Articol realizat cu sprijinul dnei Dr. Oana Maria Căpraru, medic specialist endocrinolog
În ghidurile recent apărute privind disfuncțiile tiroidiene induse de amiodaronă se regăsesc informații importante pentru pacienții care urmează un tratament cu acest medicament:
Amiodarona este un medicament frecvent folosit în cardiologie pentru diferite tulburări de ritm. Acest medicament conține însă concentrații crescute de iod, care pot să influențeze funcționarea glandei tiroide.
Disfuncțiile apărute datorită utilizării amiodaronei pot să fie atât hipotiroidia cât și hipertiroidia. Cele două patologii pot să apară și la persoanele fără afecțiuni tiroidiene anterioare tratamentului cu amiodaronă dar mai frecvent apar la persoanele cu probleme tiroidiene subiacente (boli autoimune, guși polinodulare, etc). Un rol îl are și zona geografică, dacă este o zonă cu deficit iodat sau nu.
Tratamentul disfuncțiilor tiroidiene induse de amiodaronă diferă în funcție de tipul patologiei dezvoltate. De aceea se recomandă o evaluare endocrinologică a funcției tiroidiene înainte de inițierea tratamentului cu amiodaronă dar și ulterior, la 3-6 luni, în funcție de profilul pacienților.