IMPLANTAREA PERSONALIZATA A PROTEZEI DE GENUNCHI PRIN TEHNICA ALINIAMENULUI KINEMATIC IMG

Implantarea personalizată a protezei de genunchi prin tehnica aliniamentului kinematic

Operația de înlocuire a articulației genunchiului (Protezarea sau Artroplastia de genunchi) este o intervenție chirurgicală de succes pentru mulți pacienți care au o uzură avansată a articulației genunchiului (Gonartroză).

Aproximativ 30% dintre pacienți nu sunt însă complet mulțumiți sau chiar nemulțumiți de rezultatul postoperator.

Acest lucru poate avea multe cauze, printre care pot fi incluse infecții, implantarea defectuoasă a protezei sau instabilitate, care pot duce la dureri persistente. Adesea, la pacienții cu dureri persistente după înlocuirea articulației genunchiului, nu se poate identifica niciuna dintre cauzele enumerate ca fiind responsabile de disconfort, iar în plus, radiografiile nu prezintă anomalii și piciorul este drept.

Persoanele cu un picior complet drept și o linie a genunchiului perpendiculară față de acesta sunt rare; majoritatea are picioare în formă de O sau X, fie mai pronunțate, fie mai puțin pronunțate.

În cadrul implantării clasice a unei proteze de genunchi, scopul este ca fiecare pacient să aibă un picior drept după operație – indiferent dacă înainte avea picioarele în formă de X sau O. Acest lucru înseamnă că toti genunchii, indiferent de diferențele individuale, sunt operați după același plan (vezi Figurile A și B).

CARE POT FI URMĂRILE IMPLANTĂRII CLASICE?

Prin îndreptarea piciorului și modificarea liniei articulare cu tehnica de implantare clasică a unei proteze de genunchi, anatomia anterioară a articulației genunchiului este în mare măsură ignorată. Această modificare a geometriei articulației genunchiului poate duce la o ghidare forțată a articulației genunchiului cu tensiune anormală a ligamentelor, la o mobilitate redusă și la dureri.

În special, articulația genunchiului este una dintre cele mai complexe articulații, care reacționează sensibil la schimbările de formă. Chiar și modificările minime ale liniei articulare și axei piciorului pot perturba semnificativ mișcarea între femur și tibie și în special pot influența negativ alunecarea rotulei.

Conform acestei metode devenită un standard de calitate în țările vorbitoare de limbă germană, este esențial ca înlocuirea articulației genunchiului să țină cont de anatomia naturală a pacientului și să nu vizeze aceeași poziție de implant pentru toți pacienții!

CE ÎNSEAMNĂ ALINIAMENT KINEMATIC?

Cu peste 15 ani în urmă, în Statele Unite a fost dezvoltată o tehnică care își propune să reconstruiască anatomia genunchiului în mod individual, așa cum era înainte de apariția artrozei. Această tehnică este numită “aliniere kinematică” (de la kinematică = teoria mișcării; aliniere = orientare).

În alinierea kinematică, proteza de genunchi este implantată personalizat, în conformitate cu anatomia sa naturală, pentru a restabili mișcarea sănătoasă a genunchiului.

De exemplu, dacă un pacient avea un picior în formă de O (care, în general, se agravează din cauza pierderii de cartilaj datorată uzurii în cadrul artrozei), genunchiul este reconstruit în timpul intervenției chirurgicale cu o ușoară înclinație către O. Astfel, și tensiunea naturală a ligamentelor este restabilită pe întregul parcurs al mișcării, așa cum pacientul a fost obișnuit toată viața sa! Acest lucru duce la o mișcare a genunchiului foarte stabilă și armonioasă, fără instabilități sau suprasolicitări. În contrast cu alinierea convențională, ligamentele nu sunt întinse în timpul operației, ci își păstrează tensiunea inițială (vezi Figurile C și D).

CE AVANTAJ ADUCE ALINIEREA KINEMATICĂ PENTRU PACIENT?

proteze

  • Cu alinierea kinematică a protezei de genunchi, s-a demonstrat în mai multe studii științifice de înaltă calitate că procentul de pacienți cu dureri persistente poate fi semnificativ redus.
  • În special, pacienții au mai des un “genunchi artificial uitat”; adică, își pot folosi genunchiul în viața de zi cu zi ca pe un genunchi natural și nu se gândesc că poartă o proteză.
  • Prin menajarea ligamentelor și a mușchilor, pacienții pot fi, în general, mobilizați mai repede cu alinierea kinematică.
  • Studiile biomecanice au confirmat că o aliniere folosind alinierea kinematică duce și la o scădere a presiunii pe articulație și astfel, la o reducere a încărcării pe implant.
  • În concluzie, alinierea kinematică implică implantarea individuală a protezei de genunchi în conformitate cu anatomia naturală a pacientului, ceea ce duce la o mobilizare mai rapidă și la rezultate mai bune.

Dr. Alexandru Bădărău a efectuat cu succes multiple implantări de proteze de genunchi după alinierea kinematică în Germania, în Centrul terțiar de artroplastii totale de șold și genunchi (EPZ Max) Spitalul academic al Universității de medicină din Bochum PROSELIS, St. Elisabeth Hospital Herten.

Pe aceasta tehnică o va aplica și la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, după aceleași standarde și dotări din Germania.

Dacă aveți întrebări despre alinierea kinematică în înlocuirea articulației genunchiului, Dr. Alexandru Bădărău este bucuros să vă informeze și să vă consilieze în detaliu, intr-o discuție personală.

Programări Call Center – Spitalul Sf. Constantin 0268 300 300

WhatsApp Image 2024 05 07 at 10.47.11 2     WhatsApp Image 2024 05 07 at 10.47.11 3