Este ziua în care ne amintim că în cele mai multe cazuri, diabetul poate fi prevenit și că toți pacienții deja diagnosticați cu diabet trebuie sa aibă acces la informație, tratament și îngrijire de calitate.
Cum putem preveni diabetul de tip 2?
- alimentație sănătoasă și echilibrată (alegeți carbohidrații cu absorbție lentă – pâine și cereale integrale – paste integrale, orez, o linguriță de miere în loc de una de zahăr, 3 porții de legume zilnic, 2-3 porții de fructe proaspete zilnic, alegeți iaurt simplu sau oleaginoase pentru o gustare, evitați sucurile din fructe sau băuturile carbogazoase – alegeți apă, cafea, ceai, alegeți carnea albă 2-3 porții/săptămâna și consumați mai rar carne roșie sau procesată, alegeți uleiul de măsline sau de floarea soarelui în loc de grăsime animală sau ulei de cocos, evitați alimentele ultra procesate, limitați consumul de alcool);
- activitate fizică (de 3-5 ori pe săptămână cel puțin 45 minute – înot, bicicletă, mers pe jos);
- reduceți timpul sedentar prin pauze frecvente de activitate;
- evitați stresul – mișcare în aer liber, yoga, muzică, timp petrecut cu prietenii/familia, pauze de relaxare;
- controlează-ți greutatea – chiar și o scădere mică în greutate poate reduce semnificativ riscul de diabet .
Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit deocamdată, dar poate fi monitorizat și tratat.
Spitalul Sf. Constantin asigură prin Programul Naţional de Diabet accesul gratuit la monitorizarea glicemiei (teste de glicemie) și la tratament de ultimă generație (antidiabetice, insulinoterapie)
Spitalul Sf. Constantin este primul spital privat din România care derulează Programul Național de Senzori și Pompe de insulină din 2022. Prin acest program diabeticii de tip 1, adulți și copii, au acces la senzori de monitorizare glicemică continuă și la pompe de insulină augmentate cu senzori, iar pacienții cu diabet zaharat tip 2 și diabet gestațional insulinotratați au acces la pompe simple de insulină.
Orice diabetic de tip 1 are posibilitatea să fie introdus în acest program, în baza unui referat realizat de către medicul curant, indiferent de orașul din care provine. Nu este necesar ca pacienții să se transfere de la medicii curanți. Ei pot fi în continuare monitorizați și tratați de către același medic și cu ajutorul tehnologiei moderne din diabet asigurată de Spitalul Sf. Constantin.
În anul 2021 Federația Internațională a Diabetului (IDF) a publicat un atlas în care apar cifre îngrijorătoare în ceea ce privește numărul de diabetici de pe glob. Sunt raportate 540 milioane de cazuri adică 10,5% din populația adultă între 20-79 ani. În ritmul actual 1 din 8 oameni va avea diabet până în anul 2045. Conform IDF, peste 90% sunt cazuri de diabet zaharat tip 2 – factori de risc – obezitatea, sedentarismul, expunerea îndelungată la factori de stres.
România se află printre țările cu incidență crescută a diabetului zaharat, în prezent fiind în jur de 1,2 milioane de cazuri. Sunt din ce în ce mai mulți adulți tineri diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, iar cazurile de diabet gestațional au crescut și ele.
Complicațiile diabetului sunt dramatice: polineuropatia și arteriopatia periferică – pot duce la amputații ale membrelor, retinopatia – poate determina orbirea, insuficiența renală – poate duce la dializă, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 care asociază și obezitate.
Dr. Liliana Marin – Medic primar Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice; Medic Coordonator Program Național de sisteme de monitorizare zcontinuă a glicemiei și pompe de insulină
Informații și programări:
Spitalul Sf. Constantin
Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49
Call Center 0268 300 300
www.spitalulsfconstantin.ro
[email protected]