1

Proceduri de închidere percutanată a defectului septal atrial (DSA si foramen ovale patent – FOP)

În cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare Adulți si Copii al Spitalul Sf. Constantin din Brașov continuă Programul de tratament al bolilor structurale cardiace prin metode minim invazive. În luna august în cadrul unei sesiuni s-au efectuat proceduri de închidere percutanată a defectului septal atrial (DSA si foramen ovale patent – FOP) cu dispozitive de tip Amplatzer.

Echipa medicală a dus la bun sfârșit procedurile având ca și particularitate menținerea pacienților în ușoară analgosedare pe toată durată procedurii, fiind folosită în acest caz o sondă mini pentru ecocardiografie transesofagiană. Se conferă astfel un confort ridicat pacientului, reușind să trecem peste această procedură fără riscurile unei anestezii generale.

Primul este cazul unei paciente tinere în vârstă de 31 ani, cu status post-partum recent, simptomatică prin dispnee la eforturi minore, descoperită prin ecocardiografie transtoracică cu shunt vizibil la nivelul septului interatrial. Următorul pas a fost efectuarea unei ecocardiografii transesofagiene 2D și 3D, care a confirmat existența unui defect septal atrial tip ostim secundum, care conform măsurătorilor se încadra în criteriile de eligibilitate pentru o închidere percutană prin abord venos transfemural, “salvând” pacienta de la o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

1

Un alt caz a fost cel al unei paciente în vârstă de 62 ani cu Accidente Vasculare Cerebrale recurente idiopatice, care a fost referită Centrului nostru în vederea efectuării unei ecocardiografii transesofagiene în vederea decelării unei potențiale surse intracardiace de embolie. Ecocardiografia transesofagiană a decelat anevrism septal atrial, însoțit de foramen ovale patent (comuminare între cele 2 atrii) cu shunt bidirecțional. De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu foramen ovale patent nu au nevoie de tratament specific. În anumite cazuri însă , în funcție și de gravitatea simptomelor, poate fi necesară închiderea orificiului printr-o procedură asemănătoare unui cateterism cardiac. În cazul pacientei noastre FOP reprezintă sursa/calea emboliilor cerebrale repetate, având indicație de închidere percutanată a acestui defect structural cardiac.

Echipa medicală:

Cardiologie Intervențională: Dr. Mihai Ursu – coordonator al Centrului Integrat de Cardiologie Intervențională și
Chirurgie Cardiovasculară, Dr. Ovidiu Anchidin – medic primar Cardiologie Intervențională

Ecografie Transesofagiană: Dr. Ramona Constantin – medic specialist cardiologie, competență ecocardiografie transesofagiană

Anestezie și terapie Intensivă: Dr. Vlad Untaru – medic specialist A.T.I.

Chirurgie cardiovasculară: Dr. Felix Fărcaș – medic primar chirurgie cardiovasculară și chirurgie vasculară, Dr. Sorin Baloș – medic primar chirurgie cardiovasculară

Asistente medicale sală Angiografie: As. principal Loredana Ghebac și As. Principal Cristina Trăistariu

Defectul septal atrial (DSA) reprezintă aproximativ 10% dintre afecțiunile congenitale de cord ale adultului. Apare mai frecvent la femei decât la bărbați, iar supraviețuirea până la vârsta de 60 ani variază între 15-60% în populația generală. În general, intervenția de corectare se realizează în copilărie, atunci când riscurile sunt minime. Deși pot fi tolerate până la vârsta de 40-50 ani, defectele septale atriale necorectate, duc treptat la insuficiență cardiaca și hipertensiune pulmonară.

2

Atunci când vorbim despre foramen ovale ne referim de fapt la un defect, localizat la nivelul septului interatrial (perete care desparte atriul drept de cel stâng), această comunicare, în timpul vieții intrauterine, este necesară pentru oxigenarea sângelui, care în mod normal, se închide la scurt timp după naștere. Atunci când nu se întâmplă asta, se poate vorbi despre foramen ovale patent la bebeluși sau adulți. Acest defect cardiac se traduce prin existența unei căi de comunicare sau a unui tunel între cele două atrii, care se poate deschide atunci când există factori de presiune la acest nivel sau factori predispozanți. În astfel de situații, dacă inima dreaptă este tranzitată de trombi, acestea pot trece în atriul stâng prin foramen ovale și pot ajunge la nivelul vaselor cerebrale, provocând astfel un accident vascular cerebral. Tratamentul se stabilește în funcție de gravitatea simptomelor și poate presupune închiderea orificiului prin cateterizare cardiacă, o procedură minim invazivă prin care este introdus în zona afectată un dispozitiv de mici dimensiuni

Informații și programări:

 Spitalul Sf. Constantin
Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49
 Call Center 0268 300 300
www.spitalulsfconstantin.ro
[email protected]