logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
Prezentare chirurgie toracică

Ce oferă Spitalul Sf. Constantin în domeniul chirurgiei toracice și prin ce se remarcă în rândul spitalelor din România?

 • toată gama de intervenții chirurgicale deschise și videoasistate în perfectă concordanță cu serviciile de chirurgie toracică publice de tradiție din spitalele de stat românești: în spitalul nostru putem realiza orice tip de intervenție de chirurgie toracică, indiferent de gradul de complexitate al acesteia; în multe situații suntem abordați de pacienți care nu au gasit soluția de tratament niciunde în România și uneori nu au putut fi tratați nici în clinici din străinătate .
 • singurul centru privat pentru chirurgie pulmonară laser (open sau videoasistata); în 2013, Dr. Mugurel Bosînceanu a fost primul chirurg toracic care a realizat o rezecție laser pulmonară și apoi a inițiat un program pentru rezecțiile laser pulmonare
 • singurul centru din România care oferachimioterapie hipertermică intrapleurală (HITOC)
 • singurul centru din România care oferă pacienților un program de chirurgie toracică robotică, incepând cu luna iulie 2019

 

Chirurgia toracică robotică

Indicațiile utilizării robotului daVinci în chirurgia toracică:

 • rezecțiile pulmonare
 • timectomia robotică
 • frenoplicatura robotică
 • chirurgia esofagului (tumori maligne, tumori benigne, diverticuli esofagieni)
 • tumorile mediastinale posterioare
 • chirurgia pericardului
 • tratamentul chirurgical al herniilor intratoracice

În principiu orice afecțiune chirurgicală toracică tratabilă prin chirurgie deschisă sau prin tehnica videoasistată (uni portală, multi portală) se poate realiza cel puțin la fel de sigur și de eficient cu asistența robotică  și, în plus, cu multiple beneficii pentru pacient:

 • pierderi de sânge foarte mici
 • drenaj aeric redus
 • durere postoperatorie mult redusă
 • mobilizare postoperatorie precoce și externare rapidă

De reținut că pentru succesul unui program de chirurgie toracică robotică, sunt esențiale rolul echipei de chirurgie toracică (nivelul de training, experiența echipei, worst case scenario), precum și rolul anestezistului (intubație selectivă, managementul intraoperator al fluidelor, managementul tulburărilor de ritm cardiac).

Cum a evoluat chirurgia toracică?

Înainte de anii 1980, standardul privind chirurgia toracică erau toracotomiile cu depărtarea coastelor (inițial cu secționarea maselor musculare ale cutiei toracice, ulterior tehnicile de muscle sparring). Începutul anilor 1990 (mai precis 1992) aduce in prim plan tehnicile de chirurgie toracica videoasistata miniminvaziva (initial multi port , ulterior single port)

Inceputul anilor 2000 (2001 FDA aproba sistemul chirurgical da Vinci al companiei Intuitive) marcheaza inceputul chirurgiei robotice toracice (2002 primele lobectomii pulmonare pentru cancer asistate robotic)

Incepind cu anul 2009 , odata cu introducerea generatiei a 3 a a platformei da Vinci ( Si) ia avant chirurgia robotica toracica

2009 , in US 66% dintre rezectiile pulmonare erau efectuate prin toracotomie, 33 % prin VATS si doar 1 % robotic

2013    rezectiile pulmonare robotice reprezinta 11 % din total (cresterea semnificativa a numarului de centre care ofera pacientilor tehnica robotica) ; 2019 peste 20 % !

AVANTAJE
 asigura vedere binoculara , inalta definitie , 3D , posibilitatea de marire de 10 x a imaginii oferind chirurgului detalii perfecte in timpul disectiei elementelor hilare si a manipularii structurilor intratoracice

in plus camera este perfect stabila si sub controlul chirurgului

intrumentele Endowrist ale robotului ofera 7 grade de mobilitate , restaurind mobilitatea pierduta datorata doar celor 4 grade de mobilitate ale intrumentelor pentru VATS (3 grade de mobilitate prin bratul robotului si 4 grade de mobilitate prin intrumentele robotice intratoracic)

 robotul da Vinci ofera capabilitati de filtrare a tremurului si de downscaling privind miscarile chirurgului (miscari ample ale bratului se traduc prin miscari fine ale varfului intrumentului ) ceea ce se traduce in final intr-un nivel exceptional de precizie in manipularea intrumentelor intraoperator

minimalizarea traumei operatorii asupra spatiului intercostal

curba de invatare mult redusa comparativ cu VATS (20 lobectomii versus 70 - 80 )

 

 

CENTRELE DE EXCELENȚĂ
ale Spitalului Sf. Constantin

În cursul celor peste 8 ani de activitate medicală, Spitalul Sf. Constantin a impus un nivel ridicat de competență, oferind servicii la standarde internaționale.

Centrul de transplant renal „Profesor Gilles Mentha”Centrul de excelență în chirurgia roboticăChirurgie oncologică Obezitate
Ortopedie modernă: „Sarcoma Center”Neurochirurgie spinală și cerebralăStudii clinice

URMARITI-NE PE: