziua 2-a, creste progresiv, fără limită superioară.
  • Apă plată, ceai neîndulcit sau cu îndulcitor non-caloric

Pentru episoadele de slabiciune extremă Gatorade, dar nu ca bază a hidratării, nu se va depaşi 1 sticlă la 3-4 zile.


Ce ne diferenţiază?

Durata dietei hidrice creşte cu 50-100% faţă de dieta standard.Este etapa în care pierderea ponderală este cea mai rapidă, practic 1 kg/zi.Greutate pierdută: 10-14 kg.


Etapa II Semisolidă: 14 zile

Se bazează pe aceleaşi ingrediente ca în dieta hidrică

Alimentaţia (60-80 ml)

  • 3 mese: piure de legume (fără cartof) cu carne la alegere, completat cu supă până se obţine o „supă cremă” sau „piure lung”, care curge pe peretele vasului.
  • 1 masă: iaurt de băut degresat. Se poate adăuga brânză de vaci degresată până se obţine un amestec semisolid (ce curge).
  • 1 masă:  piure de fructe din compot, completat cu zeamă
  • se poate introduce oul moale la 2,5 minute zdrobit, amestecat eventual cu brânza de vaci sau piureul de legume (2-3 ouă pe săptămână)

Hidratarea:

respectă aceleaşi principii: des şi cantităţi mici(sorbituri din sticlă cu dop perforat)

Etapa III Mixtă

Va lua legătura cu medicul nutriţionist

  • Va evita fresh-urile de fructe din cantităţi mari de fructe, se va prefera zeama de la 1 fruct stors poraspăt(portocală)
  • Se vor evita băuturile carbogazoase şi cele dulci
  • Se vor evita alimentele înghiţite întregi sau medicamentele întregi
Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped