În trecut, medicina sportivă presupunea în principal acordarea ajutorului pentru accidentările din timpul activității sportive și ne ducea automat cu gândul la medicul care intră în teren pentru a ajuta un sportiv să continue jocul. În accepțiune modernă însă, medicina sportivă este o supraspecializare în cadrul ortopediei, menită să trateze leziunile prin metode minim-invazive, curate, în mare majoritate artroscopice, care permit continuarea vieții sportive. Actualmente sportivii revin la activitatea fizică la doar câteva luni după operație și continuă să fie în top, spre deosebire de ceea se întâmpla cu câteva zeci de ani în urmă, când sportivii erau nevoiți să își întrerupă carierele din cauza unor intervenții cum ar fi reconstrucția ligamentară deschisă.
Echipa de ortopedie de la Spitalul Sf. Constantin se poate mândri cu o cazuistică
semnificativă și rezultate excelente în rândul sportivilor profesioniști. Dintre aceștia îl amintim pe Bogdan Gligor, pacientul Dlui Dr. George Muntean, care a redevenit campion național la schi, în al doilea sezon după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior.
Tehnicile ortopediei moderne se adresează, în afara genunchiului, și altor articulații importante, cum ar fi gleznă, umăr și chiar șold.