logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
< Multumiri pt. sectia de chirurgie
19.12.2011 17:30 Vechime: 7 yrs
Categorie: Chirurgie generala

Multumiri pt. Dr. Bogdan Moldovan

Povestea mea a inceput asa… Am fost diagnosticata cu liposarcom retroperitoneal nediferentiat pe partea dreapta, in mai 2008 si operata pentru prima data, la Iasi, la Spitalul "Sfantul Spiridon”.


Diagnosticul chirurgical: tumora interhepato-duodeno-reno-colic. Cand a sosit rezultatul de la histopatologie, am simtit ca viata mea s-a oprit, nu mai avea sens, la aflarea stirii ca sufar (si voi avea pe viitor multe de indurat) de o forma foarte rara de cancer si din categoria celor mai agresive, care nu poate fi tratata decat chirurgical si mai putin chimioterapic si radioterapeutic.
 Am fost pe lista de asteptare la operatie si preluata de chirurgul din acest spital, a cincea, ca interventie pe lista si nu mi-a fost deloc usor, mai ales ca am fost un caz foarte complicat, fiind suspecta de o tumora gigant care imi ocupa aproape in intregime abdomenul, pe partea dreapta. Operatia a durat 4 ore. Mi-am revenit destul de greu dupa interventie si am stat in acest spital 21 zile cu stare de rau si refacere postoperatorie dificila.
 Dupa prima operatie au urmat controale periodice din proprie initiativa, nu am urmat nici un tratament oncologic, chirurgul m-a operat si atat, restul conduitei terapeutice, fiind din proprie initiativa si anume: efectuarea de PET-CT-uri, CT, RMN-uri si consultul oncologic, insa colaborarea onco-chirurgicala in acest spital nu a existat.
 Dupa 1 an si 3 luni in urma unui PET CT realizat la Budapesta, se constata ca boala a recidivat si astfel ma decid pentru cea de a doua interventie chirurgicala, in data de 18.02.2010, tot la Iasi, mergand pe principiul ca, cine a intervenit prima data stie ce a facut, va sti ce mai trebuie sa faca si a doua oara. Gresit concept, pentru ca a fost mai rau decat prima data, in sensul ca, anestezierea a fost extrem de dificila (simteam ca trupul meu se desface in mii de bucati), chirurgul care trebuia sa opereze nu era venit si nici ajutorul sau, iar asistentii pregateau cu mine pe masa, instrumentarul chirurgical, iar eu priveam cu spaima si auzeam zornaitul ustensilelor si imi inghetase sangele in vene. A urmat apoi anestezia cumplita din care foarte greu m-am trezit. Operatia a durat 4 ore si jumatate, s-au scos recidivele fara a asigura marginile de rezectie, dupa cum am observat si la prima si la a doua operatie din buletinul histopatologic si s-a montat o plasa compozita. Am fost preluata de chirurg si supusa interventiei nu prima pe ordinea de zi, in functie de complexitatea interventiei, ci ultima, deoarece asa se practica in toate spitalele de stat din Romania.
 Refacerea postoperatorie a fost cumplita, in sensul ca mi s-a introdus in perfuzie, morfina pentru ca, nu mai puteam suporta durerea, iar o saptamana de la operatie nu m-am putut ridica din pat, aproape ca nu mai credeam ca, scap de durere.
 Din sala de operatie am fost transportata nedelicat si incomod si adusa pe un pat in salon; cumplit, fara nici o optiune. Am simtit ca operatia se desface. Am stat aproape o luna in spital, dupa aceasta a 2-a operatie, iar recuperarea postoperatorie a fost extrem de grea.
 si in aceasta imprejurare, inainte si dupa operatie colaborarea onco-chirurgicala nu a existat, chirurgul a decis, a operat si atat. Am urmat la fel, controale periodice si o schema de tratament oncologic metronomic. Tratamentul a durat 8 luni, insa nu am putut lua dozele stabilite pe zi, diminuandu-le, fiind foarte greu de suportat (datorita reactiilor adverse) acest tratament, nefiind cel uzual in cazul sarcoamelor de tesuturi moi, insa s-a incercat sa se faca ceva, dar nu s-a reusit.
 Boala a recidivat din nou, asa incat pe 12.12.10, m-am decis sa schimb si spitalul si chirurgul, mergand spre Tg. Mures, la un important chirurg de renume din acest centru.
 Tot spital de stat fiind, conditiile de cazare, mancare si igiena au lasat mult de dorit. Am stat flamanda cu o zi inainte, pana a doua zi, cand s-a spus sa fiu pregatita de operatie pana la orele 16.30, cand am fost coborata in sala si a fost disponibil chirurgul sa ma opereze. Acolo am mai stat pe un scaun, dar mai mult in picioare, asteptand cu mari emotii sa-mi vina randul, cam inca o ora. Am privit ingrozita pe un gemulet la alti chirugi, cu manusile pline de sange cum operau alti pacienti. Deci psihic, am fost blocata. Ce curaj sa mai ai, sa te urci pe masa de operatie, sa-ti vina randul cand ochii iti vad asa ceva? Am inghetat de frica la propriu si la figurat.
