logo Spitalul Sf. Constantin
Solicita programare
Solicita programare
Centrul de chirurgie cardiovasculară

În luna mai 2020, Spitalul Sf. Constantin a inaugurat Centrul de chirurgie cardiovasculară coordonat de Conf. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale.

Printre primele intervenții chirurgicale efectuate s-au aflat și trei premiere pentru medicina brașoveană: plastie de valvă mitrală endoscopică,  protezare valvulară aortică minim-invazivă video-asistată și protezare valvulară mitrală minim-invazivă, în cazul unor pacienți diagnosticați cu boli ale valvelor mitrale și aortice. Toate cele trei intervenții de care au beneficiat primii pacienți ai Centrului de la Brașov au fost urgențe, tehnicile chirurgicale utilizate de noua echipă reprezentând alternative minim-invazive pentru operații cu sternul deschis.
Noua echipă, având cel mai mare număr de intervenții minim invazive, fără deschiderea sternului efectuate din țară, se alătură astfel echipei medicale de top a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, întregind paleta de servicii chirurgicale de excelență.

Centru integrat, ultramodern, pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare
Spitalul Sf. Constantin devine unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România, dedicând atât investiții în dezvoltare, cât și 22 de medici chirurgi, cardiologi și anesteziști acestui proiect. Echipa realizează toată gama de intervenții cardiovasculare, iar ca platformă tehnică, Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are în acest moment cele mai bune dotări din țară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generație de console de circulație extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsație, unități endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă și inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit și în chirurgia cardiacă.

Echipa Centrului de Chirurgie cardiovasculară

CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ


 
   

Conf. Univ. Dr. Victor Costache,
Coordonator al Centrului de Chirurgie Cardiovasculară
medic primar chirurgie cardiaca si vasculara, chirurgie toracica,
conferentiar universitar Universitatea Lucian Blaga Sibiu

   Solicită o programare

 
 


Dr. Anca Chitic,
medic specialist chirurgie vasculara

 Solicită o programare

 
 
Dr. Felix Farcaș,
medic specialist chirurgie cardiacă și vasculară
 Solicită o programare

CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ - tipuri de intervenții

Chirurgia  valvulara minim invaziva
Interventia minim invaziva, minitoracotomie dreapta video asistata, incizie de 5-6 cm, este tehnica abordata in patologiile valvulare. Acesta procedura are un grad de complexitate ridicat, fiind efectuate in putine centre din lume.

Prin aceasta metoda se realizeaza:
-    chirurgia valvei aortice – minitoracotomie anterioara dreapta in spatiul II intercostal drept– prin acest abord se practica inlocuirea valvei aortice (proteze mecanice / biologice – valve de ultima generatie – sutureless; utilizarea dispozitivelor de sutura automata RAM®)
-    chirurgia  valvei mitrale – minitoracotomie dreapta laterala spatiul III/IV intercostal drept –interventii de inlocuire(proteze mecanice/biologice)   sau plastie complexa a valvei mitrale (anuloplastie – inel Complet Memo 3D, inel Memo4D, insertie de neocordaje de Goretex, sutura Cleft) – sutura valvelor/inel folosind tehnologia Cor Knot
-    interventii combinate (dubla protezare, dubla plastie etc)
-    patologia cardiaca tumorala: mixom atrial, lipom atrial, tumori ventriculare
-    chirurgia malformatiilor congenitale (defecte septale interatriale, canal atrioventricular partial, drenaj venos pulmonar partial aberant) la adult si copilul mare peste 30 kg
-    Proceduri hibride interventionale si chirurgicale: stentare coronariana si ulterior chirurgie valvulara miniminvaziva
Avantajele chirurgiei minim invazive sunt: sangerare redusa, timp redus de ventilatie mecanica postoperator, durata scurta in terapie intensiva, durata de spitalizare redusa, evitarea complicatiilor sternale, reluarea rapida a activitatii, reinsertie profesionala rapida, aspect cosmetic (reduce trauma psihologica a interventiei chirurgicale), satisfactia pacientilor.

Chirurgia coronariana: abord prin sternotomie mediana longitudinala : by-pass aorto-coronarian cu grefoane arteriale mamare interne (free graft sau montate in „Y”) realizandu-se astfel revascularizare miocardica total arteriala. Peste 90% din pacienti beneficiaza de grefoane arteriale multiple, inclusiv pacientii diabetici; grefoanele arteriale sunt mai dificil de recoltat, interventia de revascularizare este mai dificila din punct de vedere tehnic, dar bypass-urile functioneaza corespunzator o perioada mai lunga de timp  comparativ cu cele cu grefoane venoase; optimizandu-se astfel rezultatele chirurgicale  pe termen lung.

Implantare de valva aortica transcateter (TAVI) este o procedură inovatoare cu rezultate clinice spectaculoase care se adreseaza pacientilor cu stenoza aortica stransa cu simptome  si comorbiditati severe.
Chirurgie cardiaca clasica:
o    Tratamentul chirurgical complex al patologiei valvei aortice si aortei ascendente
o    Cardiopatii congenitale altele decat cele care pot fi rezolvate miniminvaziv
o    Leziuni multiple valvulare
o    Reinterventii complexe
o    Urgente cardiovasculare: disectia acuta de aorta, traumatismele cardiace, embolia pulmonara etc.

Chirurgie vasculara si endovasculara: proceduri complete de diagnosticare și tratament al afectiunilor arteriale si venoase- tratament chirurgical conventional, dar si proceduri complexe endovasculare sau hibride. Echipa noastra a realizat numeroase premiere nationale si europeene in domeniul chirurgiei endovasculare.

Chirurgia endovasculara a aortei toracice descendente si abdominale
•    Anevrismele aortei toracice descendente: prin endoprotezare - endograft
•    Ruptura traumatica de aorta
•    Anevrismele de arc aortic
•    Disectiile aortei toracice : tratament de ultima generatie cu stenturi
•    Anevrisme de aorta toraco-abdominala prin tehnica Double Chimney
•    Endoprotezare aorta abdominala – stentgraft-aborduri variate

In spitalul nostru se realizeaza endoprotezari aortice in cazul anevrismelor si disectiilor aortice tip B, rata mortalitatii prin tratament endovascular in institutia noastra fiind 0%. Rezultatul este un pacient fara dureri, care se mobilizeaza de a doua zi postoperator, la care a fost inlaturat riscul de ruptura a peretelui aortic, cu o durata de spitalizare de 2-3 zile.


Chirurgia carotidiana:

 • Endarterectomie carotidiana eversionala tip Chevalier
 • Endarterectomie carotidiana si plastie de largire cu patch
 • Angioplastie cu stent
 • By-pass carotidian
 • Proceduri hibride: interventional + chirurgical

Chirurgia aortei abdominale

 • Anevrismele aortei abdominale
  - Endoprotezare aorta abdominala – stentgraft
  - Chirurgia deschisa: rezectia anevrismului si reconstructia aortei abdominale prin interpozitie de proteza / revascularizare a membrelor inferioare prin by-pass aorto-bifemural/biiliac
 • Boala ocluziva aorto-iliaca:
  - revascularizare a membrelor inferioare: by-pass cu proteza, angioplastie cu stent, endarterectomie si plastie cu patch sintetic

Arteriopatia periferica a membrelor inferioare:

 • Leziuni infrainghinale:
  - Endarterectomie si angioplastie cu patch sintetic / autolog
  - Revascularizare prin by-pass cu grefon safen autolog / sintetic (Omniflow, Dacron, Goretex)
  - Revascularizare prin by-pass extraanatomic : axilo-femural, femuro-femural cross-over
  - Angioplastie cu balon / stent
  - Proceduri hibride: interventional + chirurgical

Chirurgia vasculara de urgenta:

 • Ischemii acute ale membrelor
 • Traumatisme vasculare periferice
 • Anevrisme rupte ale arterelor periferice

Chirurgia de acces venos in vederea hemodializei – fistule arterio-venoase
Patologia chirurgicala venoasa

 

 

URMARITI-NE PE: