Articol realizat cu sprijinul dnei Dr. Liliana Marin, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Semnificația Zilei Mondiale A Diabetului
Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului, 14 NOIEMBRIE, este dedicată femeilor diabetice, concentrându-se asupra dreptului acestora la informație și implicit, la un viitor sănătos: „Our right to a healthy future” fiind sloganul promovat de către Federația Internațională a Diabetului.
În lume există 400 de milioane de adulți diabetici (cel puțin 1,5 milioane în țara noastră), dintre care 199 de milioane sunt femei. Lucrurile nu se vor îmbunătăți în viitor, întrucât statisticile arată că numărul populației feminine cu diabet zaharat ar putea crește la 313 milioane până în anul 2040.
Femeile însărcinate care suferă de orice tip de diabet (tip 1, tip 2 sau diabet gestațional) pot dezvolta complicații atât materne (avort spontan), cât și fetale (malformații) dacă glicemia nu este în parametri normali.
Recomandările glicemice pentru femeile diabetice însărcinate
Asociația Americană de Diabet și Colegiul Medicilor Ginecologi și Obstetricieni recomandă femeilor diabetice însărcinate ca valorile glicemice să fie sub 95 mg/dl dimineața, pe nemâncate, 140 mg/dl la o oră după masă și sub 120 la 2 ore după masă. Valorile hemoglobinei glicozilate ar trebui să fie între 6 si 6,5%.
Este recomandată o automonitorizare frecventă a valorilor glicemice pentru femeile însărcinate care suferă de diabet (intre 4-10 glicemii/zi) cu ajustarea medicației în funcție de acestea, cu ajutorul medicului diabetolog.
CE ESTE DIABETUL ZAHARAT GESTAȚIONAL?
Diabetul zaharat gestațional este un tip de diabet care poate să apară în timpul sarcinii la femeile supraponderale sau obeze și care au rude de gradul întâi cu diabet. De obicei dispare după naștere dar, atât mama cât și copilul au un risc crescut de a dezvolta un diabet zaharat de tip 2 mai târziu în viață. În lume, în anul 2015 existau mai mult de 20 de milioane de copii afectați de diabetul gestațional.
Ghidurile recomandă ca toate femeile însărcinate care NU au un istoric de diabet zaharat să fie testate pentru depistarea diabetului între săptămânile 24-28 de sarcină. În acest sens, la orice laborator sau în orice clinică/spital care are în dotare laborator de analize medicale, se efectuează un test de toleranță la glucoza orală cu 3 dozări succesive ale glicemiei pe parcursul a 2 ore. Rezultatele sunt interpretate de către medicul diabetolog sau de către medicul curant.
CE ESTE ȘI CUM PUTEM PREVENI DIABETUL ZAHARAT DE TIP 2?
Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet – aproximativ 90% din cazuri. Este determinat de către deficitul de insulină și/sau rezistența la insulină și poate să apară la orice vârstă, însă cei mai afectați au între 40-59 de ani, sunt supraponderali sau obezi, au rude de gradul intâi cu diabet, sunt sedentari, hipertensivi și au o alimentație nesanatoasă.
Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit prin modificarea comportamentului alimentar și creșterea nivelului de activitate fizică (sunt recomandate câte 50 de minute de activitate fizică la fiecare 2 zile).
Recomandările glicemice pentru toti adulții diabetici (inclusiv femeile care nu sunt însărcinate)* sunt:
- Hemoglobina glicozilată sub 7%,
- glicemiile înainte de mese – între 80-130 mg/dl,
- la 2 ore după masă – sub 180 mg/dl
(*Asociația Americană de Diabet, 2017)
În cazul în care diabetul nu poate fi controlat prin modificarea stilului de viață, în timp va fi nesesar un tratament cu antidiabetice orale sau chiar cu insulină.
Dacă nu este tratat, diabetul zaharat poate determina complicații serioase la nivelul organelor: inimă și vase de sânge (infarct miocardic, accidente vasculare), rinichi (insuficiență renală cu necesar de dializă), ochi (retinopatie și orbire), nervi (neuropatie dureroasă a picioarelor cu risc de amputație, probleme digestive, disfuncție erectilă).
Iată câteva sfaturi pentru un comportament alimentar sănătos:
- Sunt recomandate 3 mese principale pe zi iar între ele, câte o gustare (2-3 gustări pe zi). Intervalul dintre mesele principale și gustări să nu fie mai mare de 3 ore. La gustări sunt recomandate: câte un fruct proaspăt sau un iaurt natural sau un pumn de semințe, nuci, migdale etc.
- Fiecare masă principală să conțină:
- cantitate moderată de făinoase integrale (pâine, orez sau paste)
- legume și/sau verdeață
- cantități mici de carne albă (curcan, pește, pui), fructe de mare și mai rar (o dată pe săptămână) carne roșie (vită, porc) sau procesată (mezeluri)
- grăsimi nesaturate (ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de rapiță) și mai puțin grăsimi saturate (unt, untură, ulei de palmier, ulei de cocos)
- Evitați sucurile din fructe (inclusiv fresh-uri), băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice și non-alcoolice îndulcite cu zahăr. Beți apă, ceai sau cafea, cu moderație vin sec și foarte rar bere în cantităti mici.
- Evitați sau consumați rar zahărul alb sau brun, dulciurile rafinate din comerț (bomboane, ciocolată cu lapte, prăjituri, biscuiți, bomboane, halva), alte patiserii. Alegeți ca îndulcitori o linguriță de miere/zi, extractul natural din frunză de ștevie. Consumați moderat ciocolată neagră, biscuiți sau prajitură făcute în casă.
- Evitați sau consumați foarte rar condimente din comerț gen maioneză, ketchup, dressing, sosuri diverse.
Dr. Liliana Marin, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, vă stă la dispoziție prin intermediul cabinetului din cadrul Spitalului Sf. Constantin. Cabinetul se află în contract cu CAS, pacienții putând astfel beneficia de consultații și rețete de insulină gratuite, pe baza biletului de trimitere și a cardului de asigurat. Programări și informații puteți obține la Call Center 0268300300.