 Am fost anesteziata – spre deosebire de Iasi – mult mai usor, am avut norocul ca nu am avut nevoie de ATI (unde ingrijirea e ca in toate spitalele de stat) si am fost adusa direct in salon. insa a doua zi de la operatie, m-am trezit cu o infectie extrem de agresiva pe plaga si cosmarul a inceput din nou. Suferinta a fost enorma, nu se poate explica in cuvinte. Tot timpul eram amenintata ca voi fi urcata pe masa de operatie si reoperata, insa rezultatul analizelor de laborator specifica ca, este o infectie intraspitaliceasca si anume "enterococcus durans if veterinary”. Toata plaga a fost stoarsa practic de infectie, instrumente umblau in burta mea pentru a curata infectia acumulata, dureri ingrozitoare. Am stat din nou aproape o luna in spital si tratata cu antibiotice. Ajungand acasa, a mai durat 1 luna si jumatate pana s-a inchis plaga si binenteles am mers la spitalul din localitatea mea, zi de zi, pentru igienizarea si pansarea plagii. Deci suferinta post operatorie s-a complicat cu cea produsa de infectia din plaga si impreuna au fost incomparabil mai dure si mai indelungate decat interventia chirurgicala.
 Din cauza aceasta, tratamentul de radioterapie postoperator s-a inceput la aproape 2 luni in loc de 3 saptamani, deci tardiv si eficienta tratamentului nu a fost cea care trebuia, sa fie in totalitate. Tratament chimioterapic nu am urmat dupa aceasta interventie. Nici in acest spital colaborarea onco-chirurgicala inaintea interventiei nu a existat, insa mi s-a recomandat, dupa, sa ma adresez personal la spitalul de oncologie pentru urmarea unui eventual tratament.
 Au urmat din nou controale periodice… iar in noiembrie 2011, la 11 luni de la a treia interventie, in urma efectuarii unui RMN abdomen-pelvis cu substanta de contrast, aflu de la medicul radiolog, vestea naucitoare ca, boala a recidivat.
 Sincer, stiam ca trebuie sa ma reoperez, insa imi era cumplit de frica. Treceam prin momente atat de dificile incat nu stiam unde sa ma mai orientez, in care centru medical din Romania sa mai incerc o alta interventie. Dupa atatea antecedente pro si postoperatorii dramatice, am stat si am analizat toate optiunile impreuna cu fiica mea, ingerul meu pazitor, care m-a sprijinit enorm zi de zi, clipa de clipa si mi-a dat puterea sa imi doresc sa lupt pentru a mai trai si a ma bucura de acest dar divin care este VIAtA. Este atat de importanta fiecare zi castigata in aceasta batalie care se numeste BOALa si nu orice tip de boala, ci boala cumplita, numita: CANCER.
 La sfatul fiicei mele, care a studiat tot ce inseamna spital privat in Romania, am ajuns la concluzia ca, Brasov este cea mai buna solutie, pentru ca aici exista un spital privat care are contract cu CJAS, deschis la inceputul anului acesta, unic pe plan national, cu o echipa de medici tineri, cu experienta profesionala dobandita in strainatate, dupa modelul vest-european.
 Studiind site-ul spitalului, ne-am dat seama ca aici este salvarea mea. Mi-au inspirat incredere enorma cazurile grele operate in sectia chirurgie oncologica cu mare reusita, precum si refacerea postoperatorie rapida, indiferent de complexitatea operatiei, reducerea riscurilor postoperatorii la maxim, aparatura si tehnica medicala de ultima generatie.
 Avand un diagnostic oncologic extrem de sever, nu mai puteam risca sa trec din nou prin aceleasi conditii din spitalele de stat, unde operatiile oncologice sunt numeroase ca numar pe zi, chirurgii sunt epuizati si unde elementele de noutate, modernitate, eficacitate (tehnica chirurgicala, consultarea onco-chirurgicala inainte de interventie si dupa, comunicarea doctor-pacient, conlucrare oncolog-chirurg, asistenta medicala de inalta clasa, sunt doar cateva elemente extrem de importante) lipsesc cu desavarsire, conditiile de spitalizare si igiena sanitara lasa de dorit, iar infectiile nozocomiale sunt greu de controlat si periculoase pentru pacientul si asa destul de incercat.
 Asa ca, am facut o programare la d-nul Dr. Moldovan Bogdan, cu toate documentele medicale anterioare si evolutia prezenta a bolii. Auzisem si de la Tg. Mures, de profesionalismul de exceptie al medicului si mai ales de interventiile chirurgicale in premiera pentru Romania si pentru Tg.Mures ale acestui medic.
 Domnul doctor a analizat situatia mea si din start, cu o blandete divina, pe care nu am intalnit-o niciodata la alti medici, m-a linistit si m-a asigurat ca, se poate opera cazul meu, insa trebuie sa se consulte cu echipa de colegi, special aleasa, pe tipul de diagnostic pe care il am, formata din oncologul de exceptie, Dr. Banu si medicul anestezist. A dispus internarea si bineinteles, evaluarea mea ca pacient 2 zile in spital. "Daca intreaga echipa, isi exprima acordul pentru interventie, atunci veti fi operata”, a spus Doctorul Moldovan”.
 Exact ca in strainatate, conceptul multidisciplinar, asistenta medicala complexa de la internarea pacientului pana la externarea acestuia, responsabilitatea si calitatea tututror serviciilor medicale oferite, siguranta interventiei chirurgicale, faptul ca, daca se decide sa fii operat, vei iesi viu din sala de operatie, programarea si efectuarea interventiilor oncologice complexe nu mai mult de 1/zi, disponibilitatea chirurgului care te opereaza, la orice ora din zi si din noapte, asistenta personalului medical la ATI, individual la fiecare pacient, la patul tau, pana la transferul pe sectie in salon, dotarea si ultimile tehnologii de exceptie, sunt numai cateva elemente pe care le pot enumara, ca pacient, internat, evaluat corespunzator, operat si vindecat la externare, la numai 8 zile postoperator. Incredibil, dar adevarat.
 Operatia, pe cat de ampla si complexa a fost, pe atat de reusita. Doctorul Moldovan a reusit cu atata har, profesionalism si siguranta de sine sa realizeze aceasta interventie cumplit de grea, cum n-ar fi fost posibil in nici un alt centru din Romania, pentru ca asemenea interventie – pentru un diagnostic cum este liposarcomul retroperitoneal, boala mea – presupune intrunirea mai multor calitati de exceptie intr-un singur OM.
 Vreau sa-i multumesc pe aceasta cale, Doctorului Bogdan Moldovan, un medic extraordinar, cu un suflet mare si o bunatate fata de pacientii sai, cum nu se poate descrie in cuvinte, rar de gasit asa ceva in lumea noastra medicala, foarte deschis si care nu stabileste acea "bariera” intre pacient si medic. Dorinta sa exprimata in cuvinte, privire, glas, atitudine este sa rezolve cazurile cele mai grave, sa faca tot ceea ce omeneste este posibil ca sa alunge suferinta si boala din trupul si din sufletul pacientilor.
 Deontologia sa profesionala se identifica cu menirea sa pe pamant: speranta, increderea si viata pacientilor sai.
 Datorita acestui medic mi-a revenit zambetul si pofta de viata, puterea de a lupta si a merge mai departe, confortul psihic, convinsa ca, medicul curant va fi pe termen lung alaturi de mine, ca se va interesa in permanent de evolutia mea ulterioara si ma va ajuta de cate ori voi avea nevoie, pentru ca, practic dansul mi-a vindecat rana sufletului, traumele psihice din alte spitale si datorita acestui medic eu traiesc azi si ma bucur in continuare de viata.
 Pentru mine, Dr. Moldovan, va ramane "bunul, distinsul medic”care isi desavarseste meseria, tratandu-si pacientii atent, indiferent de conditia lor sociala, etnie sau de varsta, cu aceeasi daruire, demna de profesia de medic. Lucreaza cu sufletul, cu mintea, cu o mana de maestru.
 Recomand tuturor acest spital si in mod deosebit pe Dr. Bogdan Moldovan, sufletul si energia acestuia. Datorita lui si echipei sale eu am acum, in sfarsit, un zambet fericit, frumos si luminos. Pe care-l daruiesc lor, ca un minunat si din suflet, MULTUMESC.
 
SaRBaTORI FERICITE!
Pacienta A.O., 21.11.2011


CENTRELE DE EXCELENȚĂ
ale Spitalului Sf. Constantin

În cursul celor peste 6 ani de activitate medicală, Spitalul Sf. Constantin a impus un nivel ridicat de competență, oferind servicii la standarde internaționale.

Centrul de transplant renal „Profesor Gilles Mentha” Centrul de excelență în chirurgia robotică Chirurgie oncologică și HIPEC Obezitate
Ortopedie modernă: „Sarcoma Center” Neurochirurgie spinală și cerebrală Studii clinice

LOCATIA SPITALULUI SF. CONSTANTIN

URMARITI-NE PE:

Stirile Digi24: Cel mai curat spital din Europa, la Brașov
Prezentare Spitalul Sf. Constantin - Geneva, ICPIC 2013, EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013
Dr. Lucian Oncescu, medic primar ORL: Amigdalita cronica si vegetatiile adenoide
Dr. Eugeniu Banu - interviu Digi TV
Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog
Ortopedia moderna, diagnostic si tratament - Interviu cu Dr. George Muntean, medic primar ortoped