Ce este, când apare și cum prevenim atât de temuta osteonecroză de mandibulă (ONM) în timpul tratamentului osteporotic?
Osteonecroza de mandibulă (ONM) este definită ca prezența de os din regiunea maxilofacială expus, care nu se vindecă după 8 săptămâni de la o intervenție chirurgicală. Se poate asocia cu durere și inflamație. Poate să fie asociată cu expunere la medicamente antiresorbtive folosite în tratamentul osteoporozei (bifosfonați) dar și în timpul tratamentelor oncologice sau în caz de concentrații mari de calciu în sânge. În aceste cazuri nu trebuie să existe antecedente de radioterapie în regiunea feței.
Incidența este scăzută 0.001%-0.01% în cazul tratamentului pentru osteoporoză și 1-15% în cazul pacienților oncologici.
Trebuie subliniat că riscul de ONM de mandibulă crește în funcție de durata tratamentului pentru osteoporoză de la 0% la început până la 0.21% la cel puțin 4 ani de tratament cu bifosfonați.
Nu există un ghid privind pauza de bifosfonați dar conform Asociației Americane de Chirurgi Oromaxilofaciali se poate considera “prudentă” o pauză de 2 luni înaintea procedurilor dentare invazive precum extracțiile sau implanturile, cu reluarea tratamentului după vindecarea completă. Dacă pacientul urmează tratament pentru osteoporoză de mai puțin de 4 ani și nu are factori de risc, nu este necesară oprirea tratamentului înaintea intervenției oro-maxilo-faciale.
Care sunt factorii de risc?
Terapia cu corticosteroizi sau alte medicamente anti angiogenice oncologice, chirurgia maxilofacială/ mandibulară, igiena orală precară, inflamația cronică, diabetul zaharat necontrolat, proteze dentare neconforme.
Cum prevenim?
Eliminarea și/ sau controlul bolilor din sfera oromaxilofacială înaintea inițierii tratamentului pentru osteoporoză.
Mențineți o igienă orală bună și să vă prezentați la controale stomatologice de rutină în timpul tratamentului. Dacă purtați proteză dentară trebuie să vă asigurați că se fixează corespunzător. Contactați imediat medicul curant și medicul dentist dacă aveți orice probleme la nivelul gurii sau dinților cu ar fi pierderea dinților, durere sau umflături, leziuni care nu se vindecă sau supureză.
Dr. Căpraru Oana Maria – Medic primar endocrinolog
Informații și programări:
Spitalul Sf. Constantin
Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49
Call Center 0268 300 300
www.spitalulsfconstantin.ro
[email protected]