Excelența în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, acum la Brașov
Spitalul Sf. Constantin a inaugurat Centrul de chirurgie cardiovasculară, coordonat de Conf. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în științe medicale. Odată cu venirea noii echipe de chirurgie cardiovasculară, Spitalul Sf. Constantin devine unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România și unul dinte cele 20 de centre la nivel mondial care realizează o gamă extinsă de intervenții cardiovasculare endoscopice, minim-invazive.
Printre primele intervenții chirurgicale efectuate s-au aflat și trei premiere pentru medicina brașoveană: plastie de valvă mitrală endoscopică, protezare valvulară aortică minim-invazivă video-asistată și protezare valvulară mitrală minim-invazivă, în cazul unor pacienți diagnosticați cu boli ale valvelor mitrale și aortice. Toate cele trei intervenții de care au beneficiat primii pacienți ai Centrului de la Brașov au fost urgențe, tehnicile chirurgicale utilizate de noua echipă reprezentând alternative minim-invazive pentru operații cu sternul deschis.
„Trei din intervenții au fost rezolvate prin tehnici inovative, trei premiere pentru medicina brașoveană: protezare valvulară aortică si minim-invazivă, video-asistată precum și plastie de valvă mitrală endoscopică. În acest moment, în România, aceste intervenții se fac exclusiv în București și Brașov, și au ca mare avantaj pentru pacient faptul că sternul nu mai este deschis pentru operație, ci intervenția se realizează printr-o incizie minimă în spațiul intercostal. Aceasta face ca recuperarea să fie foarte rapidă, pacienții fiind externați după 3-4 zile de spitalizare (comparativ cu 10-12 zile prin sternotomie). De asemenea, reinserția în viața activă și viața socială este practic imediată, se evită perioada de convalescență care ar fi fost de 4 până la 6 luni după o intervenție clasică. La nivel mondial sunt aproximativ 20 de centre care realizează astfel de intervenții endoscopice. Paradoxal, aceste intervenții noi le numim minim-invazive, dar sunt de o complexitate mult mai mare decât cele clasice, pentru că, practic, trebuie să reușești să faci aceeași reconstrucție pe care ai face-o printr-o deschizătură mare, printr-o incizie de 4 cm.” a declarat Dr. Costache.
„România se află pe locul întâi în Europa la rata mortalității prin boli cardiovasculare, din cauza lipsei unui număr suficient de centre pentru tratament. Plecând de la aceste realități, am propus echipei Conf. Dr. Victor Costache să ni se alăture și să coordoneze noua noastră secție de chirurgie cardiovasculară. Ne onorează prezența noii echipe și faptul că spitalul devine, astfel, un centru de referință în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare și dedicăm acestui proiect atât investiții în dezvoltare, cât și 22 de medici chirurgi, cardiologi și anesteziști”, a declarat Camelia Șamotă, Director General al Spitalului Sf. Constantin.
Echipa operatorie, cu vastă experiență în chirurgia cardiovasculară și toracică, coordonată de Conf. Univ. Dr. Victor Costache, este compusă din Dr. Felix Farcaș, medic specialist chirurgie cardiovasculară și chirurgie vasculară, Dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie vasculară, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, asistente instrumentar Orsolya Kovacs, Bianca Muntean, Mădălina Șerb și asistenți circulație extracorporeală Sebastian Oană și Marius Ciorbea, anestezia fiind asigurată de echipa ATI coordonată de Dr. Mihai Chiloflischi, medic șef secție ATI. Noua echipă, având cel mai mare număr de astfel de intervenții minim invazive, fără deschiderea sternului efectuate din țară, se alătură astfel echipei medicale de top a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, întregind paleta de servicii chirurgicale de excelență.
Centru integrat, ultramodern, pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare
Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are, în acest moment, printre cele mai bune dotări din țară, dispunând de două săli perfect dotate cu ultima generație de console de circulație extracorporeală, cell savere, baloane de contrapulsație, unități endoscopice pentru chirurgia cardiacă minim-invazivă și inclusiv robotul daVinci care poate fi folosit și în chirurgia cardiacă. „Este foarte important că beneficiem de această investiție, aici, la Spitalul Sf. Constantin pentru a putea face medicină de înaltă performanță și că acest spital ultramodern asigură toate circuitele și dotările necesare, platforma tehnică modernă îmbinându-se perfect cu o echipă deosebit de experimentată, în completarea realizărilor cu care acest spital s-a poziționat în topul medicinei românești în cei 9 ani de activitate.” a explicat Dr. Victor Costache.
Intervenții chirurgicale în condiții de siguranță: personalul și pacienții testați pentru Covid-19
Spitalul Sf. Constantin, spital non-covid, a implementat cu rigurozitate în această perioadă măsuri pentru a asigura desfășurarea activității medicale în condiții de maximă siguranță. De curând a fost inaugurat un laborator de biologie moleculară în cadrul căruia se lucrează teste RT PCR SARS-COV-2. Personalul Spitalului Sf. Constantin a fost testat și este testat periodic, rezultatele fiind negative, de asemenea se efectuează permanent testarea pacienților pre-operator, precum și testarea la solicitarea altor instituții medicale și autorități, conform prevederilor și criteriilor legale. Acest demers se adaugă setului de reguli impuse în spital încă de la începutul pandemiei, vizând reorganizarea circuitelor, triajul epidemiologic, igienizarea și dezinfecția, echipamentele de protecție.
Despre Spitalul Sf. Constantin
Spitalul Sf. Constantin, spital multidisciplinar, inaugurat în 10 martie 2011, s-a extins în luna iulie 2019 într-o nouă locație din Brașov: Calea București nr. 318. Spitalul cuprinde secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, acoperind 13 specialități chirurgicale și 3 specialități medicale, în cele două ambulatorii de specialitate fiind oferite servicii medicale pentru 29 de specialități. În prezent, spitalul are o capacitate de 150 paturi, este dotat cu aparatură de ultimă generație și cu 6 săli de operație la standarde internaționale, o secție de anestezie și terapie intensivă cu 18 paturi ATI (din care unul pediatric), Laborator de analize medicale acreditat RENAR, Laborator Radiologie-Imagistică medicală, Laborator angiografie/ cateterism cardiac, Compartiment endoscopie digestivă, Compartiment litotriție, Unitate de Transfuzie Sanguină, Farmacie cu circuit închis și farmacie cu circuit deschis.
În cei peste 9 ani de activitate, la Spitalul Sf. Constantin au fost internați peste 73.000 de pacienți, au fost efectuate mai mult de 350.000 de servicii în regim ambulatoriu și peste 18.000 de intervenții chirurgicale. Spitalul privat a reușit să se poziționeze în topul medicinei românești prin intervențiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră județeană sau chiar națională), prin echipa medicală multidisciplinară și prin recunoașterea la nivel internațional a standardelor de igienă spitalicească implementate: „Cel mai curat spital din Europa”, distincție acordată în 2013 de OMS și reconfirmată prin audit în 2018.
Introducerea chirurgiei cardiovasculare vine așadar în completarea celorlaltor inovații și premiere în domeniul medical prin care s-a remarcat spitalul brașovean, reprezentând următorul pas firesc în evoluția Spitalului Sf. Constantin și încă o dovadă a faptului că performanța medicală de nivel internațional poate fi atinsă în sistemul medical privat din România.