În premieră pentru Brașov, gastrectomia subtotală pe cale laparoscopică, la Spitalul Sf. Constantin

Articol realizat cu sprijinul Dr. Marius Nedelcu, medic specialist chirurg


Echipa chirurgicală de la Spitalul Sf. Constantin a realizat în data de 25.11.2016 o gastrectomie subtotală (îndepărtarea stomacului în proporție de 80%) pe cale laparoscopică, operație în premieră pentru județul Brașov. Această tehnică minim-invazivă, deosebit de rară, a fost utilizată în cazul de față pentru tratamentul unei leziuni gastrice. Spitalul brașovean se plasează astfel printre puținele centre de chirurgie din țară care dețin competențele și dotările de avangardă necesare efectuării unei astfel de proceduri complexe pe cale laparoscopică.

Pacientul a fost depistat întâmplator, endoscopic, cu o formațiune tumorală la nivelul stomacului. În urma examenului anatomopatologic al biopsiei s-a diagnosticat un adenocarcinom gastric în stadiu incipient, bine diferențiat. Recomăndarile pentru această patologie este de a realiza gastrectomia subtotală, iar abordul laparoscopic în acest stadiu poate fi fezabil. Pe lângă avantajele binecunoscute ale metodelor laparoscopice (reducerea durerii postoperatorii, scăderea complicațiilor de plagă postoperatorie, scăderea perioadei de spitalizare, reintegrare socio-profesională rapidă) pentru orice patologie, în aceste intervenții de o complexitate mai ridicată există avantaje indiscutabile și pentru echipa chirurgicală. Medicii operează mai confortabil, iar vizualizarea structurilor anatomice este net superioară chirurgiei clasice, grație echipamentului performant, detaliu extrem de important într-o intervenție complexă de chirurgie oncologică.

Intervenția laparoscopică a fost realizată de echipa: Dr. Bogdan Moldovan – șeful secției de chirurgie, Dr. Marius Nedelcu – medic specialist chirurg, Dr. Dumitru Pocreață – medic primar chirurg, Dr. Costel Rad – medic specialist chirurg, Dr. Luminița Cîmpeanu – medic șef secție ATI și asistenta instrumentară Miruna Rășină.

„Mă bucur că dispunem de dotările necesare pentru a rezolva majoritatea patologiilor digestive prin metode minim-invazive, în special pentru pacienții care nu reușesc să găsească soluții în alte centre și că le putem propune aici, la Brașov, proceduri chirurgicale și condiții de spitalizare de nivel internațional. M-am pregătit în centre din Strasbourg, Paris, Montpellier sau Geneva, unde aceste intervenții se realizau de rutină și nu m-aș fi putut întoarce acasă dacă nu găseam aceleași condiții. În prezent, activitatea mea în proporție de peste 95% este realizată prin metode laparoscopice, minim-invazive” a adăugat Dr. Marius Nedelcu.

Accentuăm asupra importanţei screeningului endoscopic, în special la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani, acesta putând depista atât afecțiuni benigne (care pot beneficia de un tratament minim-invaziv fie prin rezecție endoscopică, fie prin rezecții limitate ale stomacului pe cale laparoscopică) sau afecțiuni maligne ale stomacului, care pot diminua calitatea vieții dar mai ales prognosticul vital al pacienților. În general, datorită lipsei unui program de screening, în momentul apariției simptomelor poate fi prea târziu pentru unii pacienți, ajungându-se în stadii în care tumorile nu mai pot fi rezecate oncologic, sau în care abordul laparoscopic este imposibil.

Comments are closed.