Cum să citim declarația nutrițională de pe alimente și să ne menținem sănătoși?

Cum să citim declarația nutrițională de pe alimente și să ne menținem sănătoși?

Declarație nutrițională

8 porții per pachet

Dimensiunea porției 55gr

Calorii per porție 230

%DZR

Grăsimi totale 8 gr

  • Saturate 1 gr
  • Trans 0 gr
  • Nesaturate 0 gr
10%

5%

Colesterol 0 mg 0%
Sodiu 160 mg 7%
Carbohidrați totali 37gr

  • Fibre 4 gr
  • Zaharuri totale 12 gr
  • Include 10 gr zahăr adăugat
13%

14%

20%

Proteine 3 gr
Vitamina D 2 mg

Calciu 260 mg

Fier 8 mg

Potasiu 235 mg

10%

20%

45%

6%

Deși poate să dureze câteva minute în plus din timpul alocat cumpărăturilor, citirea și înțelegerea listei de ingrediente ne poate ajuta la alegerea alimentelor nutritive și sănătoase în special în cazul copiilor.

Cantitatea porției (grame produs) și valoarea energetică/ numărul de calorii. Este importantă verificarea numărului de calorii per porție și se poate compara și cu alte produse asemănătoare pentru alegerea celor mai puțin calorice. Dacă veți consuma 4 porții, înmulțiți numărul porției cu 4. Caloriile ne indică valoarea energetică pe care o obțineți consumând o porție. Pentru a ne menține sănătoși și a avea o greutate corporală adecvată, este important să punem în balanță cantitatea de calorii pe care o mâncăm/ bem cu cea pe care corpul o folosește zilnic. Dacă vom mânca un număr mai mare de calorii decât consumăm, creștem în greutate. În general ne raportăm la o valoare de 2000 calorii pe zi, însă acestea pot să varieze în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate și nivelul de activitate fizică.

Verificarea gramelor de grăsimi per porție. Este important să alegem alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate, grăsimi trans sau colesterol, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Grăsimile saturate provin în principal din surse animale. Grăsimile trans se găsesc în anumite tipuri de carne și lactate, în margarine, crackerși, bomboane, snacks-uri, mâncăruri prăjite, frișcă, și alte alimente obținute din uleiuri vegetale parțial hidrogenate.

Este important ca alimentele procesate să nu conțină grăsimi trans și nici uleiuri parțial hidrogenate. Grăsimile nesaturate sunt sănătoase, conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate (inclusiv omega-3). Acestea cuprind uleiurile lichide (de exemplu: de măsline, rapiță, canola, in, dovleac, nuci), nucile, semințele, peștele.

Conținutul crescut de Sodiu (în special din sare) mai mult de aproximativ 450 mg contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. Atenție la conserve care pot conține cantități mari de sodiu. Prin scurgerea și spălarea conținutului înlăturați aproximativ 40% din cantitate de sodiu.

Verificarea gramelor de carbohidrați. Aceștia cuprind cantitatea totală de amidon, zaharuri naturale și adăugate, alcooli zaharici și fibrele dintr-un aliment.

Căutați alimente care au fibre. Sunt sănătoase alimentele cu cel puțin 3 grame de fibră/porție și excelente cele cu cel puțin 5 grame fibre/porție.

Alegeți alimente cu conținut scăzut sau deloc de zaharuri adăugate. Zaharurile totale includ zahărul natural din alimente (fructe sau produse lactate) și zahărul adăugat alimentelor, care nu este sănătos. Acesta cuprinde sucroza, dextroza, îndulcitorii, siropurile, mierea, zaharurile din concentratele de fructe și legume. Fiecare 4 grame de zahăr corespunde unei lingurițe. Este foarte important să evitați alimentele cu zahăr adăugat în special în cazul alimentației copiilor.

Alcoolii zaharici (eritrol, glycerol, isomalț, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol) oferă un gust dulce și pot să nu crească glicemia după mâncare deoarece nu sunt digerați în totalitate. Alimentele care îi conțin sunt etichetate ca “Fără zahăr” însă nu înseamnă că nu au calorii sau carbohidrați. Consumați însă în exces, pot să determine disconfort gastrointestinal. Lista ingredientelor ne indică tipul de zaharuri adăugate alimentelor.

Doza zilnică recomandată reprezintă procentul din fiecare nutrient recomandat zilnic. Dozele zilnice recomandate sunt cantitățile de nutrienți ce trebuie consumate sau nu trebuie depășite zilnic. Este important să consumați alimente cu procent crescut de fibre, vitamina D, calciu, fier și potasiu și procent scăzut de grăsimi saturate, sodiu și zaharuri adăugate. 5% DZR sau mai puțin dintr-un nutrient se consideră redus, iar 20% DZR se consideră crescut.

Dr. Oana Maria Căpraru – Medic primar endocrinolog

Informații și programări:

 Spitalul Sf. Constantin
Calea București nr. 318, Iuliu Maniu nr. 49
 Call Center 0268 300 300
www.spitalulsfconstantin.ro
[email protected]