Afecțiunile prostatei sunt unele dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin. În România, peste 30% dintre bărbații cu vârsta peste 60 de ani sufera de adenom de prostată (hipertrofie benignă a prostatei), iar pentru cei cu vârsta de 80-85 de ani, riscul apariției acestuia crește până la 90%. În același timp, în cazul tinerilor, cea mai comună problemă este cea a apariției prostatitei, caracterizată prin inflamarea prostatei.
Prostata este glanda anexă a aparatului genital masculin, îndeplinind funcții vitale în organism și simultan reprezintă cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.
Având în vedere că depistarea, urmărirea și tratamentul precoce al acestei afecțiuni sunt pași esențiali pentru îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pacientului și evoluția bolii, informarea în legatură cu simptomatologia și metodele de tratament disponibile este o măsură esențială de care orice bărbat trebuie să țină cont.
Care sunt primele semne ale adenomului de prostată?
Cauzele apariției adenomului de prostată nu sunt definite în mod clar, însă în cele mai multe cazuri apariția acestuia este însoțită de dereglarea nivelului de testosteron.
„Manifestările adenomului de prostată pot coincide cu simptomele altor boli. Astfel, în funcție de stadiul de evoluție clinică, există 3 etape definitorii: faza de tulburări premonitorii, caracterizată prin probleme moderate în timpul micțiunii, faza de stagnare vezicală fără distensie (întindere, umflare) însoțită de greutate în inițierea micțiunii și prelungirea timpului de urinare și faza de stagnare vezicală cu distensie, în cazul căreia simptomele prezente sunt însoțite și de pierderea involuntară a urinei și instalarea insuficienței renale” explică dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov.
Alte simptome ce semnalează adenomul de prostată sunt:
- Senzația de golire incompletă a vezicii urinare
- Nicturia – urinarea frecventă în timpul nopții
- Stare de somnolență cauzată de nicturie
- Jetul urinar este slab și întrerupt
- Senzație de durere și usturime în timpul urinării
Evoluția simptomelor diferă de la un pacient la altul și de multe ori poate alterna între perioade cu manifestări intense și perioade de ameliorare sau dispariție temporară a simptomelor.
Ce metode de tratament sunt recomandate pentru adenomul de prostată?
„Este important de știut că evoluția adenomului de prostată trece prin 3 stadii: de la adenom de prostată microscopic, la adenom de prostată macroscopic până la manifestarea clinică a acestei boli. În funcție de fiecare fază, simptomele și tratamentul diferă. Astfel, în primele două stadii, de cele mai multe ori se poate recomanda doar tratament medicamentos și de supraveghere, cu rolul de a ameliora simptomatologia acestei afecțiuni. În cazul evoluției bolii, este nevoie de intervenție chirurgicală. Una dintre cele mai eficiente metode atât de diagnosticare, dar și de eliminare a țesutului adenomului de prostată o reprezintă Electrovaporizarea bipolară cu plasmă a prostatei în mediul salin – TURis. Procedura TURis, realizată și în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov presupune electrovaporizarea țesuturilor de adenom.”, explică dr. Botond Nagy, medic primar urolog în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov.
“Electrovaporizarea prostatei” pe cale endoscopică
Această variantă a clasicei rezecții transuretrale a prostatei are mai multe avantaje:
– sângerare minimă în timpul actului operator,
– timpul operației mult redus,
– îndepărtarea sondei uretro-vezicale mult mai repede decât operațiile clasice de prostată.
Această operație poate fi realizată la Spitalul Sf. Constantin în condiții de maximă siguranță grație aparaturii de ultimă generație ce se află în dotarea secției de urologie. Recuperarea pacientului și integrarea socială fiind mult mai rapidă decât în cazul intervențiilor clasice.
Pentru înțelegerea mai bună a principiului operației vă vom face o scurtă descriere: Practic la aparatul de rezecție endoscopică a prostatei se atașează o “ciupercă” din materiale compozite prin care trece un curent de înaltă frecvență și intensitate ce produce un efect de plasmă între ciupercă și țesutul prostatic care se vaporizează. Totodată, se produce simultan o coagulare a vaselor de sânge prostatice, câmpul vizual operator rămânând limpede, ceea ce reprezintă un avantaj și pentru chirurgul operator. Din acest motiv, această procedură de îndepărtare a adenomului de prostată reprezintă un mare avantaj și pentru pacient și pentru urolog.
Sala de operații dedicată intervențiilor chirurgicale de urologie în cadrul Spitalului Sf. Constantin respectă cele mai înalte standarde din domeniul medical. Dotările chirurgicale ultramoderne ale Spitalului Sf. Constantin permit efectuarea intervențiilor pe cale endoscopică, minim-invaziv. Vaporizarea cu plasmă reprezintă o opțiune de tratament chirurgical inovatoare, care elimină adenomul de prostata și tumorile vezicale în condiții de siguranta, ușor și cu randament ridicat.
Endoscopul este introdus pe căile naturale fără nicio tăietură! Recuperarea post-operatorie este deosebit de rapidă (1-2 zile), iar riscul de sângerare este de asemenea mult mai mic față de celelalte metode endoscopice, și incomparabil față de metodele clasice.
Comments are closed.