logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
Prezentare Chirurgie GeneralaInterventii ChirurgieDotariProgramLista servicii medicale

Chimioterapia Hipertermica intraperitoneala (CHIP-HIPEC) pe cale laparoscopica

Spitalul Sf. Constantin din Brasov a lansat in luna iunie 2013 singurul proiect cu activitate constanta din Romania si in Europa de Est: "Chimioterapia Hipertermica Intraperitoneala" (CHIP-HIPEC) dedicat pacientilor cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneala (asa-numita "carcinomatoza peritoneala"), pana in luna iunie 2017 fiind efectuate 100 de interventii.

Ce este Chimioterapia Hipertermica Intraperitoneala CRS-HIPEC?

Operatia presupune indepartarea chirurgicala a tuturor maselor tumorale abdominale, urmata de instilarea in abdomen a unui citostatic (selectat in functie de tipul de cancer) ce se recircula printr-o tubulatura speciala folosind o pompa de circulatie extracorporeala care incalzeste de asemenea lichidul la 41-42 de grade. Aceasta combinatie de citostatic si temperaturi inalte are un efect antitumoral extrem de important.


Chimioterapia hipertermica intraperitoneala este una dintre cele mai complexe interventii din chirurgia abdominala, necesitand de cele mai multe ori deschiderea larga a abdomenului. Fideli principiilor introduse inca de la debutul activitatii, ce a permis realizarea mai multor tipuri de operatii minim invazive in premiera nationala, chirurgii Spitalului Sf. Constantin au adaptat aceasta operatie „maxim invaziva” la „chirurgia minim invaziva” laparoscopica.


Pe scurt:

• Primul caz in iunie 2013

86 de cazuri operate pana in februarie 2017

• “0” mortalitate si complicatii intraspitalicesti

• Aparat RAND Performer LT, cel mai performant dispozitiv de HIPEC din lume

• Tehnica “closed abdomen”

• Citostaticul difera in functie de tipul CP, alegerea fiind facuta conform ghidurilor internationale (Cisplatin, Mitomicina, Oxaliplatin, Doxorubicin)

• Premiera nationala 2013: HIPEC laparoscopic dupa rezectie de colon laparoscopic pentru cancer de colon drept


Mai multe detalii despre HIPEC in interviurile cu Dr. Bogdan Moldovan: