Ne răspunde Dr. Liliana Marin, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Apreciate pentru aroma deosebită și gustul dulce, căpșunile sunt prezente din abundență în această perioadă și trebuie să profităm din plin de beneficiile lor.
O cantitate de 100g de căpșuni conține aproximativ 7g de carbohidrați și are 33 de kilocalorii. Căpșunile sunt o sursă importantă de vitamina C, folați, calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, fitosetroli și acizi grasi Omega3.
Minerale care se regăsesc în 100g de căpșuni:
Calciu | 16 mg |
Fier | 0.41 mg |
Magneziu | 13 mg |
Mangan | 0.386 mg |
Fosfor | 24 mg |
Potasiu | 153 mg |
Sodiu | 1 mg |
Zinc | 0.14 mg |
Căpșunile oferă protecție împotriva diabetului zaharat datorită indexului glicemic scăzut și conținutului bogat în fibre. Consumul a 300g căpșuni pe zi poate preveni apariția unor tipuri de cancer (pulmonar, esofagian, mamar și de colon) datorită antioxidanților pe care îi conțin. De asemenea, conținutul bogat în potasiu și flavonoizi (antiinflamatori naturali) ajută la scăderea tensiunii arteriale și contribuie la reducerea riscului de infarct miocardic.
100g de căpșuni conțin următoarele vitamine:
Vitamina B1 (Tiamină) | 0.024 mg |
Vitamina B2 (Riboflavină) | 0.022 mg |
Vitamina B3 (Niacină) | 0.386 mg |
Vitamina B5 (Acid pantotenic) | 0.125 mg |
Vitamina B6 (Piridoxină) | 0.047 mg |
Vitamina B9 (Acid folic) | 24 μg |
Vitamina B7 (Colină) | 5.7 mg |
Vitamina C (Acid ascorbic) | 58.8 mg |
Vitamina E (Tocoferol) | 0.29 mg |
Vitamina K | 2.2 μg |
Dacă dorim să beneficiem din plin de aceste calități, trebuie să consumăm căpșunile ca atare, fără adaos de zahar, îndulcitori, siropuri sau frișcă și să nu depășim cantiatea recomandată. Putem opta pentru sucul de căpșuni proaspăt preparat sau shake-uri și smoothies, însă trebuie să avem mare grijă ca ingredientele acestora să nu aibă un aport de calorii nesănătos. Având în vedere conținutul bogat în fibre, este posibil ca în urma consumului excesiv sau a combinațiilor nepotrivite sistemul nostru digestiv să aibă de suferit.
De asemenea, persoanele sensibile și cu alergii cunoscute trebuie să țină cont de potențialul alergen al căpșunilor – alergenul Fra a1 (Fragaria allergen 1), care se pare că este legat de o proteină prezentă în momentul coacerii căpșunilor, cu rol în biosinteza pigmentului roșu (antocianina).